18/05/2024

Στα δικαστήρια Bellator και UFC!

Οι δύο κορυφαίες ΜΜΑ διοργανώσεις στον κόσμο, είχαν μια ουδέτερη σχέση τα τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που το Bellator άλλαξε πρόεδρο, βάζοντας στο τιμόνι τον πρώην ηγέτη του Strikeforce, Scott Coker. 


Τα πράγματα ίσως αλλάξουν από εδώ και μπρος αφού το Bellator αποφάσισε να πάει το UFC στα δικαστήρια.

Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι πρώην αθλητές του UFC έκαναν μαζική μήνυση στην διοργάνωση ότι λειτουργεί ως μονοπώλιο, μονοψώνιο  και διάφορες άλλες κατηγορίες για παράβαση των νόμων της ελεύθερης αγοράς. Ουσιαστικά κατηγόρησαν το UFC ότι χρησιμοποιεί την δύναμη του για να εκμεταλλευτεί τους μαχητές και να επιβληθεί στην αγορά επί των ανταγωνιστούν με δόλιους τρόπους.

Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια μήνυση θα κρατήσει πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει και θα έχουμε πολλά ακόμη επεισόδια μέχρι να φτάσουμε εκεί αφού ακόμη οι δύο πλευρές είναι στην αρχή.

Μια από τις γραμμές υποστήριξης του UFC είναι ότι το Bellator, είναι εξίσου δυνατή διοργάνωση και ότι συμπεριφέρεται στους αθλητές του με τον ίδιο τρόπο και χειρότερο από ότι το UFC. Θέλοντας έτσι να δείξουν ότι έτσι λειτουργεί η αγορά και όχι μόνο αυτοί.

Σε αυτό το πλαίσιο το UFC έστειλε κλητεύσεις σε αντίπαλες διοργανώσεις για να καταθέσουν πληροφορίες σχετικά με τα συμβόλαια του και τους όρους που βάζουν.

Το Bellator απάντησε σε αυτό κάνοντας μήνυση στο UFC προσπαθώντας να σταματήσει τις κλητεύσεις υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη στείλει περίπου 2000 σελίδες στο UFC με πληροφορίες αλλά δεν μπορεί ούτε υποχρεούται να δώσει περισσότερες πληροφορίες όπως αντίγραφα συμβολαίων, προσωπικά και οικονομικά στοιχεία στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του.

Τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζει το Bellator, θα το φέρουν σε μια δύσκολη θέση ενάντια στον ανταγωνιστή του και θα προκαλέσουν σίγουρα ζημιά στην διοργάνωση. Το Bellator δεν είναι μέρος της αρχικής μήνυσης ενάντια στο UFC.

Σύμφωνα με το MMA Payout, αυτή ήταν μια αναμενόμενη κίνηση από το UFC που λογικά θα υποστηρίξει ότι οι 2000 σελίδες που πήρε ήταν άχρηστες και ανούσιες και θα ζητήσει τα υπόλοιπα στοιχεία δικαστικά, το Bellator θα υποστηρίξει τα παραπάνω και έτσι θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο και η αρχική μήνυση των μαχητών αφού πρώτα θα πρέπει να λήξει η διαμάχη ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις.

Ίσως και αυτός να ήταν και ο αρχικός σκοπός του UFC και είναι και ένα καλό παράδειγμα για την δύναμη που έχει διοργάνωση δικαστικά και πως μπορεί με διάφορους τρόπους να τραβήξει μια υπόθεση χρόνια. Το αναφέρω και για την περίπτωση που ο Conor McGregor μπορεί να σκεφτεί ότι θα αφήσει το UFC εκτός της μάχης του με τον Floyd πηγαίνοντας στα δικαστήρια.