05/05/2024

Τι να φας πριν την γυμναστική σου!

To http://www.nomeatathlete.com/ μας προτείνει 7 διαφορετικές, natural, τροφές Vegan, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κόπο ή πολύ προετοιμασία για να φάτε πριν την προπόνηση ή την γυμναστική σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παρακάτω πληροφορίες δίνονται μόνο για ενημερωτικούς λόγους όχι για να ακολουθηθούν τυφλά. Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, διατροφή συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο, διατροφολόγο, γιατρό σας για μια ισορροπημένη και υγιής διατροφή πάνω στις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. 

Τα κριτήρια που έγιναν οι επιλογές είναι τα εξής:

1) Περισσότεροι υδατάνθρακες, λιγότερη πρωτεΐνη με την αναλογία 3/1 να είναι επιθυμητή αλλά δεν χρειάζεται να είστε απόλυτοι.
2) Φαγητά μη επεξεργασμένα – ολικής αλέσεως, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου χρειάζονται.
3) Χωρίς καφεΐνη

Αν έχεις λιγότερο από μια ώρα πριν την γυμναστική σου

1.Χουρμάδες (Dates αγγλικά)

Οι Χουρμάδες έχουν υψηλή γλυκόζη και δουλεύουν γρήγορα, ακόμη και από την στιγμή που τους βάζεις στο στόμα σου. Οπότε αν δεν προλαβαίνεις και βιάζεσαι οι χουρμάδες κάνουν καλή δουλειά. Άλλα φρούτα που κάνουν την ίδια δουλειά: Ανανάς, βερίκοκο.

2. Φρέσκος Χυμός φρούτων (+ πρωτεΐνη επιλεκτικά)
Ο φρέσκος χυμός φρούτων είναι άλλη μια πηγή γρήγορης ενέργειας γιατί είναι σε υγρή μορφή, οπότε η χώνεψη είναι εύκολη. Επειδή δεν έχει πρωτεΐνη κάποιοι βάζουν λίγη σκόνη πρωτεΐνης μέσα. Μερικά αμύγδαλα επίσης βοηθάνε. Αν δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικό αφήνουν την πρωτεΐνη έξω. Για την ποσότητα, λένε ότι μια κούπα τους φτάνει πριν την προπόνηση.

Ο Πλασάρης κόβει κιλά σαν άρχοντας

Αν έχετε περισσότερη από μια ώρα πριν την προπόνηση ή την γυμναστική

3. Smoothie
Μια από τις κλασσικές επιλογής για πριν την προπόνηση αφού φτιάχνεται εύκολα. Κάνεις την αγαπημένη σου μίξη φρούτων με ξηρούς καρπούς ή πρωτεΐνη για να φτάσεις την αναλογία 3/1, βάζεις μέσα πρασινάδα ή κάποια superfoods και είσαι έτοιμος/η. Απλά σε αντίθεση με τον χυμό χρειάζεται περισσότερη ώρα για να χωνευθεί πριν την προπόνηση.

4. Άσπρες πατάτες ή Άσπρο ρύζι
Αν δεν θέλετε κάτι γλυκό, τότε αυτή είναι μια καλή επιλογή. Βραστές πατάτες με λίγο αλάτι, ή άσπρο ρύζι με λίγο σάλτσα σόγιας.

5. Apple or Banana με φυστικοβούτυρο
Το φρέσκο φρούτο δίνει τους υδατάνθρακες, το φυστικοβούτυρο τα υγιεί λιπαρά και λίγο πρωτεΐνη.

Αν έχετε 2 ώρες και πάνω για την προπόνηση

6. Βρώμη (+πρωτεΐνη επιλεκτικά)
H βρώμη είναι άλλο ένα κλασσικό γεύμα, ειδικά το πρωί. Θέλει περισσότερο χρόνο όμως από άλλες επιλογές για να χωνευθεί και να πάρουμε την ενέργειά της. Είναι εύκολο να το φτιάξει κάποιος στα μέτρα του, με καρπούς ή σπόρους Chia ή ακόμη και φρούτα, ενώ λίγη πρωτεΐνη θα το πάει κοντά στην αναλογία 3/1.

7. Τοστ ή Bagel με φυστικοβούτυρο
Ολικής αλέσεως για πιο αργή καύση των υδατανθράκων, καρπού και σπόροι για την πρωτεΐνη. Αν η προπόνηση είναι έντονη, προτιμήστε λευκό ψωμί αφού οι φυτικές ίνες στο ολικής θα καθυστερήσουν την απορρόφηση και ίσως προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.nomeatathlete.com/