07/05/2024

ΑΥΤΟΣ… είναι ο Bruce Lee! (VIDEO)

ΓΕΝΝΗΣΗ

Το πρωινό της 27ης Νοεμβρίου του 1940 (στο κινέζικο έτος του Δράκου) γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο ο  Lee Jun Fan. Η μητέρα του Grace δεν είχε προγραμματίσει να του δώσει κάποιο αμερικάνικο όνομα και ο πατέρας του εκείνη την περίοδο ανέβαζε μια φημισμένη κινέζικη όπερα στην Νέα Υόρκη.  Ήταν λοιπόν ένας υπάλληλος του νοσοκομείου που σκέφτηκε το όνομα  Bruce , η μητέρα συμφώνησε και το μωρό ονομάστηκε Bruce Lee.  Ένας  θρύλος γεννήθηκε.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΓΝΩΡΗΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Αμέσως σχεδόν μετά την γέννηση του Bruce η οικογένεια επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ. Η κινηματογραφική καριέρα του Bruce Lee ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 6 ετών. Ο σκηνοθέτης της τότε ταινίας του πατέρα του τον ξεχώρισε στο κοινό και εντυπωσιάστηκε τόσο που του πρόσφερε ένα ρόλο στο έργο. Αυτή ήταν η αρχή και ακολούθησαν πάνω από 20 ακόμη ρόλοι σε ταινίες που αύξησαν την δημοτικότητά του στο κινέζικο κοινό.

Ξεκίνησε τη εκμάθηση του στις πολεμικές τέχνες κυρίως από τον φόβο μη ταπεινωθεί σε κάποια μάχη στον δρόμο. Σαν έφηβος μπλεκόταν συχνά σε καυγάδες τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο και αν δεν κέρδιζε γινόταν έξαλλος. Έτσι η μητέρα του συμφώνησε να του δώσει τα χρήματα για να γραφτεί σε μια σχολή kung fu. Ήταν 13 ετών όταν έγινε η γνωριμία του με τον  Grandmaster  του Wing Chun Kung Fu Ip Man που έμελε να είναι και σταθμός για την υπόλοιπη ζωή και καριέρα του ως μαχητής πολεμικών τεχνών αλλά και ως αστέρας της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Διδάχτηκε από τον Master Ip Man για πέντε χρόνια και έγινε ένας από τους καλύτερους μαθητές του και φοβερός τεχνίτης στο wing chun ξεπερνώντας μάλιστα πολύ γρήγορα πολλούς από τους παλαιότερους μαθητές.

Στα 14 του ανακάλυψε και άλλη μια μεγάλη του αγάπη, τον χορό που όπως υποστήριξε ο ίδιος πολύ αργότερα τον βοήθησε πολύ στο θέμα της ισορροπίας του μαχητικού του στυλ.

ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΑΜΕΡΙΚΗ    

Το 1959 όταν ήταν 19 οι γονείς του αποφάσισαν να τον στείλουν στις ΗΠΑ για να τελειώσει τις σπουδές του. Έτσι και έγινε, τελειώνοντας το λύκειο μπήκε στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Τα πρωινά παρακολουθούσε τα μαθήματα και τα βράδια δούλευε σαν σερβιτόρος σε εστιατόριο  μέχρι που αποφάσισε ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν του ταιριάζει, παράτησε τη δουλειά και ξεκίνησε να διδάσκει kung fu. Ήταν τότε στα 22 του που έγραψε και το πρώτο του βιβλίο «Chinese Kung Fu: The Philosophical Art of SELF-DEFENCE».

Πριν πάρει το πτυχίο του στην Φιλοσοφία γνώρισε την Linda Emery, το 1964 την παντρεύτηκε και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. Το 1965 ήρθε στον κόσμο ο γιός του Bandon και περίπου δύο χρόνια αργότερα η κόρη του Shannon.

Το 1964 έκανε και το ντεμπούτο του σε τηλεοπτικές σειρές της Αμερικής που όμως δεν είχε την απήχηση που θα ήθελε και τα παράτησε. Στη συνέχεια άνοιξε τρεις σχολές όπου ανέπτυξε και δίδαξε το δικό του σύστημα που ονόμασε Jeet Kune Do, έχοντας γνωστούς μαθητές όπως ο Steve McQueen, Abdul-Jabbar, James Coburn, Dan Inosanto κ.τ.λ.

Το 1970 ένας σοβαρός τραυματισμός στην πλάτη τον ανάγκασε να μείνει επικλινής για περίπου έξη μήνες και ήταν τότε που μη μπορώντας την απραγία έγραψε το βιβλίο του «Tao of Jeet Kune Do» Κάποιες από τις τότε σημειώσεις του προστέθηκαν από την σύζυγο του στο βιβλίο αργότερα.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

Μετά από τις σειρές  που συμμετείχε ο Bruce κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Kung Fu» αλλά η πρόταση αυτή ακυρώθηκε αργότερα από του ίδιους τους παραγωγούς για τον λόγο ότι ο Bruce ήταν πολύ «Οριεντάλ» ενώ αυτοί θελαν ένα πιο αμερικάνικο πρόσωπο. Αποφάσισε λοιπόν να γυρίσει πίσω στο Χονγκ Κονγκ και να γυρίσει μια σειρά από ταινίες δράσης στις οποίες ενσωμάτωσε την φιλοσοφία του kung fu καταφέρνοντας έτσι να γίνει με αυτές γνωστός σε όλο τον κόσμο. Πρόλαβε να κάνει 4 ταινίες ολόκληρες και μια ελλιπή ( Game of Death) που ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του δηλαδή σύνολο 5.

Μέσα από αυτές έδειξε το χάρισμα του στις πολεμικές τέχνες, την εύκολη εξουδετέρωση μεγαλόσωμων αντιπάλων μένοντας πιστός στις αρχές του Wing Chun και του Jeet Kune Do,   την απλότητα των κινήσεων και την αποτελεσματικότητα της ευθείας μάχης, καθώς και την επιδεξιότητά του σε όπλα όπως τα nunchaku  και τα διπλά ραβδιά.

The Big Boss

Fist of Fury

The way of The Dragon

Enter The Dragon

Game of Death

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Οι περιστάσεις που περιλαμβάνουν τον θάνατο του Bruce Lee στις 20 Ιουλίου του 1973 εξαπέλυσαν θύελλα δυσαρέσκειας  που σάρωσε την Ασία, καθώς και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αφήνοντας ένα μπερδεμένο συνονθύλευμα για τα αίτια του θανάτου του. Κατά τη διάρκεια της ταινίας Enter The Dragon ο Bruce αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε, όταν συνήλθε δεν θυμόταν τίποτα. Παραπονιόταν συχνά για έντονους πονοκεφάλους. Στις 20 Ιουλίου του 1973 ο Bruce Lee και ο Raymond Chow (παραγωγός) επισκέφτηκαν την Betty Ting Pei για να συζητήσουν τον ρόλο της στην ταινία . Ο Bruce εξήγησε ότι είχε πονοκέφαλο , πήρε ένα παυσίπονο που του έδωσε η Betty και ξάπλωσε στο κρεβάτι της πριν το γεύμα. Δεν ξύπνησε ποτέ. Θεωρήθηκε ότι το παυσίπονο του προκάλεσε αλλεργική αντίδραση, η οποία αύξησε το ανεύρυσμα που προϋπήρχε στον εγκέφαλο του. Το παράξενο είναι ότι ο Bruce Lee είχε προβλέψει τον θάνατό του και μάλιστα είχε πει ότι θα ζούσε τα μισά χρόνια από τον πατέρα του που πέθανε στην ηλικία των 62!!!

Όπως και να έχει ο κόσμος έχασε ίσως τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη πολεμικών τεχνών όλων των εποχών στην ηλικία των 33…

Alice in fight