04/05/2024

Το ιδιαίτερο παιχνίδι του Conor McGregor

Ο BigA γράφει μια πολύ ωραία ανάλυση για τον Conor Mcgregor και το ιδιαίτερο παιχνίδι του μέσα στο κλουβί.  Διαβάστε και άλλες αναλύσεις στο Blog του.


Το 2016 ήταν η χρονιά του Conor Mcgregor.

Ο αθυρόστομος Ιρλανδός απασχόλησε τα μέσα και τράβηξε την προσοχή του κόσμου με τα πεπραγμένα του εντός και εκτός οκταγώνου.

Η αλήθεια είναι πως είτε όταν τσακώνεται με τον Dana White, ακυρώνοντας έτσι την συμμετοχή του στο επετειακό UFC 200, είτε όταν γίνεται ο πρώτος πρωταθλητής σε δύο κατηγορίες ταυτόχρονα, ο Conor δημιουργεί φανατικούς θαυμαστές και ορκισμένους εχθρούς οι οποίοι καθηλώνονται μπροστά στις οθόνες τους κάθε φορά που αγωνίζεται.

Η τεχνική του έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής και πλήρους αποθέωσης και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν επιχειρήματα και για τα δύο. Σε αυτήν την ανάλυση θα ήθελα να σταθούμε σε κάποια βασικά του όπλα αλλά και κάποια λεπτά χαρακτηριστικά του τρόπου παιχνιδιού του που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο παιχνιδιού του Conor πρέπει να ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας πως είναι κυρίως counter-striker και είναι πιο επικίνδυνος την στιγμή που ο αντίπαλος ορμάει προς τα πάνω του. Όπως είναι λογικό, έχει αναπτύξει κάποιες τεχνικές με τις οποίες αναγκάζει τους αντιπάλους του να έρθουν προς το μέρος του. Μία από αυτές είναι το να προκαλεί τους αντιπάλους του.

Όπως είναι γνωστό ο Conor δείχνει πλήρη ασέβεια στους αντιπάλους του εκτός και εντός οκταγώνου. Αυτό, πέρα από ένα καλό επικοινωνιακό τρικ που του φέρνει δημοσιότητα, είναι και ένας τρόπος να εκνευρίσει τον αντίπαλό του και να τον κάνει να φερθεί επιπόλαια.

Την ώρα του αγώνα θα κάνει επίσης ότι μπορεί για να προκαλέσει τον αντίπαλό του. Ενάντια στον Diego Brandao επιστρατεύει μια από τις γνωστές του γυριστές (και άστοχες) κλωτσιές την οποία εκτελεί σαν να μην τον νοιάζει το τελικό αποτέλεσμα. Ο Diego το βλέπει σαν ασέβεια και με ύφος «πως τόλμησες ρε» επιτίθεται βιαστικά και άτεχνα.

Εδώ τον βλέπουμε να σηκώνει τα χέρια κοροϊδεύοντας τον αντίπαλο, ο οποίος δρα συναισθηματικά και βεβιασμένα.

Ο άριστος τρόπος με τον οποίο ελέγχει την απόσταση τον βοηθάει επίσης να αναγκάσει τους αντιπάλους του να τον πλησιάσουν.

Δείτε παρακάτω τον τρόπο που κινείται ενάντια στον Aldo. Μετακινείται μπροστά και πίσω μπαίνοντας και βγαίνοντας στην ακτίνα που μπορεί να τον χτυπήσει ο αντίπαλός του δίνοντάς του έτσι την ψευδαίσθηση πως μπορεί με ένα μπάσιμο να τον φτάσει. Δείτε πως χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για να μετρήσει την απόσταση αλλά και γα να δώσει στον αντίπαλό του την εντύπωση πως βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Πίσω από αυτό βρίσκεται μια καλοστημένη παγίδα αφού ο Conor είναι πάντα έτοιμος να οπισθοχωρήσει και να βγεί εκτός της εμβέλειας των χτυπημάτων του αντιπάλου, εκεί που μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μακριά του χέρια και να χτυπήσει με το βαρύ αριστερό του χέρι.

Παρακάτω με αντίπαλο τον Marcus Brimcage χρησιμοποιεί την ακριβώς ίδια τεχνική, μόνο που αυτήν την φορά το αριστερό δεν βρίσκει στο σαγόνι του αντιπάλου. Δείτε για άλλη μια φορά τον τρόπο που χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για να ελέγξει την απόσταση και να κρατάει απασχολημένο το βλέμμα του Marcus.

Στο επόμενο gif δείτε πόσο αβίαστα τον «αδειάζει» με ένα pivot ενώ οπισθοχωρεί και τον χτυπάει με το αριστερό.

Στον τελευταίο του αγώνα παρατηρήστε πόσο υπομονετικά στέκεται ελέγχοντας την απόσταση και απασχολώντας τον Alvarez με το δεξί του χέρι. Όταν ο Eddie επιτίθεται με ένα δεξί ίσιο, ο Conor είναι έτοιμος να βγεί ,ακριβώς όσο χρειάζεται, εκτός εμβέλειας για να χτυπήσει ακόμα μια φορά με το αριστερό ενώ ο συνδυασμός που ακολουθεί τελειώνει θεαματικά τον αντίπαλο.

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, ο Conor χρησιμοποιεί κυρίως το πολύ δυνατό του αριστερό χέρι για να προκαλέσει ζημιά ενώ το δεξί του χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για προσποιήσεις, για να κρύψει την ορατότητα του αντιπάλου ή για να μετρήσει και να κρατήσει αποστάσεις. Παρακάτω δείτε πως χρησιμοποιεί το δεξί του για να κρατήσει απόσταση από τον Mendes κατά την διάρκεια της επίθεσης του.

Στο επόμενο gif βλέπουμε μια από τις πιο τυπικές επιθέσεις του. Δίνει ένα «ψεύτικο» χτύπημα με το δεξί με σκοπό να απασχολήσει τον αντίπαλο και μετά φέρνει μπροστά με δύναμη το αριστερό του.

Με τον Dennis Siver κάνει το ίδιο με μια μικρή παραλλαγή. Μετά τον συνδυασμό δεξί «ψεύτικο»-αριστερό ίσιο, σπάει την ισορροπία του Siver με ένα high-kick και επανέρχεται με τον ίδιο συνδυασμό.

Το μακριά του χέρια τον βοηθάνε να εκμεταλλεύεται αυτήν την τεχνική στο έπακρο αφού μπορεί να τεντώσει το αριστερό του σε σημείο που οι αντίπαλοί του ξαφνιάζονται. Το πρόβλημα με αυτήν την τεχνική είναι πως αν ο αντίπαλος είναι ψηλότερος μπορεί να φύγει από την εμβέλεια του χεριού του σχετικά εύκολα. Στον αγώνα με τον Nate Diaz ο Conor είχε επιτυχία με τον συνδυασμό αυτό στην αρχή

Στην συνέχεια όμως ο Nate άρχισε να διαβάζει την προσποίηση και να απομακρύνεται από το αριστερό του ενώ ταυτόχρονα απαντούσε με Stockton Slap.

Το αριστερό χέρι του Conor μπορεί να βγάλει Κ.Ο. οποιονδήποτε στην κατηγορία όμως δημιουργεί και ένα πρόβλημα στην πυγμαχία του αφού τον κάνει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό για να προκαλέσει ζημιά. Δείτε στον αγώνα με τον Mendes πόσο δύναμη βάζει στο αριστερό ενώ όλα τα άλλα χτυπήματα φαίνονται σχεδόν διαδικαστικά.

Ακριβώς επειδή φορτώνει το αριστερό του με τόση δύναμη και τόσο βάρος η επαναφορά του χεριού του μετά από το χτύπημα είναι σχετικά αργή.

Αυτό, του προξένησε προβλήματα στον αγώνα με τον Mendez αφού ο τελευταίος παρατήρησε την επαναφορά και άρχισε να επιτίθεται καθώς ο Conor τραβούσε το χέρι του προς τα πίσω. Δείτε στο επόμενο gif την συγκεκριμένη φάση και παρατηρήστε επίσης πως όταν ο Mendez επιτίθεται, ο Conor αν και έχει την δυνατότητα και την γωνία να χτυπήσει με το δεξί, προτιμάει ξανά το αριστερό.

Ο Mendez στην συνέχεια πήγε ένα βήμα παραπέρα και άρχισε να περνάει κάτω από την αργή επαναφορά παίρνοντας takedown κατά βούληση.

Ο Conor χρησιμοποιεί τα λακτίσματά του για να στήσει έναν συνδυασμό με τα χέρια, όπως είδαμε παραπάνω στον αγώνα με τον Siver, αλλά κυρίως για να κρατήσει απόσταση. Για αυτό το λόγο το πιο συχνό του λάκτισμα είναι το front kick στο στομάχι. Με αυτό κράτησε τον επιθετικό Alvarez στην θέση που ήθελε και σταμάτησε αρκετές επιθέσεις του.

Μάλιστα με πολύ έξυπνο τρόπο πίεσε ξανά με front kicks τον Mendes στον μεταξύ τους αγώνα με αποτέλεσμα ο Chad να μείνει από ανάσες και να μην μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε επιθέσεις.

Για το grappling του Conor έχουν γίνει ατελείωτες συζητήσεις και έχει δεχθεί αρνητική κριτική για τον τρόπο που ο Mendez του έπαιρνε τα takedown ή το πόσο εύκολα έκανε tap όταν τον έπνιξε ο Diaz. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε αρκετά δεδομένα στην διάθεσή μας ώστε να κρίνουμε ακριβώς το πόσο επαρκές είναι το παιχνίδι του στο έδαφος. Μέχρι τώρα έχει δείξει κακή takedown defence στον αγώνα με τον Mendez

Ο  Chad τον έριξε κάτω 3 φορές ενώ όταν ο Conor βρέθηκε με την πλάτη στο καναβάτσο προτίμησε να σφίξει τον Mendes πάνω του και να τον κλείσει στην guard του μέχρι να τους σηκώσει ο διαιτητής, αντί να δουλέψει ουσιαστικά το Jiu-Jitsu του. Ίσως να ήταν η στρατηγική του για τον συγκεκριμένο αγώνα, ίσως να ήταν τραυματίας όπως ακούγεται, πάντως το παιχνίδι του στο έδαφος παραμένει μυστήριο, ειδικά μετά από αυτήν την ανέλπιστα αποτελεσματική X-guard με την οποία κατάφερε να κάνει sweep στον Nate Diaz.

Το παιχνίδι του Conor είναι αρκετά ιδιαίτερο και σε αυτό το κείμενο καλύψαμε κάποιες συγκεκριμένες ιδιομορφίες. Θα ακολουθήσει και Part 2 που θα επικεντρώνεται στους συνδυασμούς του. Το θετικό είναι πως δείχνει σημάδια εξέλιξης και φαίνεται να προσπαθεί να διορθώσει κάποιες αδυναμίες του (όπως τοgrappling) αν και υπάρχουν ακόμα κάποια εκμεταλλεύσιμα κενά στο παιχνίδι του.

O BigA είναι φανατικός οπαδός των μαχητικών αθλημάτων, ερασιτέχνης αναλυτής και ο επόμενος Dana White σε επίπεδο τριχόπτωσης. ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ