01/05/2024

Σαν σήμερα ξεκίνησε το UFC – 23 χρόνια οκτάγωνο! (BINTEO)

ekptosiΣήμερα το UFC 205 γιορτάζει την πρώτη επίσκεψη της διοργάνωσης στη Νέα Υόρκη με την σπουδαιότερη κάρτα όλων των εποχών (αν και λαβωμένη τελικά) όμως η ημέρα δεν είναι ξεχωριστεί μόνο για αυτό.

Πριν από 23 χρόνια στο McNichols Sports Arena στο Denver, Colorado έκανε την πρώτη της εμφάνιση μια διοργάνωση της οικογένειας Gracie που σκοπό είχε να δείξει ότι το BJJ ήταν το καλύτερο μαχητικό άθλημα. Το όνομα της;

UFC 1 

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η γέννηση του αθλήματος που γνωρίζουμε σήμερα ως ΜΜΑ αν και έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε (και κάποια μένουν ίδια).

Πρώτος αγώνας στην ιστορία του UFC, ήταν αυτός του Σουμόκα Teila Tula ενάντια στον πολύ πιο μικρόσωμο καρατέκα Gerard Gordeau. Το αποτέλεσμα; Νίκη του δεύτερου με ΚΟ όταν κλώτσησε στο πρόσωπο τον Tula, του έσπασε δύο δόντια και το ένα πετάχτηκε στους εκφωνητές, ενώ το άλλο καρφώθηκε στο πόδι του.

Το 2001 η ZUFFA με τα αδέρφια Fertitta και τον Dana White ως πρόεδρο, αγόρασε το UFC που είχε πέσει στην αφάνεια και με μια σειρά αλλαγών σε όλα τα επίπεδα κατάφερε να το μετατρέψει σε ένα πιο αποδεκτό σπορ, να το βάλει στο mainstream κοινό και να το γιγαντώσει τόσο που πριν λίγους μήνες το πούλησε για 4,2 δις δολάρια (όσα έδωσε και η Disney για όλο το Star Wars σύστημα) στην WME IMG.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά το UFC είναι η κορυφαία μαχητική διοργάνωση στον κόσμο (όχι μόνο ΜΜΑ) και καταφέρνει να κάνει το ντεμπούτο της στην Νέα Υόρκη, στην τελευταία αγορά που της αντιστεκόταν.