29/03/2024

Η νίκη του Έλληνα θρύλου μπροστά στον Χίτλερ! (Photos)

Το όνομα Αντώνης Χριστοφορίδης προκαλεί ανατριχίλα σε όλους τους Έλληνες πυγμάχους, το όνομα Αντώνης Χριστοφορίδης ήταν αυτό που άνοιξε τις πόρτες της πυγμαχίας για την πατρίδα μας, το όνομα Αντώνης Χριστοφορίδης σημαίνει δύναμη, πάθος και πρωταθλητισμός…

Ποιος όμως ήταν ο Έλληνας μποξέρ που κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο, αναγκάζοντας ακόμη και τον πανίσχυρο εκείνη την εποχή Αδόλφο Χίτλερ να φύγει κακήν κακώς από το γήπεδο, βλέποντας τον πρωταθλητή του να γίνεται… παιχνιδάκι στα χέρια του Έλληνα πρωταθλητή;

Το fightsports.gr σας ταξιδεύει και σας βάζει στη… γωνία του Αντώνη Χριστοφορίδη:

Ο Αντώνης Χριστοφορίδης γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1917 στη Μερσίνη της Μ. Ασίας και πέθανε στην Αθήνα στις 31 Οκτωβρίου του 1985. Θεωρείται, μέχρι και σήμερα, ως μεγαλύτερος Έλληνας πυγμάχος ο οποίος είχε στην κατοχή του τον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο τίτλο, ενώ ήταν ο πρώτος που ταξίδεψε και έζησε στις ΗΠΑ όπου και μεγαλούργησε…

Δύσκολα παιδικά χρόνια…

Κατατρεγμένος από την δύνη του πολέμου, ο Αντώνης Χριστοφορίδης και η οικογένειά του εγκατέλειψαν την Μερσίνη το 1922 και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όντας πρόσφυγες. Ο πατέρας του είχε πεθάνει στη μάχη, ενώ λίγο αργότερα από τον ερχομό τους στην Ελλάδα πέθανε και η μητέρα του. Από νωρίς λοιπόν ο Χριστοφορίδης πήρε τα ηνία της οικογένειας, έχοντας ως υποχρέωση να προστατέψει και να μεγαλώσει τις δύο αδερφές του. Τα πρωινά έκανε μεροκάματα στο ξενοδοχείο «Μυστράς» και το βράδυ φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο.

Ένας παιδικός καβγάς η αρχή της καριέρας του!

Στα 16 του χρόνια ο πολύ ήσυχος Αντώνης έπεσε θύμα… τραμπουκισμού από έναν συμμαθητή του. Ο νεαρός ταραξίας εκτός του ότι ήταν τεράστιος σωματικά, εκείνη την εποχή αποτελούσε και το… πουλέν πολλών δασκάλων της πυγμαχίας. Δυστυχώς γι’ αυτόν η καριέρα του τελείωσε κάπως άδοξα, αφού είχε την ατυχία να πέσει πάνω στο μοναδικό ταλέντο του Χριστοφορίδη!

Έφαγε τόσο ξύλο που οι συμμαθητές του Αντώνη έσπευσαν να τον συγχαρούν, αλλά και να τον παροτρύνουν να γραφτεί σε σχολή πυγμαχίας. Το έκανε και μόλις σε ένα εξάμηνο έγινε ο καλύτερος!

Κέρδισε τους πάντες μέσα στην πατρίδα μας, ενώ γέμιζε το ένα θέατρο μετά το άλλο… Ήδη όμως τα ελληνικά πυγμαχικά σύνορα είχαν  αρχίσει να μικραίνουν επικίνδυνα. Έτσι, πήρε την απόφαση να φύγει για τη Γαλλία.

Ένα λαμπρό ταξίδι ξεκινάει…

Το Νοέμβριο του 1934, ο 17χρονος Χριστοφορίδης αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα και μετακομίζει μόνιμα στο Παρίσι. Κερδίζει τους πάντες και τα πάντα, ενώ πολύ σύντομα βγαίνει κι εκτός Γαλλίας.

Στην ιστορία μάλιστα έχει μείνει ο αγώνας του μέσα στο Βερολίνο, όταν ντυμένος στα γαλανόλευκα κέρδισε τον Γκουστάβ Έντερ, αναγκάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ να φύγει κακήν κακώς από το θέατρο, μην περιμένοντας να τελειώσει το παιχνίδι.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1938, δεν είχε μείνει τίποτα άλλο να κερδίσει κι έτσι έφυγε για το Ρότερταμ όπου θα έπαιζε για τον παγκόσμιο τίτλο. Μέσα στην Ολλανδία κέρδισε τον κάτοχο του τίτλου και χρυσό Ολυμπιονίκη, Μπεμπ Βαν Κλάβερεν, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονταν εκεί.

Παγκόσμια ζώνη μέσα στις ΗΠΑ

Κατά την περίοδο της εισβολής των Γερμανών στη Γαλλία, ο Χριστοφορίδης αποφάσισε να φύγει για την Αμερική, συνεχίζοντας εκεί την σπουδαία καριέρα του. Οι Αμερικάνοι, έχοντας ήδη ακούσει το όνομά του, δεν άργησαν να τον προωθήσουν σε αγώνα για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου Ελαφρών Βαρών. Στις 13 Ιανουαρίου του 1941, ο Έλληνας πρωταθλητής κέρδισε τον Μέλιο Μπετίνα, παίρνοντας πανηγυρικά τον τίτλο, μπροστά σ’ ένα τεράστιο κοινό Ελλήνων.

Κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο του για έναν χρόνο και τον έχασε στα σημεία το τέλος του ’41 από τον Γκας Λέσνεβιτς. Στις 18 Φεβρουαρίου του 1947 έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα και αποσύρθηκε.

Προσωπική ζωή

Ο Χριστοφορίδης, μετά την αποχώρησή του από τα ριγκ, άνοιξε ένα εστιατόριο στην πόλη Γενεύη (Geneva) του Οχάιο, το οποίο διατήρησε για πολλά χρόνια. Το 1968 πούλησε την περιουσία του στο Οχάιο και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα που έζησε ως απόμαχος. Το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από 34 χρόνια. Σκόπευε να μείνει για 45 μέρες αλλά η νοσταλγία και η αγάπη του για την Ελλάδα τον έκαναν να παρατείνει τη διαμονή του και τελικά έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του παίζοντας κυρίως γκολφ για να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του.

Έκανε δύο αποτυχημένους γάμους. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αθήνα, όπου και πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1985 από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 67 ετών.