06/05/2024

Robin Van Roosmalen: Ανάλυση πριν την επιστροφή στην Αθήνα

Ο BigA γράφει μια πολύ ωραία ανάλυση για τον Robin Van Roosmalen που σε λίγους μήνες επιστρέφει στην Αθήνα για το FFC. Διαβάστε και άλλες αναλύσεις στο Blog του.


Robin Van Roosmalen

«Στο ερχόμενο FFC θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά για δεύτερη φορά έναν από τους καλύτερους kick boxer της παγκόσμιας σκηνής, τον Robin Van Roosmalen. Ο βραχύσωμος Ολλανδός θα δοκιμάσει την τύχη του για δεύτερη φορά σε αγώνα ΜΜΑ μετά από την περσινή νίκη του με ΚΟ επί του Αθηνόδωρου Μιχαηλίδη.

Ο Robin Van Roosmalen (RVR για συντομία) έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του, William Van Roosmalen ο οποίος ήταν πετυχημένος μαχητής και από τον θρύλο του Κ-1, Peter Aerts. Είναι προφανές πως ο 27χρονος RVR έχει τις μαχητικές του ρίζες βαθιά στο φημισμένο ολλανδικό στυλ του kick boxing.

Το παιχνίδι του RVR βασίζεται σε κάποια βασικά πράγματα τα οποία όμως έχει μάθει να τα κάνει πολύ καλά και αποτελεσματικά. Δεν χρησιμοποιεί πολύπλοκους συνδυασμούς ή απρόβλεπτες κινήσεις αλλά στηρίζεται κυρίως στην αφόρητη πίεση και τους υψηλούς ρυθμούς που μπορεί να πιάσει.

Ο RVR πατάει στο καναβάτσο με ολόκληρο το πέλμα του και δεν στέκεται σχεδόν καθόλου στις μύτες των ποδιών του, πράγμα που σημαίνει πως υστερεί στο footwork. Όπως είναι λογικό αυτό σημαίνει πως σε κάθε αγώνα δέχεται πολλά χτυπήματα και έτσι πρέπει να στηρίζεται στην σφιχτή του άμυνα και σε counter. Μια τεχνική που εφαρμόζει σε κάθε αγώνα είναι το counter αριστερό low στο μπροστινό πόδι του αντιπάλου. Το κλειδί εδώ είναι πως περιμένει να δεχτεί το χτύπημα και να χτυπήσει όταν ο αντίπαλος δεν πατάει καλά το πόδι του κάτω, προκαλώντας του έτσι μεγαλύτερη ζημιά.

Η αχίλλειος πτέρνα των περισσότερων βραχύσωμων μαχητών είναι τα γόνατα και συνήθως οι περισσότεροι αναπτύσσουν κάποιο counter που μπορεί να μην σταματάει το γόνατο αλλά θα κάνει τον αντίπαλο να σκεφτεί δυο φορές πριν το ξανακάνει. Πολύ σημαντικό και επικίνδυνο counter για του αντιπάλους του RVR είναι το πολύ βαρύ δεξί κροσέ που δίνει όταν δεχτεί γόνατο.

Μάλιστα με αυτό το counter πέτυχε και το KO ενάντια στον Μιχαηλίδη.

Από το οπλοστάσιό του δεν θα μπορούσε να λείπει ο κλασσικός συνδυασμός αριστερό κροσέ- δεξί low.

Στο παρακάτω gif βλέπουμε τον ίδιο συνδυασμό με μια παραλλαγή. Ταυτόχρονα με το δεξί κροσέ μετακινεί το μπροστινό του πόδι διαγώνια αριστερά, κάτι που του επιτρέπει να αλλάξει γωνία στο τέλος του συνδυασμού.

Στους συνδυασμούς του όπως αναφέραμε παραπάνω κυριαρχεί η απλότητα και η αποτελεσματικότητα. Σαν κάθε Ολλανδός που σέβεται τον εαυτό του, έχει καλή πυγμαχία που την χρησιμοποιεί κυρίως για να κρύψει το λάκτισμα που έρχεται στο τέλος του συνδυασμού.

Χρησιμοποιεί κυρίως επαναλαμβανόμενα και δυνατά low kicks τα οποία από κάποια στιγμή και μετά αρχίζουν να πονάνε τον αντίπαλο και να χαλάνε την κινητικότητα του. Τα combo του συνήθως περιλαμβάνουν 2-3 χτυπήματα με τα χέρια (κυρίως κροσέ) και τελείωμα με low.

Το πρόβλημα με τους συνδυασμούς του είναι πως αρκετές φορές δεν βάζει καθόλου βάρος στα χτυπήματα του με τα χέρια και επικεντρώνεται μόνο στο λάκτισμα με αποτέλεσμα να χάνει ευκαιρίες να κάνει παραπάνω ζημιά.

Παρακάτω δίνει ένα μπαράζ από κροσέ τα οποία δεν φαίνεται να ενοχλούν  καθόλου τον Kiria, σε αντίθεση με το τελικό low που του τραντάζει το πόδι.

Όταν μιλάμε για την πυγμαχία του RVR πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία για το αριστερό του κροσέ στο σώμα. Το χρησιμοποιεί κυρίως για να ξεκινήσει έναν συνδυασμό και να κατεβάσει την άμυνα του αντιπάλου χαμηλά ώστε να βρει κενό για να περάσει κάποιο χτύπημα στο κεφάλι.

Δείτε πόσο τραντάζει ακόμα και τον σκληροτράχηλο Askerov.

Στον τελευταίο του αγώνα ήταν το χτύπημα που ουσιαστικά «έκοψε» τον Embre και τον έστειλε στην γωνία όπου ο RVRτον τελείωσε με βαριά χτυπήματα.

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του επιθετικού του παιχνιδιού είναι οι αλλαγές γωνιών. Ο RVR είναι παίκτης κοντινών αποστάσεων και η θέση που αισθάνεται καλύτερα είναι ακριβώς μπροστά από τον αντίπαλο με σφιχτή άμυνα και τα γάντια του κολλημένα στα γάντια του αντιπάλου.

Σε τόσο κοντινές αποστάσεις πολλές φορές είναι δύσκολο να περάσουν καλά χτυπήματα αφού οι δύο παίκτες είναι πολύ καλά κλεισμένοι στις άμυνες τους. Ο RVR έχει αναπτύξει κάποιες πολύ αποτελεσματικές αλλαγές στις γωνίες που επιτίθεται, κάτι που τον βοηθάει να βρίσκει ανοιχτούς χώρους και να μπερδεύει τον αντίπαλο.

Παρακάτω τον βλέπουμε να κινείται δεξιόστροφα να να «αδειάζει» τον Kiria στο τέλος του γύρου.

Από κάτω, κυκλώνει τον αντίπαλό του και βγαίνει από την ευθεία τον χτυπημάτων του. Δεν περνάει κάποιο χτύπημα αλλά στιγμιαία καταφέρνει να βγάλει τον Kiria εκτός ισορροπίας. Κινείται χτυπώντας για να αποτρέψει τον αντίπαλο από το να τον πετύχει εν κινήσει.

Και πάλι στον αγώνα με τον Kiria και ενώ οι δύο τους είναι κολλημένοι μεταξύ τους, ο Roosmalen ξεκινάει με ένα βαρύ uppercut και αμέσως μετά δίνει ένα ελαφρύ αριστερό κροσέ. Στην συνέχεια πατάει το αριστερό του πόδι πλάγια ενώ δίνει ένα δυνατό αριστερό uppercut και κάνοντας pivot αλλάζει εντελώς την γωνία επίθεσης του.

Πολλές φορές μπορεί μια απότομη αλλαγή γωνίας να μην αποφέρει κάποιο ουσιαστικό χτύπημα όμως αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί στην καινούργια γωνία.

Ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία στο παιχνίδι του είναι η δυσκολία του να κλείσει την απόσταση από τον αντίπαλο. Αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βραχύσωμοι μαχητές και το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό το έλυσε ο Μιχάλης Ζαμπίδης.

Ο «Iron Mike» είχε μια ποικιλία από χτυπήματα με τα οποία πλησίαζε τον αντίπαλο, όπως τα ιπτάμενά του γόνατα και να ανοιχτά του overhand αλλά το πιο δυνατό του όπλο ήταν το εξαιρετικό του footwork, κάτι που ο RVR δεν έχει.

Από κάτω μπορούμε να τον δούμε απέναντι στον Petrosyan. Δείτε πόσο εύκολα ο αντίπαλός του τον κρατάει σε απόσταση με το jab του, τα teep του και μερικά σπρωξίματα.

Η έλλειψη footwork του χαλάει και τους συνδυασμούς αφού αρκετές φορές δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον αντίπαλο όταν αυτός οπισθοχωρεί με αποτέλεσμα τα χτυπήματά του να είναι επιπόλαια και χωρίς στόχο.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα ,όπως είπαμε, αγωνιζόταν ενάντια σε πιο μεγαλόσωμους αντιπάλους και έπρεπε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προέκυπταν από αυτό. Στους δύο αγώνες που έχει δώσει στα -66 κιλά κάνει κυριαρχικές εμφανίσεις αφού οι αντίπαλοί του, που πλέον είναι παρομοίου μεγέθους, δεν φαίνεται να μπορούν να αντέξουν την δύναμή του ενώ και ο ίδιος μπορεί να κλείσει τις αποστάσεις πολύ καλύτερα.

Για την τεχνική του στο ΜΜΑ δεν μπορούμε να πούμε πολλά αφού έχει δώσει μόνο έναν αγώνα. Δεν απέφυγε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι kick-boxer στην μετάβασή τους στο ΜΜΑ όπως την δυσκολία να στήσουν τους συνδυασμούς τους με τα κοφτά γάντια και την αναπροσαρμογή της άμυνάς τους, παρόλα αυτά φάνηκε να κρατάει το αριστερό hook στο σώμα και έδειξε πως έχει δουλέψει και λίγο έδαφος.

To FFC θα έρθει στην Ελλάδα στις 11 Μαρτίου με μια πολύ ενδιαφέρουσα κάρτα με top Έλληνες αθλητές.»