20/04/2024

Έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση της η WTF

H Παγκόσμια Ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο (WTF) γιόρτασε στις 28 – 5 -2013 τα 40 χρόνια από την ίδρυση της, καθώς ιδρύθηκε στην Κορέα το 1973, και η WTF έχει τώρα 204 Εθνικές Ενώσεις μέλη (ΜΝΑ) .Ο Πρόεδρος της WTF, Chungwon Choue, δήλωσε ότι το άθλημα είναι «μια δύναμη για το καλό στον κόσμο».
ΤοTaekwondo έκανε το ντεμπούτο του ως επίσημο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000, και η WTF καθοδηγείται από πολλές καινοτομίες, βοηθώντας να φτάσει περίπου 70 εκατομμύρια επαγγελματίες αθλητές σε όλο τον κόσμο.
Το άθλημα εξελίσσεται συνεχώς, με την πρόσφατη εισαγωγή του νέου εξοπλισμού, όπως τα εξελιγμένα Προστατευτικά και το σύστημα βαθμολόγησης (PSS) και το Instant Replay βίντεο (IVR), κάνοντας μια πιο δίκαιη διαδικασία των κριτών. Αποκορύφωμα στην εξέλιξη οι Ο.Α. «London 2012, οι οποίοι ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το taekwondo. Ήταν το ποιο  δίκαιο και πιο δυναμικό γεγονός στην ιστορία μας και έδειξε την παγκόσμια φύση του αθλήματος. Συνολικά, 32 μετάλλια κερδήθηκαν από 22 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γκαμπόν, η οποία κέρδισε το πρώτο ολυμπιακό ασημένιο μετάλλιο  με τον Anthony Obame. Είδαμε, επίσης, το δεύτερο ολυμπιακό χάλκινο μετάλλιο από τον  Rohullah Nikpai  του Αφγανιστάν. Και οι δύο αυτές νίκες ήταν απίστευτα συναισθηματικές για τους αθλητές, τις χώρες τους , το τάε κβον ντο και την Ολυμπιακή οικογένεια.
Το Taekwondo χρονολογείται από την εποχή των Τριών Βασιλείων της Κορέας περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, και τώρα είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα συστήματα πρακτικής πολεμικών τεχνών και ένα παγκόσμιο άθλημα.
Το Taekwondo είναι ένα άθλημα που μπορεί να γίνει οπουδήποτε και από οποιονδήποτε: νέοι, γέροι, άνδρες και γυναίκες, και  άνθρωποι από όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς έχουν μπει στο taekwondo. Η ενασχόληση είναι καθολική, επειδή αντιπροσωπεύει τον αθλητισμό στην πιο αγνή του μορφή. Αλλά  το taekwondo είναι κάτι περισσότερο από απλά ένα άθλημα: είναι μια δύναμη για το καλό στον κόσμου. Η φιλοσοφία του είναι ένας οδηγός για να ζει κάποιος τη ζωή, με σεβασμό προς τους άλλους, με φυσικό και υγιή τρόπο.
Αυτό είναι ένα θαυμάσιο μήνυμα , σήμερα  η WTF γίνεται 40 ετών.
Από το 2004 η WTF επεδίωξε να κάνει το taekwondo ένα παράδειγμα της αμεροληψίας και της διαφάνειας. Αυτό ξεκίνησε με τη μεταρρύθμιση του WTF καταστατικού και τους κανόνες ανταγωνισμού, της δημοκρατικής διακυβέρνησης που αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο της Ομοσπονδίας και του αθλήματος. Περαιτέρω κώδικες, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας, έχουν επίσης τοποθετήσει την Ομοσπονδία πιο κοντά στο Ολυμπιακό Κίνημα.
Τα μέτρα αυτά επιτρέπουν την WTF να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι οι αθλητές έρχονται πρώτα, και η Ομοσπονδία εισήγαγε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την εφαρμογή αυτή.
Η WTF έχει εξασφαλίσει επίσης τη συμμετοχή του τάε κβον ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (Γιαγκ), δημιουργώντας ένα μονοπάτι για τους νέους αθλητές να επιτύχουν τους στόχους τους σε μια μελλοντική διοργάνωση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Αυτό αποδεικνύεται από την αθλήτρια Jade Jones η οποία πήρε το χρυσό στο Γιαγκ το 2010 στη Σιγκαπούρη και στη συνέχεια και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012
Ο δρόμος για το Ρίο το 2016 παρουσιάζει την WTF με πολλές ευκαιρίες, εμείς θα έχουμε ως στόχο να επεκτείνουμε την πρόσβαση του αθλήματος σε παγκόσμια κλίμακα και οι ηγέτες να οικοδομήσουν το μέλλον του κόσμου μέσα από taekwondo.