02/05/2024

Τι θα άλλαζα στην ΜΜΑ καριέρα μου

O προπονητής του Some Kind of Fighter Tony Christodoulou, μας λέει πως άλλαξε η προσέγγιση του στο άθλημα του ΜΜΑ από τότε που αποφάσισε να αφοσιωθεί στην προπονητική και τι θα άλλαζε στην δική του καριέρα αν είχε αυτή τη γνώση τότε. Δείτε το άρθρο του:


«Έχει πλάκα. Από τότε που αφοσίωσα τον χρόνο μου στο να προπονώ κόσμο από το να αγωνίζομαι, νιώθω ότι και το δικό μου παιχνίδι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Μπορώ να κοιτάξω πίσω στην καριέρα και να σκεφτώ πως θα προσέγγιζα το άθλημα.  

Πρώτα από όλα, θα άλλαζα την βασική στόχευση μου στις προπονήσεις εκτός των προετοιμασιών. Θα ξόδευα όλο τον χρόνο με προπονήσεις και θα αφοσιωνόμουν περισσότερο στην τεχνική και την επανάληψη των ασκήσεων τεχνικής (drilling). 

Θα προσπαθούσα να ταλαιπωρήσω το σώμα μου λιγότερο, ειδικά εκτός του καμπ προετοιμασίας. Θα έμενα περισσότερο στο γυμναστήριο, χωρίς μεγάλες διακοπές. Έτσι δεν θα χρειαζόμουν 12 με 8 εβδομάδες με πόνο και ταλαιπωρία για να επανέλθω σε μαχητική κατάσταση. 

Απλά θα ανέβαζα λίγο την ένταση και θα πρόσθετα σωματική εκγύμναση. 

Η διατροφή μου θα ήταν πάντα σωστή, σε ένα γενικότερο πιο υγιές lifestyle με πιο προσεχτική σχέση με τα πιο ανθυγιεινά γεύματα. 

Θα απέφευγα τα «gym wars» (σκληρά σπάρινγκ στις προπονήσεις) ή μόνο 1 φορά την εβδομάδα κατά την διάρκεια του καμπ προετοιμασίας (τις τελευταίες βδομάδες δηλαδή πριν τον αγώνα) 

Άρχισα να γίνομαι λίγο πιο άνετος με τα χέρια μου και άλλες ικανότητες, αργότερα στην καριέρα μου. Ένας λόγος που συνειδητοποίησα που δεν τα χρησιμοποιούσα ποτέ σε μια μάχη ήταν ότι δεν έπαιρνα τον απαραίτητο χρόνο για να βελτιώσω απέναντι σε λιγότερο έμπειρους συναθλητές. 

Δεν λέω προφανώς ότι πρέπει να κάνεις Bullying σε λιγότερο έμπειρους αλλά, ειδικά όταν δεν είσαι σε καμπ προετοιμασίας, να κάνει σπαρ με κάποιον που δεν είναι στο επίπεδο σου, ώστε να δοκιμάσεις νέα τρικ και στρατηγικές, μέχρι να νιώσεις πιο άνετος να τα χρησιμοποιήσεις σε καλύτερους αντιπάλους. 

Όταν δοκιμάζεις κάτι νέο, ενάντια σε κάποιον πολύ καλό, η «τιμωρία» που θα λάβεις μπορεί να είναι ένα δυνατό χτύπημα ή και περισσότερα και αυτό θα κρίνει μετά όλο το σπαρινγκ. 

Κάποιες φορές μπορεί να απορρίψεις τεχνικές, συνδυασμούς ή στρατηγικές επειδή τις δοκίμασες 1-2 φορές σε δύσκολους συναθλητές και δεν τις είχες κατανοήσει ακόμη. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έκανα δύσκολο σπάρινγκ, αυτό είναι που σε φτιάχνει ως μαχητή σε μεγάλο βαθμό. Απλά θα χρησιμοποιούσα τα πιο εύκολα sparring σαν εργαλεία και θες το σωστό εργαλείο στον σωστό χρόνο. Βλέπω και στους αθλητές μου ότι αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο αποδοτικό και προκαλεί και λιγότερη ζημιά.»

 

Ο Tony Christodoulou  είναι βετεράνος σε διοργανώσεις όπως το UFC, το Kunlun, το XFC, το M-1 και το CFA. Έχει μαύρη ζώνη στο BJJ και διδάσκει ΜΜΑ και  BJJ στο diamond camp στο Ελληνικό.