03/05/2024

Συναντήσαμε την Ζωή Κακαρέλη και μας έμαθε τα μυστικά του Tae Kwon Do

To Τae Kwon Do είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπορ στην Ελλάδα και άξια εκπρόσωπος της είναι η Ζωή Κακαρέλη την οποία φιλοξενούμε στο Fightsports.gr. Η πρωταθλήτρια μιλάει για τις σπουδαίες διακρίσεις που έχει πετύχει στην καριέρα της, την πορεία της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης στη χώρα μας, την σχολή που τρέχει σαν δασκάλα αλλά και τους ωφέλιμους λόγους που θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει το Tae Kwon Do. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ζωή είσαι μία δασκάλα που έχει πετύχει σπουδαίες διακρίσεις στην καριέρα σου. Ποια ήταν η πιο σημαντική από αυτές;

«Ολες οι διακρίσεις μου και γενικότερα όλη η αθλητική μου πορεία έχουν μία εντελώς ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αν μπορούσα να σταθώ λίγο παραπάνω σε μία, αυτή θα ήταν σίγουρα η διάκριση μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1996 στη Βαρκελώνη, όπου κατάφερα μετά από πάρα πολύ δύσκολους αγώνες να κατακτήσω το χάλκινο μετάλλιο”.

Θεωρείς πως το επίπεδο του Tae Kwon Do είναι υψηλό στην Ελλάδα;

«Οι σημερινοί αθλητές και αθλήτριες έχουν αφομοιώσει πλήρως τις νέες τεχνικές του αθλήματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επίπεδο του αθλήματος να έχει ανέβει αισθητά. Εκεί που υστερούν τα σημερινά παιδιά σε σχέση με τα παιδιά της δικής μου γενιάς είναι λίγο η δυναμική. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η έκφραση « μη μου άπτου» δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του αθλήματος».

 

Τον ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν;

«Το ενδιαφέρον για το άθλημα του Τae Kwon Do, έχει σαφώς και αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη προσέλευση των αθλητών από ένα απλό διασυλλογικό πρωτάθλημα μέχρι και τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Θα πρέπει όμως και αυτοί που ασχολούνται με το άθλημα από άλλο μετερίζι (διοικούντες, προπονητές κλπ) να ανεβάσουν τον πήχη και να υπερβάλουν εαυτό, αν θέλουν τα θετικά αποτελέσματα να είναι αντίστοιχα του μεγάλου ενδιαφέροντος προς το άθλημα».

Θα ήθελες να μας αναφέρεις κάποιον εν ενεργεία αθλητή που ξεχωρίζεις και θα μπορούσε να φέρει διακρίσεις για την Ελλάδα;

«H Ελλάδα έχει πάρα πολλούς καλούς αθλητές και αθλήτριες στο χώρο του Τae Kwon Do. Θα ήταν άστοχο να ξεχωρίσω κάποιον ή κάποια αυτή τη στιγμή γιατί σίγουρα θα αδικήσω κάποιους άλλους. Με τη σωστή δουλειά ο καθένας μπορεί να ανέβει στο βάθρο της διάκρισης».

 Πες μας λίγα πράγματα για την σχολή σου. Για ποιο λόγο να επιλέξει ένα νέο παιδί την δική σας σχολή;

«Η σχολή (Α.Σ.Ν. Ιωνία Αττικής) μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δουλεύει ακατάπαυστα για ένα και μοναδικό στόχο την διάκριση των αθλητών μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πρωταθλήματα. Από τους αθλητές μας το μόνο που ζητάμε είναι η καθημερινή τους προπόνηση και για όλα τα υπόλοιπα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο το προπονητικό team . Ένα νέο παιδί έχει χίλιους λόγους να διαλέξει τη σχολή μας προκειμένου να ασχοληθεί με το Τae Kwon Do. Μέχρι σήμερα τα δυνατά μας όπλα ήταν το μεράκι, η όρεξή μας για δουλειά, η αγάπη μας για τα παιδιά το οικογενειακό μας περιβάλλον, οι άψογες εγκαταστάσεις μας. Τα τελευταία χρόνια σε όλα αυτά έχουν προστεθεί και οι περγαμηνές των επιτυχιών μας σε όλα ανεξαρτήτως των πρωταθλήματα σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

 Θεωρείς πως το Τae Kwon Do μπορεί να γίνει μία καλή βάση και για τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες;

«Το Τae Kwon Do από τη φιλοσοφία του και την τεχνική του θεωρώ ότι είναι η βάση για όλες σχεδόν τις πολεμικές τέχνες. Το ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας ενός αθλητή στηρίζεται στο επίπεδο του μυαλού του και στον τρόπο που το χρησιμοποιεί την ώρα του αγώνα. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά».

 Ένα μήνυμα στο κόσμο που ακολουθεί την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη και τι να περιμένουμε την νέα σεζόν απ’την ομάδα σας;

«Το μήνυμα προς τον κόσμο που ακολουθεί την καλύτερη πολεμική τέχνη παγκοσμίως είναι πάντα ίδιο: οι αθλητές να μη σταματούν ποτέ να υπηρετούν το Τae Kwon Do και οι γονείς των παιδιών να μη σταματούν ποτέ να υποστηρίζουν την επιλογή τους. Όσον αφορά τη νέα σεζόν ο Σύλλογος μας για μία ακόμη φορά θα κάνει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά. Να μαθαίνει τα παιδιά Τae Kwon Do και να τα βοηθάει να διακρίνονται και να επιτυγχάνουν, γιατί μία επιτυχία στην συγκεκριμένη πολεμική τέχνη με δεδομένο ότι είναι Ολυμπιακό άθλημα ίσως και να τους εξασφαλίσει το μέλλον τους».