16/05/2024

Γνωρίζοντας την τέχνη του Tang Soo Do

Το Tang Soo Do είναι μια παραδοσιακή Κορεάτικη Πολεμική Τέχνη η οποία δεν έχει ακόμα λάβει την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει στον Ελλαδικό χώρο. Ο Δάσκαλος Γιάννης Φοβάκης με σημαντική παρουσία στον  χώρο των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μαζί τους Δάσκαλους & επίσης Ιδρυτές του Αθλητικού Συλλόγου Μαχητικών Τεχνών «ΓΕΝΕΣΙΣ» Βέλλιο Σπύρο, Χρήστο Φαφούτη & Ρεμέντζα Σπύρο μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους και μας έδωσαν πληροφορίες έχοντας οι ίδιοι σηκώσει ως σύλλογος την σημαία σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Η πολεμική αυτή τέχνη εμφανίστηκε στην  Ελλάδα την δεκαετία του 1970 και ως παραδοσιακή γυμνάζει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Διδάσκει αυτοάμυνα αλλά δίνει και την δυνατότητα στον ασκούμενο να γνωρίσει έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης και να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση ζωής απέναντι στις όποιες αντιξοότητες αντιμετωπίζει ο καθένας. Οι μαθητές δε μικρών ηλικιών ακόμα και από 5 ετών βρίσκουν ένα χώρο που τους δίνει μια θετική εξελισσόμενη ροπή για συνεχόμενη προσωπική βελτίωση υπό τον ευχάριστο τρόπο εκμάθησης που ορίζει η τέχνη.

 Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται σε συνδυασμούς από χτυπήματα και άμυνες χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια με προέλευση το ΚΑΡΑΤΕ & το Kung Fu. Επιπλέον χρησιμοποιούν λαβές αυτοάμυνας που μοιάζουν με του jiu-jitsu. Η τέχνη δίνει έμφαση στην αναπνοή ως παράγων ζωτικής σημασίας, στις τεχνικές με ακρίβεια αλλά και στο να χτίζουν οι ασκούμενοι το χαρακτήρα τους. Σε προχωρημένο επίπεδο εκπαιδεύονται στην χρήση παραδοσιακών όπλων. Ο Δάσκαλος κ. Γιάννης Φοβάκης όντας εκπαιδευτής HAEDONG KUMDO (Παραδοσιακό Κορεάτικο Σπαθί) ενισχύει την γνώση των ασκούμενων και προς αυτήν την κατεύθυνση δίνοντας στο ασκούμενο όχι μόνο τον τρόπο της αυτοάμυνας αλλά και της βαθιάς εσωτερικής αρμονίας.

Εκ των ιδρυτών ο κ.  Βέλλιος Σπύρος ο οποίος υπήρξε για αρκετά χρόνια πρωταθλητής στο semi Contact στην Ελλάδα, με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό θεωρείται από πολλούς ότι μαζί με τον κ. Μέμμο  Νίκο εδραίωσαν το άθλημα στη χώρα. Ο Σύλλογος γενικότερα αλλά και με την συμμετοχή του Δασκάλου Γιάννη Φοβάκη έχει τιμήσει την Ελλάδα σηκώνοντας την σημαία σε τουλάχιστον 16 διεθνή διοργανώσεις πετυχαίνοντας την πρώτη θέση ακόμα και μέσα στις Η.Π.Α (Las Vegas 2015 – ALL TANG SOO DO NATIONAL CHAMP) . Είναι επιτυχία ιδιαίτερης σημασίας καθώς η τέχνη αυτή έγινε γνωστή στην Ελλάδα από Αμερικανούς στρατιωτικούς βετεράνους του Πολέμου της Κορέας οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν την γνώση στη  χώρα μας κατά την παραμονή τους στην παλιά βάση στο Ελληνικό Αττικής. Κυρίως στις Η.Π.Α το Tang Soo Do χρήζει ιδιαίτερου σεβασμού.

Ο Σύλλογος ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Kick Boxing (ΠΟΚ) και συμμετέχει σε όλες τις αγωνιστικές της διοργανώσεις. Στα πλαίσια του σκοπού αυτού προτρέπει τους αθλητές στην σκληρή δουλειά ως προαπαιτούμενο να επιτύχουν όχι μόνο τους αγωνιστικούς τους στόχους
αλλά και σε όλους όσους θέτουν στην προσωπική τους ζωή. Το «TANG SOO DO» αποτελεί και κλάδο Άθλησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΚ) με το Σύλλογο να επικεντρώνεται όμως  και στο αγωνιστικό Point Fighting.

Ο Γιάννης Φοβάκης ως βασικός εκπαιδευτής της Genesis κατέχει 4 Dan στοTang Soo Do, 1 Dan στο Haedong Kumdo & 1 στο Tae Kwon Do.

H ομοσπονδία Tang Soo Do έχει την υποστήριξη από τον Δεκέμβρη του 2021 του πυλώνα του Αθλητισμού του Chapter της AHEPA HJ-04 Solon οποίος προσπαθεί μέσα από τις δράσεις του να υποστηρίζει την ανάδειξη Ελλήνων Αθλητών και την έπαρση της Ελληνικής σημαίας σε αθλητικές διοργανώσεις στο εξωτερικό. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και το fightsports.gr.