25/07/2024

Όλα έτοιμα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο

Με πάνω από 400 αθλητές από 15 χώρες θα διεξαχθεί στο «Γ. Γαλανόπουλος» του Λουτρακίου το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο. Από τις 24 έως τις 26 Μαΐου οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το άθλημα με τους πρωταθλητές να μάχονται στις κατηγορίες Seniors, U23 και U21.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή,. Καθώς η κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπηθούν σε 33 κατηγορίες.

Στη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, η τελετή έναρξης της οποίας θα διεξαχθεί την Κυριακή (26/5) στις 12:00, έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου, Παραχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Τάσος Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Λουτρακίου, Παραχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Σάκης Παπαθανασίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σούμο και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας, Ντάριους Ρόζουμ.

Αναλυτικά όσα είπαν:

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο, Γρηγόρης Παπαδόπουλος: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σούμο είναι μία καινούργια ομοσπονδία. Έχουμε μόλις ένα χρόνο και λίγους μήνες που έχουμε αναγνωριστεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Παρ’ όλα αυτά έχουμε κάνει άλματα στην ανάπτυξη του αθλήματος. Έχουμε συμμετάσχει σε τέσσερα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχουμε συμμετάσχει στο European Games, τα οποία στην ουσία είναι ο προθάλαμος για να γίνει κάποιο άθλημα Ολυμπιακό και τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά θα συμμετάσχουμε και στο Παγκόσμιο.

Πέρα όμως από αυτά καταφέραμε με την στήριξη της Ευρωπαϊκής και με την στήριξη του αντιπροέδρου να πάρουμε για πρώτη φορά αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτό το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο και να το διοργανώσουμε στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε στον κόσμο και να δει από κοντά αυτό το άθλημα. Γι αυτό σας καλούμε όλους αυτό το τριήμερο για να το γνωρίσετε από κοντά. Είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα.

Όλοι θεωρούν στο άκουσμα τη λέξης Σούμο ότι πρέπει να είναι κάποιος τουλάχιστον 200 κιλά, να είναι σχεδόν γυμνός και να παλεύει, κάτι που δεν ισχύει. Είναι ένα σύγχρονο άθλημα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Οι αθλητές του Σούμο είναι χωρισμένοι σε κατηγορίες. Ξεκινούν από 5 χρονών παιδάκια και ανεβαίνουν ηλικιακά, ενώ τα κιλά ξεκινούν από τα -35 κιλά, στις γυναίκες από τα -50 και στους άνδρες από το -65. Οπότε καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι ένα άθλημα που μπορεί να το κάνει ο καθένας. Επίσης είναι ένα άθλημα που χρειάζεται ταχύτητα, έκρηξη, δύναμη και ταχύτητα σκέψης. Το άθλημα είναι πολύ γρήγορο και ο αθλητής χάνει εάν ακουμπήσει κάτω ή βγει έξω από τον κύκλο. Ο αγώνας τελειώνει σε μερικά δευτερόλεπτα.

Γι αυτό το λόγο παρουσιάζεται σαν το άθλημα τη μίας ανάσας. Ελπίζουμε να είμαστε δίπλα μας σε αυτό το τριήμερο γεμάτο δράση και να το απολαύσετε και εσείς όσο και εμείς».

Ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου, Παραχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Τάσος Σακελλαρίου, ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σούμο φέτος φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  και συγκεκριμένα στο Λουτράκι. Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων έχει καθιερωθεί ως αθλοτουριστικός προορισμός, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η δημοτική μας αρχή επενδύει συνεχώς στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων υψηλού επιπέδου, προσφέροντας στους αθλητές και στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σούμο είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσής μας. Από τις 24 έως τις 26 Μαΐου, στο κλειστό γυμναστήριο Γ. Γαλανόπουλος, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πάνω από 400 αθλητές και αθλήτριες από 15 χώρες. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το Σούμο, ένα άθλημα που ενσαρκώνει αξίες όπως η δύναμη, η πειθαρχία και η αφοσίωση.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ελληνική Ομοσπονδία Σούμο και στον Δήμο μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σούμο, κύριο Γρηγόρη Παπαδόπουλο, για τον ενθουσιασμό και τη σκληρή δουλειά του. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την παρουσία τους και τη διαρκή στήριξή τους. Ο ρόλος σας είναι καθοριστικός στην προώθηση του αθλητισμού και στην ενημέρωση του κοινού για τόσο σημαντικά γεγονότα.

Προσωπικά, θα ήθελα να καλέσω όλους τους κατοίκους του Λουτρακίου  και τους φίλους των μαχητικών αθλημάτων  να έρθουν να παρακολουθήσουν αυτό το συναρπαστικό πρωτάθλημα. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζω να πανηγυρίσουμε πολλές νίκες και μετάλλια, ιδιαίτερα από τους Έλληνες αθλητές μας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σούμο, Ντάριους Ρόζουμ, σημείωσε: «Η Ελλάδα γράφει Ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην χώρα και είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γρηγόρη Παπαδόπουλο, για όλη την προσπάθεια που κάνει. Το Σούμο είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα και πιστεύω ότι άπαντες θα απολαύσουν τους αγώνες»

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Λουτρακίου, Παραχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Σάκης Παπαθανασίου, είπε: «Είναι μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Για πρώτη φορά στη χώρα μας υποδεχόμαστε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο. Ένα νέο άθλημα για τη χώρα, που θα έχουμε αυτό το τριήμερο τη χαρά να δούμε στο “Γ. Γαλανόπουλος”. Πάνω από 400 αθλητές από 15 χώρες θα συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες.

Για μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες γι αυτό προσελκύουμε τεράστιες διοργανώσεις. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σούμο, Γρηγόρη Παπαδόπουλο για τη πολύ καλή συνεργασία που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες για να προετοιμάσουμε τους αγώνες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που είναι μαζί μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να είμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε, να φιλοξενούμε αθλητές από όλο τον κόσμο και να συμβάλουμε και εμείς στον αθλητισμό».