28/03/2024

Η παράδοση που… αγκάλιασε όλος κόσμος!

Παραδοσιακό Μουάι Τάι

Το Μουάι Τάι είναι μία από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες, με την χρονολογία ίδρυσης του να μην μπορεί να οριστεί με ακρίβεια. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη όπου μέχρι και σήμερα οι καλύτεροι του αθλήματος, ταξιδεύουν στη «Μέκκα» για να νιώσουν από κοντά την ένταση και το έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα αυτού του αρχαίου αθλήματος. Επίσης, το Μουάι Τάι από τους ντόπιους θεωρείται ως ιεροτελεστία και όχι απλά ένας αγώνας πολεμικών τεχνών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Μουάι Τάι ή της ταϊλανδικής πυγμαχίας, όπως είναι γνωστή, είναι τα γόνατα και οι αγκώνες που προσδίδουν στις μάχες μία άγρια ομορφιά!
Το συγκεκριμένο μαχητικό σπορ ξεκίνησε αποκλειστικά και μόνο για την ανάπτυξη του αμυντικού πνεύματος του λαού της Ταϊλάνδης, χωρίς όπλα και με τη χρησιμοποίηση των οκτώ άκρων… Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα που απέκτησε το εν λόγω άθλημα έκανε πολλούς από τους ιθύνοντες της ολυμπιακής επιτροπής να στηρίξουν την είσοδό του στους Ολυμπιακούς αγώνες, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει συζητηθεί σε επίσημο ύφος.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Είναι η άμεση εφαρμογή των τεχνικών στο ρινγκ. Εντός των… σχοινιών, οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να φορούν σορτς και να είναι γυμνοί από τη μέση και πάνω. Παγκοσμίως διοργανώνονται αγώνες στους οποίους οι ερασιτέχνες αθλητές συμμετέχουν φορώντας προστατευτικά (σ.σ. κράνος, επικαλαμίδες, θώρακα). Επίσης, ένας αγώνας είτε είναι επαγγελματικός είτε όχι, οι οργανωτές πάλι με εντολή της παγκόσμιας ομοσπονδίας οφείλουν να ακολουθούν το παραδοσιακό πνεύμα που θέλει τους αθλητές, κατά την έναρξη και τη διάρκεια της μάχης, να αγωνίζονται υπό τη μουσική υπόκρουση του Ram Muay και Sarama αντίστοιχα!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Λέγεται και Muay Boran. Είναι άθλημα επίδειξης, που όμως δεν ταυτίζεται σε τίποτα με το αγωνιστικό κομμάτι του Μουάι Τάι. Στο παραδοσιακό δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο ρυθμό και την αρμονία της κίνησης. Στις τεχνικές του συμπεριλαμβάνονται κινήσεις και χτυπήματα που είτε έχουν απαγορευτεί είτε είναι πολύ δύσκολα στην εφαρμογή τους. Οι αθλητές του Boran είναι ντυμένοι παραδοσιακά και κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν έρχονται σε πλήρη επαφή, αλλά ανταλλάζουν εντυπωσιακά χτυπήματα τα οποία στην κλασσική μορφή του Μουάι Τάι έχουν απαγορευτεί λόγω της έντονης επικινδυνότητάς τους.