28/03/2024

Το μυστικό της επιτυχίας του Anderson Silva! (Ντοκιμαντέρ)

Like Water “Στo πιο βάναυσο και συχνά to πιο παρεξηγημένο άθλημα στον κόσμο, για να γίνει κάποιος πρωταθλητής χρειάζεται κάτι περισσότερο από αίμα, ιδρώτα και δάκρυα”

Αν αναρωτιέστε για το όνομα της ταινίας, «Like Water», προέρχεται από το διάσημο απόσπασμα του Bruce Lee: «Άδειασε το μυαλό σου, γίνε χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα, σαν το νερό. Εάν βάλεις νερό σε μία κούπα, εκείνο γίνεται η κούπα. Εάν βάλεις νερό σ’ ένα μπουκάλι, γίνεται το μπουκάλι. Εάν το βάλεις στην τσαγιέρα, γίνεται η τσαγιέρα. Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό, φίλε μου»

Το φιλμ ακολουθεί την προετοιμασία του Silva για τον πρώτο αγώνα του με τον Sonnen από την Βραζιλία  στο Los Angeles και το Miami για τις τελικές προπονήσεις μέχρι τον αγώνα. Ανοίγει με τον  Σίλβα να υπερασπίζεται τον τίτλο του ενάντια στον Demian Maia στο UFC 112 τον Απρίλιο του 2010 στο Abu Dhabi. Βλέπουμε σκηνές από μια από τις πιο περίεργες παραστάσεις σε όλη την ιστορία του MMA, την συνέντευξη μετά και την αμήχανη αντίδραση του Dana White. Συνεχίζει με την ανακοίνωση της επόμενης αναμέτρησης του Silva για την υπεράσπιση του τίτλου κατά του Chael Sonnen στο UFC 117 τον Αύγουστο του 2010 και την προετοιμασία του στις ΗΠΑ.

Υπάρχει μια σκηνή όπου ο Silva ετοιμάζεται για μια προπόνηση με τον φίλο του και βοηθό του στις προπονήσεις  Lyoto Machida . Σε αυτή φαίνεται ο Silva να συζητά την αντίδραση των μέσων ενημέρωσης για τον αγώνα του με τον Maia και προσφέρει μια σπάνια ματιά στην ψυχολογία του « The Spider».Σε ένα άλλο σημείο ο Anderson Silva αποκαλύπτει ότι υπήρχε κάποια περίοδος που ήταν έτοιμος να αποσυρθεί, αλλά τα αδέλφια Nogueira τον βοήθησαν να ανακτήσει το πάθος του για το άθλημα και να συνεχίσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει πρωταθλητής UFC.

Το «Like Water», καταλήγει με τον Anderson να παίρνει τη νίκη κατά του Sonnen με υποταγή ,ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί ο προπονητής  και ο φίλος του «Minotauro». Του πήρε σχεδόν πέντε γύρους για να το κάνει και ο ίδιος υπέφερε αρκετά στο πλαίσιο της διαδικασίας, αλλά κέρδισε.

Ο σκηνοθέτης Pablo Croce ξεφλουδίζει πίσω τα στρώματα του Ultimate Fighter για να αποκαλύψει τον Anderson Silva, τον μαχητή ,τον φιλόσοφο στο πνεύμα, τον αφοσιωμένο οικογενειάρχη, τον άνθρωπο με την καρδιά του πρωταθλητή.

Και αν ακόμα αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο Anderson Silva με το «like water» του Bruce Lee, αν λάβουμε υπ όψιν μας τις κάθετες γροθιές που χρησιμοποιεί συχνά ,την προπόνηση του πάνω στην ξύλινη κούκλα του wing chun, αλλά και τη δική του φράση “είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός του Bruce Lee” θα καταλάβουμε  . «Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό, φίλε μου».  Κυλάω σημαίνει δεν αντιστέκομαι, αλλά αφήνομαι και αποδέχομαι. Συγκρούομαι σημαίνει ότι έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω, να κατακτήσω, να νικήσω» και ο Silva φαίνεται να έχει πιάσει ακριβώς το νόημα!

 Alice in fight