16/05/2024

Πως βγαίνουν τα ΜΜΑ Rankings του fightsports

Τα MMA rankings έχουν αρχίσει και χαρτογραφούν σχεδόν όλες τις κατηγορίες στις ελληνικές ΜΜΑ και σίγουρα δεν είναι αλάνθαστα, οι διαφορές στις ελληνικές διοργανώσεις – από τους κανόνες μέχρι την αξιοκρατία- είναι λιγότερες από παλιότερα αλλά ακόμη υπάρχουν και δυσκολεύουν το έργο μας στο να καταλήγουμε ποιος ανεβαίνει και ποιος κατεβαίνει αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και ουσιαστικά ακόμη και τα rankings βοηθάνε στην καλύτερη χαρτογράφηση και δόμηση του ελληνικού ΜΜΑ.  Για να δούμε πως βγαίνουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ RANKINGS ΕΔΩ

Καταρχήν τα rankings είναι υποκειμενικά αλλά αξιοκρατικά.

Υποκειμενικά γιατί δεν υπάρχει πουθενά αντικειμενικός τρόπος να βγάζεις rankings. Θεωρητικά μια κατάταξη με βαθμολογίες και πόντους και συν/πλην για νίκες ήττες ισοπαλίες είναι η πιο σωστή αλλά αυτό είναι κάτι ουτοπικό. Καταρχήν αυτό μπορεί να γίνει σωστά μόνο μέσα σε μια διοργάνωση και ακόμη και το ίδιο το UFC, η πιο κανονικοποιημένη διοργάνωση στον κόσμο σε κάθε στυλ, δεν λειτουργεί έτσι. Στο UFC τα rankings τα βγάζουν δημοσιογράφοι, ένας Α αριθμός στέλνει τις λίστες τους και η τελική τοποθέτηση είναι ας πούμε ο μέσος όρος. Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε και εμείς.

Αξιοκρατικά είναι γατί ΟΛΟΙ οι μαχητές κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Γι αυτό και αφαιρούμε μαχητές που έχουν την βάση τους στο εξωτερικό ΚΑΙ αγωνίζονται σε τέτοιες διοργανώσεις σχεδόν αποκλειστικά αφού τα standards είναι πολύ ανώτερα και δεν μπορεί να υπάρξει αξιοκρατική σύγκριση μεταξύ τους. Όσον αφορά τα κριτήρια:

Πρώτα από όλα μετράνε οι νίκες και πολύ περισσότερο οι πρόσφατες νίκες. Ειδικά αν ο αντίπαλος είναι ήδη στα rankings. Αν κάποιος είναι νούμερο 10 και κερδίσει το νούμερο 8 θα ανέβει πιο πολύ από το αν κερδίσει κάποιον εκτός rankings.

Γενικά μεγάλο ρόλο παίζει το επίπεδο του αντιπάλου. Όχι το θεωρητικό επίπεδο… αυτό που μπορεί να ξέρει ή να πιστεύει κάποιος επειδή τον είδε στην προπόνηση ή σε κάποιο άλλο άθλημα. Αλλά το πραγματικό επίπεδο που φαίνεται στο ρεκόρ. Και το ρεκόρ που κοιτάμε εμείς είναι πρώτα στο sherdog και μετά φυσικά και η προσωπική γνώση του συντάκτη για τις «τρύπες».  Μπορεί κάποιος να είναι 3-1 και να είναι πιο ψηλά από κάποιον που είναι 5-0 γιατί έχει πιο ποιοτικούς αγώνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ δεν μετράνε επιτυχίες σε άλλα μαχητικά στυλ, ή ερασιτεχνικό ΜΜΑ όσο πρόσφατες και να είναι. 

Επειδή προφανώς το ΜΜΑ στην Ελλάδα παιζόταν και πριν ξεκινήσουμε εμείς τα rankings κάποιοι μαχητές στη λίστα ίσως βασίζονται περισσότερο σε παλιότερες επιτυχίες τους στο άθλημα, τις οποίες ο συντάκτης δεν θέλει να αγνοήσει για να μην τους αδικήσει. Αυτό είναι προσωρινό. Αν δεν αξίζουν την θέση που βρίσκονται αργά η γρήγορα θα δώσουν την θέση τους σε μαχητές που το αξίζουν. Κάποια στιγμή θα τεθεί και ένα ελάχιστο χρονικό όριο από την τελευταία μάχη αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο δεν έχουμε τακτικά ΜΜΑ παιχνίδια στην Ελλάδα. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που είχαμε διοργάνωση που έκανε σταθερά κάποια events, το Cage Survivor, και μπορέσαμε να έχουμε ένα Α ξεκαθάρισμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται μια νίκη ή μια ήττα δεν επιδρά στα rankings. Μετράει μόνο αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν είναι αναγνωρισμένα άδικο αποτέλεσμα, εμείς μετράμε στα rankings ότι είναι επίσημο.

Αν κάποιος αλλάζει κατηγορία και παίζει έναν πρώτο αγώνα, μετράει στο 90% μόνο αυτός ο αγώνας και μετά ίσως κάποιες επιτυχίες που μπορεί να είχε αυτός ο μαχητής στην πρώτη κατηγορία. Το ότι ήταν κάποιον νούμερο 2 πχ στα 70 κιλά δεν σημαίνει ότι θα πάει στην ίδια θέση στα 66 ή στα 77 κιλά.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές, όποιος έχει απορίες μπορεί να ρωτήσει στα σχόλια κάτω από το άρθρο. Λάθη θα γίνουν και παραλήψεις,  κάποιες φορές κάποιοι έρχονται και μας θέτουν τις ενστάσεις τους πολιτισμένα και πολλές φορές έχουν γίνει και διορθωτικές αλλαγές ή προσθήκες. Ας μην βλέπουμε πλεκτάνες όπου δεν υπάρχουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ RANKINGS ΕΔΩ