16/05/2024

Το καλύτερο footwork στο UFC

Αν ρωτήσεις έναν οπαδό σήμερα, ειδικά τους πιο «φρέσκους», για το ποιος μαχητής του ΜΜΑ έχει το καλύτερο footwork, δηλαδή την καλύτερη κίνηση μέσα στο κλουβί, μάλλον θα σου πουν τον Conor Mcgregor, και έχουν δίκιο ως ένα βαθμό. Άλλοι θα σου πουν για τον Frankie Edgar και τον φρενήρη ρυθμό του, ίσως πιο πειστικά τον Anderson Silva που είχε απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό footwork ή ακόμη και τον Lyoto Machida που είχε σίγουρα το πιο μοναδικό και αμίμητο τρόπο να κινείται μέσα στο κλουβί.

Όμως ίσως οι δύο πραγματικοί βασιλιάδες του Footwork στο UFC να είναι άλλοι. Να παίζουν σε μικρότερη κατηγορία από όλους τους υπόλοιπους και να ετοιμάζονται για την πρώτη μεταξύ τους μάχη με έπαθλο την ζώνη του αδιαμφισβήτητου πρωταθλητή.

Μιλάμε για τον πρώην bandamweight πρωταθλητή του UFC Dominick Cruz και τον νυν TJ Dillashaw.

Ο Cruz είναι ο master σε αυτή την περίπτωση. Είναι αυτός που δημιούργησε αυτό που λέμε σήμερα «neo footwork» και έχει να κάνει με την τάση του μαχητή να κινείται συνεχώς, μη συμβατικά με σκοπό να μπορεί να περάσει δυνατά και «γεμάτα» χτυπήματα από οποιαδήποτε γωνία και στάση, σε αντίθεση με το παραδοσιακό striking που θέλει συγκεκριμένες τοποθετήσεις για να είναι κάθε χτύπημα στο 100% του.

O Cruz ήταν πολλά χρόνια μπροστά στην εποχή του και ίσως στην αρχή ο τρόπος του να φαινόταν άτσαλος, αλλά σύντομα όλοι αντελήφθησαν ότι ήταν ένα σύστημα που δούλευε και δούλευε καλά. Εξάλλου ο Cruz έφτασε να κερδίσει και την ζώνη του WEC και του UFC και να είναι στην κορυφή για πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο, κερδίζοντας και τον επίσης κορυφαίο «Mighty Mouse» Demetrious Johnson πριν κατέβει αυτός κατηγορία.

Όταν το 2011 ο Cruz προετοιμαζόταν για να παίξει με τον Uriaj Faber, ο δεύτερος ανέθεσε σε έναν από τους νεότερους μαχητές υπό την στέγη του, τον TJ Dillashaw να προσπαθεί να μιμηθεί το στυλ του Cruz για την προετοιμασία. Ο Faber έχασε όμως το στυλ έμεινε στον Dillashaw που σε συνδυασμό με τις διδαχές του πιο Straight kickboxer Duane Ludwig, κατάφερε να το ακονίσει και να παρουσιάσει μια πιο εξελιγμένη μορφή, με λιγότερη κίνηση και περισσότερη επιθετικότητα. Έφταναν αυτά όμως για να ξεπεράσει ο μαθητής τον δάσκαλο;

Στις 17 Ιανουαρίου παίζουν οι δυο τους για πρώτη φορά αλλά δυστυχώς οι τραυματισμοί που έχει περάσει ο Cruz τα τελευταία χρόνια, δύο χιαστούς και συνολικά περίπου 4 χρόνια εκτός… μπορεί να αποδειχθούν μοιραίοι για την αποτελεσματικότητα του πρώην πρωταθλητή σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=AWB_T0jTDU8