21/05/2024

«Το KSW είναι μεγαλύτερο στην Πολωνία από ότι το UFC στις ΗΠΑ»

Αυτή ήταν η δήλωση του προέδρου της πολωνικής ΜΜΑ διοργάνωσης KSW Martin Lewandowski πριν από λίγα χρόνια, σε συνέντευξη του σε αμερικάνικά ΜΜΕ. Μετά το τελευταίο τους event πριν από λίγες μέρες, όπου έσπασαν κάθε ρεκόρ εισιτηρίων του UFC με 59.000 θεατές μέσα στο γήπεδο, νομίζω ότι μπορούμε να του συγχωρήσουμε την υπερβολή. 


Εξάλλου, αν τις συγκρίνει κανείς αναλογικά του μεγέθους των δύο αγορών, μπορεί να έχει και ένα δίκιο. Το σίγουρο είναι ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Πολωνική διοργάνωση σπάει τα κοντέρ της θεαματικότητας.

Το πρώτο «μπαμ» της το έκανε με το 12ο event τους το 2009. Τότε ήταν που έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση το πιο δημοφιλές αστέρι τους, τουλάχιστον στην εγχώρια Πολωνική αγορά, ο Mariuz  Pudzianowski. Ο «Pudz» ήταν ήδη αρκετά διάσημος στην χώρα αφού είχε βγει 5 φορές ο «Πιο Δυνατός Άνθρωπος στον κόσμο» και με δεκάδες άλλες ανάλογες διακρίσεις.

O Pudz στο KSW 39

Πρώτος του αντίπαλος ήταν ένας ακόμη «διάσημος» ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Marcin Najman που την προηγούμενη χρονιά ήταν μέλος του κάστ του Πολωνικού Big Brother. Ο «Pudz» τον τελείωσε με ΤΚΟ μέσα σε 43 δευτερόλεπτα και ένας θρύλος γεννήθηκε.

Το event, που προβλήθηκε σε ελεύθερο κανάλι (πχ Mega, Skai, ERT κοκ) είχε μέσο όρο 4.400.000 εκατομμύρια τηλεθεατές και αποκορύφωμα τα 6 εκατομμύρια που είδαν την παραπάνω μάχη! Σχεδόν το 15% του πληθυσμού της Πολωνίας είδε το event!

Σε αντίθεση, το UFC σε ελεύθερο κανάλι (FOX) έχει ρεκόρ 5.7 εκατομμύρια θεατές με μέγιστο τα 8.8 εκατομμύρια στο πρώτο event που έκανε ποτέ στο FOX με την μάχη Velasquez vs Dos Santos όπου ο δεύτερος κέρδισε με ΤΚΟ σε ένα λεπτό! Βέβαια τα συνηθισμένα νούμερα του UFC στο FOX είναι πιο χαμηλά αλλά ακόμη και έτσι είναι τρομερά εντυπωσιακή η επίδοση του KSW.

Και αυτό δεν ήταν το μόνο event που πήγε τόσο καλά.

Το αμέσως επόμενο event, πάλι με τον Pudz, έκανε 3.4 εκατ. μέσο όρο και 4.8 μέγιστο. Σε μια λίστα στο Sherdog με τα πιο δημοφιλή MMA events παγκοσμίως από το 2007 μέχρι το 2015, για επιδόσεις σε ελεύθερα κανάλια πάντα, το KSW έχει 10 από τα 20 event, το UFC έχει μόλις 7!

Υποψιάζομαι ότι και μια ανανεωμένη με το 2017 λίστα δεν θα έχει μεγάλη διαφορά, θυμάμαι μόνο ένα event της Van Zant στο FOX που πήγε πολύ καλά.

(Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να σημειώσω ότι στη λίστα, στο #7 συνολικά και #3 για το UFC είναι το event όπου ο Demetrious Mighty Mouse έπαιξε για πρώτη φορά με τον Dodson. Κλείνει η παρένθεση μέχρι επόμενο άρθρο. )

Σίγουρα ο Pudz έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του KSW αφού έχασε μεν κάποια ματς αλλά κέρδισε περισσότερα δείχνοντας ότι δεν είναι αποκλειστικά και μόνο για freak fights. Ενώ η τοποθέτηση του στην main card εγγυάται υψηλά νούμερα, η διοργάνωση δεν έμεινε εκεί αλλά έχτισε δικά της αστέρια με το κορυφαίο αυτό του Mamed Khalidov που ήδη από το KSW 19 έφερνε αυτός τα υψηλότερα ποσοστά και ας ήταν ο Pudz στην ίδια κάρτα.

O Khalidov στο KSW 39

Το αστέρι του έγινε ακόμη πιο μεγάλο όταν «έριξε άκυρο στο UFC» γιατί έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα στο KSW σε μια εποχή που σπάνια έλεγε κάποιος όχι στον Dana White, εκτός αν τον λέγαν Fedor….

Όμως τα αστέρια του δεν είναι το μόνο στοιχείο που κάνει την διοργάνωση να ξεχωρίζει. Μόνο μια ματιά να ρίξει κάποιος σε ένα από τα events και θα παραδεχτεί ότι είναι η πιο φαντασμαγορική διοργάνωση πολεμικών τεχνών στον κόσμο, στο πνεύμα του σπουδαίου PRIDE FC και όχι στο πιο αθλητικό και bussiness κλίμα του UFC και ας αυτό συμφωνεί και ο πρόεδρος:

«Απλά κοιτάξτε πως κάνουν τα show τους [το UFC]  σε σχέση με τα δικά μας. Απλά βάζουν ένα κλουβί και τρία άθλια φώτα πυγμαχίας σε ένα πλαίσιο και έτσι κερδίζουν τους ανταγωνιστές» λέει ο  Lewandowski στην ίδια συνέντευξη προσθέτοντας, «πριν από μερικά χρόνια το PRIDE ήταν διάσημο και εδώ στην Πολωνία. Εκεί συγκεντρωθήκαμε εντυπωσιασμένοι από την παραγωγή και την ποιότητα. Ήταν άθλημα μαζί με διασκέδαση και ξεκινήσαμε να κάνουμε ΜΜΑ με τον ίδιο τρόπο» 

Οπότε, είναι το KSW  μεγαλύτερο στην Πολωνία από ότι το UFC στις ΗΠΑ; Μάλλον όχι.

Για να πούμε όλη την αλήθεια ενώ τα νούμερα του είναι εντυπωσιακά, το UFC αφοσιώνεται στα Pay Per Views. Εκεί βάζει τους μεγαλύτερους μαχητές του, εκεί ρίχνει όλο το promotion και αυτά τα events δεν μπορεί να τα δει κάποιος στις ΗΠΑ δωρεάν σε κάποιο κανάλι αλλά πρέπει να πληρώσει 60-100 $ για να τα αγοράσει πρώτα. Που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις νούμερα σε PPV παρά σε κανάλια.

Το KSW 39 που έγινε πριν λίγες μέρες ήταν PPV αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι νούμερα έκανε, όμως το KSW 23 με Main Event τον Khalidov με τον Melvin Manhoef, τον Pudz και τον Materla στην κάρτα φέρεται να έκανε μόλις 70.000 PPV ενώ περίμεναν περισσότερα από τα διπλάσια και με κόστος λιγότερο από 10 ευρώ. Νούμερα που δεν συγκρίνονται με το UFC ούτε για πλάκα και είναι λογικό να μην συγκρίνονται.

Το KSW μπορεί να μην είναι μεγαλύτερο από το UFC αλλά σίγουρα είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη, μέσα στο τοπ 5 στον κόσμο (μαζί με το Bellator, το ONE FC, το UFC φυσικά και κάποιο από τα ρώσικα, το ACB τα πάει πολύ καλά) και έχει καταφέρει να πετύχει κάτι που μοιάζει ουτοπικό όνειρο για άλλες διοργανώσεις και όσον αφορά την τηλεθέαση αλλά και την παραγωγή και ανάδειξη δικών του ταλέντων που δεν το «χαιρετάνε» όταν κάνουν όνομα.