18/05/2024

Τα πρώτα ελληνικά MMA rankings! Οι Light Heavyweights!

Γράφει ο Χρήστος Μπάρδας. 

Εδώ και καιρό συζητάμε για την σύσταση των πρώτων ελληνικών MMA rankings και μετά τα τελευταία MMA events αλλά και τις πολύ ενδιαφέρουσες μάχες που έρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε το πρώτο βήμα και μάλιστα να ξεκινήσουμε με το πιο.. βαρύ έργο με τους εν Ελλάδι Heavyweights. Πριν όμως μπούμε στη λίστα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά γενικές σκέψεις:

1. Με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σίγουρα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες. Το θέμα όμως είναι ότι η λίστα θα είναι ανοιχτή σε ανανεώσεις μετά από κάθε μεγάλο event και αργά η γρήγορα θα γίνει πιο οικουμενικά αποδεχτή από ότι στην αρχή.

2. Η πρώτη τοποθέτηση γίνεται με βάση αρκετά στοιχεία. Τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών αλλά και την δυνητική ικανότητα κάθε μαχητή. Μακάρι να υπήρχαν τόσοι πολλοί αγώνες που να βγάζουμε τις λίστες μόνο με βαθμούς από τα αποτελέσματα αλλά έτσι όπως είναι τώρα η φάση θα χρειαστεί λίγη δημιουργική λογιστική…

3. Στις λίστες θα αναφερθούν αλλά δεν θα καταταχθούν όσοι Έλληνες μαχητές παίζουν τώρα μόνο έξω. Τόνυ Χριστοδούλου, Αλέξης Νικολακόπουλος, Αθηνόδωρος Μιχαηλίδης κοκ. Αν επιτρέψουν φυσικά και θα πάρουν θέση.

4. Για την ώρα θα συσταθεί μόνο top 5 και όχι top 10, για λόγους που έχουμε αναλύσει πιο πάνω (έλλειψη μαχητών. παιχνιδιών).

.

Ελληνικές ΜΜΑ – Light Heavyweights  – 93 κιλά 

.

Σκέφτηκα αρκετά για την πρώτη θέση αυτής της κατάταξης γιατί όπως και στα -84 κιλά που θα δούμε αργότερα, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Ο κορυφαίος 93ρης στην Ελλάδα είναι με διαφορά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο lhw πρωταθλητής του EFL και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το θέμα είναι όμως ότι έχει να αγωνιστεί από το 2011 στις ΜΜΑ… γεγονός που αρχικά με έκανε να σκεφτώ να τον κατατάξω ως «εκτός συναγωνισμού». Από ότι γνωρίζω όμως, παραμένει ενεργός αθλητής και στις ΜΜΑ και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να τον δούμε στην Ελλάδα ακόμη και στο επόμενο EFL κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οπότε:

.

1. Ανδρέας Μιχαηλίδης

Μπορεί να βρίσκεται αρκετό καιρό «εκτός» αλλά η κλάση του είναι τέτοια που δεν υπάρχει αντίπαλος στην Ελλάδα σήμερα που μπορεί ρεαλιστικά να αποτελέσει άμεσο κίνδυνο. Από τους καλύτερους grapplers στην Ελλάδα πρόσφατα πέρασε αρκετό διάστημα προετοιμασίας στο καμπ toy Rampage Jackson και οι φήμες ότι βρίσκεται κοντά σε μεγάλο ξένο promotion ανανεώνονται συνεχώς (Φωτό: Demi Karatzaferi).

michailidis

2. Σταμάτης Μορούλης

Ο Έλληνας μαχητής δεν είναι  αυτό που λέμε «καθαρός» 93ρης αφού συνήθως αγωνίζεται ανάμεσα στα 87 και 90 κιλά όμως το 2013 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του. Νίκες επί γνωστών μαχητών όπως ο Γιάννης Παλαιολόγος και Παναγιώτης Στρουμπούλης αλλά και ο Kickboxer πια, Ρίτζι Σάμο, με ταυτόχρονες επιτυχίες και σε άλλα στυλ (kickboxing/Sanda) είναι σίγουρα από τους κορυφαίους της νέας φουρνιάς ΜΜΑ μαχητών. Περιμένουμε να τον δούμε στο Throwdown 3 τον Μάιο απέναντι σε ξένο μαχητή.

moroulis

3. Παναγιώτης Στρουμπούλης

Ο «Στρούμπου» ξεκίνησε την καριέρα του στις ΜΜΑ κατευθείαν στα βαθιά παίζοντας 2 φορες με τον κορυφαίο Ανδρέα Μιχαηλίδη και  αργότερα με τον Ζουράμπ Ζαρνάτζε. Παρά την δύσκολη αρχή στα τελευταία παιχνίδια έχει ρεφάρει με αρκετές νίκες και δύο ζώνες, μία στο Cage Survivor και μια στο EFL 3.

stroumpou

4. Κώστας Κοτσιαντζής 

Ο lhw πρωταθλητής της βορειοελλαδίτικης διοργάνωσης MMA Challenge Pro κατέβηκε κατηγορία από τα +93 και κατέκτησε αμέσως την ζώνη του MCP μετά από ένα πολύ δυνατό αγώνα με τον Ρόμπερτ Ογκανεσιάν. Θέλουμε να τον δούμε σύντομα είτε σε διοργάνωση στην Αθήνα, είτε στο MCP 2 μετά το καλοκαίρι.

kotsia

5. Γιώργος Μουρουζίδης

Ο φιναλίστ του τουρνουά των 93 κιλών του Cage Survivor 1 δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει για την ζώνη με τον Στρουμπούλη αφού βγήκε από τον ημιτελικό νικητής αλλά λαβωμένος. Περιμένουμε να γίνει αυτή η μάχη όταν επιστρέψει στην αγωνιστική δράση!

Mourouzidis

Υ.Γ.

Οι δύο heavyweight κατηγορίες (light και κανονική) είναι παραδοσιακά οι πιο «ισχνές» από πλευράς ταλέντου. Παρόλα αυτά στα 93 κιλά είδαμε κάνα δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μπορεί σύντομα να έχουμε αλλαγές στη λίστα.

Επόμενη κατάταξη στα -84 κιλά και εκεί αρχίζουμε να βλέπουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό!

Τα πρώτα ελληνικά MMA rankings! Οι Heavyweights!