29/03/2024

Ο Πλασάρης κόβει κιλά σαν άρχοντας

O Χρήστος Πλασάρης, με μια πρώτη ματιά δεν είχε ανάγκη να κατέβει από τα 77 στα 74 κιλά. Νούμερο 2 στην κατηγορία και 1-1 με τον πρώτο της λίστας Αλέξη Νικολακόπουλο, θα μπορούσε να παίξει με ανάλογη επιτυχία πολλά παιχνίδια ακόμη. Όμως μετά την κατάκτηση της ζώνης του Cage Survivor στα 70 κιλά, τον βλέπουμε σήμερα στο Καζακστάν να διεκδικεί μια διεθνής ζώνη, ίσως στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, έχοντας βλέψεις και για τα 66 κιλά!

Ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε το Vegan ρίξιμο των κιλών του Χρήστου Πλασάρη, αθλητικός διαιτολόγος/διατροφολόγος Γιάννης Μαυρίδης, γράφει στο fightsports.gr το πως προσέγγισαν την ανάγκη να κατέβει κατηγορία αλλά να είναι ακόμη πιο δυνατός από πριν, τι έγινε στην μάχη με τον Robin Van Roosmalen στο FFC της Αθήνας αλλά και ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι μαχητές στο weight cutting τους.

mavridis

Διαβάστε το άρθρο του: 

«Εδώ και 2 χρόνια παρατηρούσα έναν αθλητή που κάτι με έκανε να πιστεύω ότι είναι ξεχωριστός. Ανάμεσα στους τόσους αθλητές που έχω δουλέψει είχε μια σπίθα που λίγες φορές έχω δει. Ήξερα από την συνομιλία μου με τον δάσκαλο του Κώστα Αρμάγο ότι δουλεύει πολύ σκληρά αλλά ταλαιπωρείται με το θέμα των κιλών.

Ανήκει στους περισσότερους από εμάς που μας αρέσει το φαΐ. Το καλό (και όχι μόνο) αλλά και το πολύ φαΐ.

Όταν είχε αγώνες αντιμετώπιζε και αυτός την κλασσική και επίπονη διαδικασία του να κόψει βάρος.

Το να προπονείσαι στα 82 με 84 κιλά και να καλείσαι να δεχθείς αγώνα στα 77 πάει και έρχεται.

Το να σου προτείνουν αγώνα ζώνης όμως στα 70 κιλά (12-14 κιλά κάτω από το σωματικό σου βάρος, εκεί έρχονται τα δύσκολα. Πρόκληση τόσο σωματική όσο και πνευματική όταν έχεις να παλέψεις με την αγάπη σου για το φαΐ. Σε συχνές συνομιλίες με τον Δάσκαλο του διαπιστώναμε ότι ίσως τα κιλά στα οποία προπονείται (84κιλα) αλλά και τα κιλά στα οποία έχει κάνει τους περισσότερους αγώνες του, μάλλον δεν είναι τα σωστάκιλά του!!!

Κάποια στιγμή ένα χρόνο πριν αποφασίσαμε να τον αναλάβω και να εκτιμήσω ποια είναι τα ιδανικά κιλά του για να παίζει στους αγώνες σε συνδυασμό με την προπονητική του προετοιμασία.

Όταν του είπα ότι το καλύτερο είναι να προπονείται στα 74 κιλά, βαριά 75 και από εκεί να παίζει στα 70 κιλά ή να μπορεί ακόμα να δεχθεί και πρόσκληση στα 66 κιλά με κοίταξε ο Χρήστος με το ίδιο βλέμμα που έχει ο Νέμο ( το γνωστό σε όλους μας ψαράκι…).

Και όμως αυτά ήταν τα ιδανικά κιλά του αλλά με μια βασική προϋπόθεση! Να ξεχάσει ανόητες διαδικασίες επικίνδυνης αφυδάτωσης πριν από τους αγώνες αλλά να προσεγγίσουμε τα 74 κιλά με βάση την επιστήμη της αθλητικής διατροφής.

Να ρίξει όλο το περιττό λίπος και να βελτιώσει με αυτόν τον τρόπο και την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα αλλά παράλληλα να διατηρήσει την ίδια δύναμη (διατηρώντας σταθερή την άπαχη μυϊκή του μάζα…).

Ο δάσκαλος του Κώστας Αρμαγος συμφώνησε αμέσως! Έμενε να δεχθεί και ο Χρήστος.

Δύο εβδομάδες αργότερα χτυπάει το τηλέφωνο και ακούω: Φίλε κάνε με κομμάτια”. Όντως ήταν έτοιμος. Του εξήγησα ότι όπως όταν πάμε στο γιατρό και η φαρμακευτική συνταγή που μας δίνει την ακολουθούμε κατά γράμμα, έτσι και μαζί μου θα έπρεπε να είναι ο επαγγελματίας που είναι στην προπόνηση του και να ακολουθεί την αθλητική διατροφή του κατά γράμμα. Δέχθηκε αμέσως.

Η πτώση από τα 84 κιλά

Ξεκινήσαμε από τα 84 κιλά και το πιο ιδιαίτερο είναι ότι μου ζήτησε και μια άλλη χάρη. Να τον αναλάβω ως αθλητή Vegan! Μου έκανε εντύπωση που μου το ζήταγε αλλά γνώριζα επίσης οτι σαν χαρακτήρας ψάχνεται πολύ και έχει ένα δείκτη αντίληψης που θαυμάζω. Του εξήγησα οτι είτε ως Vegan είτε όχι, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν είναι απαραίτητα να γίνει αυστηρά χορτοφάγος. Δεν χρειάζεται να πιεστεί! Παρ’ όλα αυτα μου είπε ότι είναι προσωπική του επιλογή και θέλει να πορευτεί έτσι. Το μόνο που σκεφτόταν οτι ίσως να βάζαμε στην διατροφή του το ψάρι γιατί το αγαπάει πολύ και έτσι έγινε.

Είχαμε χρόνο μπροστά μας όμως να δουλέψουμε και αυτό ήταν σημαντικό, ακόμα δεν είχε κλειστεί κάποιος αγώνας. Οι προπονήσεις του διπλές καθημερινά που σήμαινε οτι πέρα από τον ύπνο για ξεκούραση χρειαζόταν και διατροφική αποκατάσταση.

Το διατροφικό του πλάνο ετοιμάστηκε και ξεκινήσαμε.

Κάθε εβδομάδα στο αθλητικό feedback που μου έδινε όλα ήταν ιδανικά. Γεμάτος ενέργεια καθημερινά, φουλ δύναμη και η πνευματική του διαύγεια στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Πολύ σημαντικό για έναν αθλητή!

Μετά από 2 μήνες ήταν κοντά στα 77 κιλά, στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ και χωρίς να ζοριστεί καθόλου. Σε προηγούμενες απόπειρες του να κατέβει στα 77 κιλά και εφαρμόζοντας τις «ο θεός να τις κάνει τεχνικές» των αθλητών του ufc, ζοριζόταν πάρα πολύ και προκαλούσε και αφυδάτωση στον εαυτό του που δυσχέραινε τις νερομυϊκές προσαρμογές του.

H ατυχία με τον Roosmalen

Ένα βράδυ χτυπάει το τηλέφωνο και με απίστευτη χαρά μου λέει: “Αδερφέ ήρθε η ώρα να αποδείξω τι αξίζω και να ανοίξω τα φτερά μου στο εξωτερικό!!!! Παίζω με Roosmalen!!!”

Όντως τρομερή πρόκληση και πολύ δύσκολος αγώνας, Μπήκαμε αμέσως σε καθαρά αγωνιστική προετοιμασία διατροφικά αλλά δυστυχώς οταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο θεός γελάει λένε.

Ένα πολύ δυνατό χτύπημα στα πλευρά του προκάλεσε ζημιά στην θωρακική χώρα και ήταν αδύνατο να φτερνιστεί καν….Που να παίξει.

Μην θέλοντας να κάνει πίσω σταμάτησε εντελώς για 2 εβδομάδες για να ξεκουραστεί και προσπάθησε πάλι να δοκιμάσει τον εαυτό του. Ο τραυματισμός ήταν όμως σοβαρός και ακόμα και το να αναπνεύσει σωστά ήταν δύσκολο. Έπρεπε να κάνει πίσω. Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ αλλά του είπα οτι τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτή τη ζωή. Κάποιος του δίνει χρόνο να αναρρώσει σωστά. Να μειώσει και άλλο το σωματικό του βάρος και σύντομα θα έρθει νέα πρόταση.

Και έτσι έγινε.

Η διαδικασία συνεχίστηκε και ο τραυματισμός υποχώρησε, ενάμιση μήνα μετά και ενώ πίναμε το καθιερωμένο καφεδάκι στο κίτρινο ποδήλατο ήρθε η πρόκληση για τον επόμενο αγώνα στα 70κιλά. Συζήτησε με τον Δάσκαλο του και μετά και οι 3 μας και δέχθηκε τον αγώνα.

.

Η νέα πρόκληση

Έμεναν 5 κιλά ακόμα να μειώσει και με ρώτησε αν είναι καλύτερα να τα μειώσει εφαρμόζοντας την τεχνική της «Αντλίας» όπως λέω. Πολύ νερό μερικές ημέρες πριν τον αγώνα, σταδιακή μείωση του μετά και τελευταίες 2 ημέρες σχεδόν εντελή αφυδάτωση σε συνδυασμό με υποθερμιδική διατροφή απουσία υδατανθράκων.

Διαφώνησα κάθετα εξηγώντας του οτι με τον τρόπο αυτό ακόμα και αν και τα κιλά που θέλουμε μέχρι τα 70 είναι λίγα (έπρεπε να ρίξει 5 κιλά) είναι επικίνδυνο γιατί: Το να μπαίνεις λίγες μέρες πριν από ένα τόσο σημαντικό αγώνα σε στέρηση, ταυτόχρονα σημαίνει ότι μπαίνεις σε μια ψυχαναγκαστική διαδικασία. Εκεί που χρειάζεται η πνευματική σου Διαύγεια να είναι απογειωμένη, εσύ πας και την κατακρημνίζεις.

Η αφυδάτωση που προκαλεί η διαδικασία με το κόψιμο του νερού σε συνδυασμό με «ασητεία» στη διατροφή μπορεί όντως να σου δώσει το πολυπόθητο νουμεράκι στην ζυγαριά. Αλλά σχεδόν όλοι παραβλέπουν κάτι πολύ σημαντικό. Ο ανθρώπινος οργανισμός όταν υποστεί τέτοια αφυδάτωση δεν χρειάζεται μόνο 24 ώρες να ανακάμψει άλλα στην πραγματικότητα χρειάζεται από 48 έως 72 ώρες.

.

Η αφυδάτωση και η εγκεφαλική ζημιά

Και η σημαντικότερη ανάκαμψη δεν είναι η σωματική αλλά η εγκεφαλική. Τα εγκεφαλικά κύτταρα απαρτίζονται από 85% από νερό. Με την διαδικασία της αφυδάτωσης οι αθλητές μειώνουν πάρα πολύ τα επίπεδα νερού στα εγκεφαλικά κύτταρα και κατά συνέπεια μειώνουν και το Οξυγόνο που περιέχεται στα κύτταρα αυτά!

Νερό=Οξυγόνο και υδρογόνο. Το αποτέλεσμα είναι οι αθλητές να νομίζουν ότι πίνοντας πολύ νερό αμέσως μετά την ζύγιση ή χρησιμοποιώντας ορούς (βιταμινών, αμινοξέων ή σύνθετων complex ουσιών) μπορούν να ανακάμψουν. Το αποτέλεσμα είναι να μη τους βγει ο αγώνας και να ψάχνονται να βρουν τι έφταιξε ενώ η αιτία είναι μπροστά τους. Το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν υποστεί αφυδάτωση έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι αθλητές να χάνουν τις νευρομυϊκές προσαρμογές τους μέσα στο παιχνίδι και να ενώ θέλουν να μην τους βγαίνει το πλάνο που είχαν καταστρώσει. Ακούω πολλές φράσεις που λένε: “Δεν ξέρω τι έφταιξε… κόλλησα…..δεν μπορούσα να σκεφτώ…… έδινα εντολή στο σώμα μου αλλά αυτό δεν ανταποκρινόταν ενώ είχα δουλέψει τις σειρές μου δεν μου έβγαιναν τα χτυπήματα. Ο Δάσκαλος μου, μου μίλαγε αλλά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ να τον ακούσω. Γαλάκτωσα πολύ γρήγορα ενώ εγώ δεν το πάθαινα αυτό.Στις προπονήσεις και σε πολύ δυνατά sparring ήμουν πολύ καλά αλλά εδώ δεν μπορούσα.”

Ταυτόχρονα με το θέμα της αφυδάτωσης από την αντίπερα όχθη υπάρχει και το φαινόμενο της αθλητικής κατακράτησης νερών (αυξημένο εξωκυττάριο νερό). Δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το γεγονός οτι οι αθλητές αμέσως μετά την ζύγιση και ενώ έχουν στερηθεί νερό και φαΐ, πέφτουν με τα μούτρα και τρώνε και πίνουν οτι βρουν μπροστά τους.

Η απότομη αυτή εναλλαγή έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να λαμβάνει εντός 12-18 ωρών πολύ μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, παραβλέποντας ότι το ανθρώπινο σώμα για κάθε ένα γραμμάριο υδατάνθρακα που προσλαμβάνει κρατάει 2,7m νερού. Αν σκεφτείτε πόσος υδατάνθρακας καταναλώνεται την μέρα πριν τον αγώνα θα συμπεράνετε και γιατί όταν οι αθλητές ζυγιστούν για τον εαυτό τους την ημέρα του αγώνα έχουν προσλάβει πίσω τα περισσότερα κιλά που είχαν μειώσει. Αυτό όμως είναι ΛΑΘΟΣ γιατί το σώμα δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές αυτές ακαριαία με αποτέλεσμα απλά ο αθλητής να γίνεται πιο αργός. Είναι σαν να αποφασίζει ο αθλητής να προσθέσει βάρος μέσω ενός γιλέκου στον εαυτό του την ώρα του αγώνα. Πόσο έξυπνο μπορεί να είναι αυτό;

Και να μην κάνω λόγο για την λογική μερικών αθλητών που αμέσως μετά την ζύγιση πάνε και τρώνε αλόγιστα άχρηστο φαγητό (junk food) και τη επόμενη ημέρα δεν μπορούν να «πάρουν τα πόδια τους. Είναι σαν να έχεις μια Ferrari την οποία έχεις προετοιμάσει μηχανικά σε τέλειο βαθμό και την ταΐζεις «το πιο φτηνό λάδι ενός βενζινάδικου».

Κλείνοντας αυτή την μεγάλη παρένθεση για το weight cutting και μη θέλοντας καν να κάνω αναφορά και για άλλες παράνομες τεχνικές κόψιμου βάρους (διουρητικά..και διάφορα άλλα), μπορώ να πω οτι όλα μπορεί να τα πετύχει ένας αθλητής αρκεί να έχει τους σωστούς ανθρώπους δίπλα του.

.

Το “νέο” βάρος του Χρήστου Πλασάρη

Στον επίλογο των σκέψεων μου και επιστρέφοντας στον Χρήστο θέλω να πω ότι σήμερα είναι η μεγάλη του ημέρα. 23 Απριλίου. Έπιασε τα κιλα του κανονικά (70.0) από την προηγούμενη κιόλας ημέρα της ζύγισης χωρίς καν να χρειαστεί να μπει σε καμία διαδικασία έστω και απλή και οχι επιζήμια για το σώμα. Ακόμα και η σάουνα που σκεφτόταν να κάνει δεν χρειάστηκε!!! Ζυγίστηκε 69.700 και αμέσως μετά ακολούθησε συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο προαγωνιστικά το οποίο θα τον φέρει στον αγώνα να είναι στα 74 κιλά, δηλαδή το βάρος στο οποίο προπονείται και έχει την καλύτερη απόδοση. Το μόνο που έχω να του ευχηθώ μιας και είναι μακριά και δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι δίπλα του, είναι να έχει ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και όπως του είπα και τηλεφωνικά να το απολαύσει! Γιατί αυτό μένει πάντα! Οι στιγμές!”

Γιάννης Μαυρίδης

Αθλητικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος»

.