27/04/2024

Έρευνα: Πως η σωματική άσκηση καταπολεμάει τον κορονοϊό

Γυμναστείτε άφοβα γιατί αυτό θα σας θωρακίσει από τις ασθένειες

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και του καθηγητή ιατρού Zhen Yan, η σωματική άσκηση μπορεί να προστατέψει τους ασκούμενους από τον νέο κορονοϊό. Η άσκηση έχει τεράστια οφέλη για την αμυντική θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα για τα αναπνευστικά επεισόδια και τις καρδιακές επιπλοκές που προκαλεί ο ιός.

Ο Covid-19 είναι ακόμα σχετικά άγνωστος για τους γιατρούς που ψάχνουν την λύση σε φάρμακα, εμβόλια κτλ. Στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια είχαν άλλη κατεύθυνση στην έρευνα τους, αναζητώντας της λύσης μέσω της σωματικής άσκησης. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 διερευνά τις επιδράσεις της άσκησης και της παραγωγής αντιοξειδωτικών που ενδέχεται να έχουν προστατευτικό ρόλο για την υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα παράγει την ουσία EcSOD(εξωκυτταρική υπεροξείδιο δισμουτάση) που είναι αντιοξειδωτική για τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη ουσία παίζει θεμελιώδη ρόλο στον αμυντικό μηχανισμό του σώματος και ιδιαίτερα σε παθήσεις του αναπνευστικού, καρδιακού και ήπατος. 

Οι ασθενείς που είχαν προβλήματα, διαπιστώθηκε πως η ποσότητα EcSOD στον οργανισμό δεν ήταν μεγάλη, ενώ δήλωναν πως δεν ασκούνται καθόλου. Τα παραπάνω σύνδρομα συνδέονται με τον κορονοϊό. Μεγάλο ποσοστό ασθενών μπαίνουν στα νοσοκομεία με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια που οφείλεται μεγάλο ποσοστό θανάτων από  COVID-19.

Αυτή η έρευνα αποδεικνύει πως η άσκηση και γενικότερα ο αθλητισμός είναι σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού έναντι της πανδημίας και όχι αιτία της εξάπλωσης.