28/04/2024

Ο πλουσιότερος Ασιάτης θέλει το UFC και μπορεί να το αγοράσει!

Το ESPN… άναψε φωτιές με το ρεπορτάζ του Darren Rovell ως προς τη διάθεση των ανθρώπων του UFC να πουλήσουν τις μετοχές του. Μέσα στο δημοσίευμα μάλιστα αναφέρθηκε πως τέσσερις εταιρίες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου με την κινεζική «The Dalian Wanda Group» να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του real estate, αλλά και του ποδοσφαίρου με μετοχές στην Ατλέτικο Μαδρίτης, χορηγικά πακέτα στη FIFA έως το 2030 και προσφάτως εξαγορά της «Legendary Entertainment» που φτιάχνει ταινίες στο Hollywood είναι ο πλουσιότερος Ασιάτης και 18ος ισχυρότερος οικονομικά παγκοσμίως με την περιουσία του να ανέρχεται κοντά στα 30 δισεκατομμύρια.

Πρόκειται για τον Wang Jianlin τον 61χρονο πλουσιότερο Κινέζο του πλανήτη ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι μάστερ της επεκτατικής πολιτικής, πετυχαίνοντας σπουδαία deal εκατομμυρίων, μπορεί και δις…

Αμέσως μόλις ο Rovell… έσπασε το θέμα στη δημοσιότητα πολλοί ήταν αυτοί που το αμφισβήτησαν με πρώτο και καλύτερο τον Dana White o οποίος σε πρώτη φάση είχε τονίσει ότι το UFC είναι υγιές, κερδοφόρο και αναπτυσσόμενο οπότε αυτός, οι Fertitta και το 10% που κατέχουν Άραβες επιχειρηματίες δεν έχουν καμία διάθεση να το πουλήσουν.

Χθες όμως ο Dana μέσω της συνέντευξης του προκάλεσε τον άνθρωπο που επιθυμεί να δώσει 4 δις να τους πλησιάσει. Τηρουμένων των αναλογιών ο Jianlin θα μπορούσε να δώσει αυτά τα χρήματα, αλλά το θέμα είναι περισσότερο πολύπλοκο απ’όσο φαίνεται.

Σε πρώτη φάση κανείς δεν μπορεί να ξέρει στο 100% εάν οι κεφαλές του οργανισμού επιθυμούν να πουλήσουν και δεύτερον ο Wang Jianlin και η «The Dalian Wanda Group» δεν είναι οι μοναδικοί μνηστήρες των κερδοφόρων μετοχών του UFC. Άλλες τρεις εταιρίες παίζουν δυνατά για να αγοράσουν το κορυφαίο MMA promotion.

Ο λόγος για τις WME/IMG, China Media Capital, The Blackstone Group. Ο ρεπόρτερ που έβγαλε το θέμα στη δημοσιότητα στις ιδιαίτερες αναλύσεις που κάνει αναφέρει ότι για παράδειγμα η Chine Media Capital σε διαγωνισμό που είχε γίνει για τα δικαιώματα προβολής του κινέζικου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από την CCTV είχε… ξετινάξει τον Wang Jianlin, κερδίζοντας αυτή με τη δική της πρόταση!

Ronda Rousey, Cat Zingano

Η «WME/IMG» έχει υπό την κατοχή της δικαιώματα αθλητών! Ποιων αθλητών; Δεν χρειάζονται πολλά ονόματα, αλλά μονάχα της Ronda Rousey είναι αρκετό για τη δική μας περίπτωση.

Όσον αφορά τώρα την «The Blackstone Group» ο ιδιοκτήτης David S. Blitzer είναι και βασικός μέτοχος – ιδιοκτήτης των New Jersey Devils, των Philadelphia 76ers και της Crystal Palace και έχει τα χρήματα να κάνει το μπαμ και με το UFC.

Συγκριτικά πάντως με τους τέσσερις «κολοσσούς» οι Κινέζοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες απ’όλες τις πλευρές. Αξίζει μονάχα να σημειωθεί πως συνολικά οι κινέζικες εταιρίες έχουν συγκεντρώσει για το 2016 κιόλας κοντά 111 δις δολάρια, ενώ το 2015 είχαν κάνει συνολικά 106 δις.

Κλείνοντας τις αναλύσεις των εταιριών αξίζει να αναφέρουμε και την πιο σημαντική λεπτομέρεια, άσκοπη εφόσον δεν πωλείται το UFC αλλά αξίζει να γνωρίζουμε πως ο εκτελεστικό αντιπρόεδρος του UFC Garry Cook όταν δούλευε για την Manchester City είχε συνεργαστεί με μία εκ των εταιριών αυτών. Η «China Media Capital» σε συνεργασία με την «Citic Capital» είχαν αγοράσει το 13% της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας, βάζοντας στα ταμεία της ένα ποσό της τάξεως των 400.000.000 δολαρίων. Ο Garry Cook εργαζόταν ως CEO στη City από το 2008 μέχρι και το 2011…

Γιατί όχι και συμπαίκτες;

Δεν αποκλείεται βέβαια η υπάρχουσα διοίκηση του UFC να προχωρήσει σε κάποιο deal με έναν εκ των κινέζικων «κολοσσών», αλλά για την εξαγορά όχι του 90% τουλάχιστον, αλλά ενός βαρβάτου ποσοστού που θα κάνει το UFC πανίσχυρο και στην Ασία.

Η επεκτατική πολιτική του οργανισμού και οι… αλεπούδες Fertitta και Dana White θα έβλεπαν ένα τέτοιο deal ως μία σούπερ ευκαιρία να μπουν μ’έναν πολύ δυνατό συμπαίκτη στην τεράστια αγορά της Ασίας.

Το «ONE FC» έχει τον απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων χάρη στους πανίσχυρους επιχειρηματικούς πυλώνες που το στηρίζουν στο παρασκήνιο. Τι έχει να γίνει λοιπόν εάν το φοβερό και τρομερό UFC μπει στην Ασία μ’έναν εγγυητή σαν την «CMC» ή τον Wand Jianlin; Σαφώς και οι ισορροπίες θα αλλάξουν με κερδισμένους τους τρεις που διοικούν τώρα το κορυφαίο MMA promotion του κόσμου.

Η WBC πιέζει και το Canelo – Golovkin κλείνει για Σεπτέμβριο

Dana White: Το UFC δεν πωλείται!

«Ο McGregor κόντραρε το UFC και έχασε»