28/04/2024

Ποιος είναι ο σπουδαιότερος μαχητής όλων των εποχών στο UFC;

Μετά την άνετη σχετικά νίκη του Jon Jones επί του Daniel Cormier στο UFC 182 του περασμένου Σαββάτου η κουβέντα για το αν ο Jon Jones είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών στο UFC (σ.σ. GOAT – Greatest of all time) έχει ξαναφουντώσει. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι ο Jones αξίζει να θεωρείται ως ο κορυφαίος ενώ άλλοι επιλέγουν έναν εκ των GSP και Anderson Silva.  Αν και γενικά ακούγονται και άλλα ονόματα, η δική μου άποψη είναι ότι αυτοί οι τρείς ξεχωρίζουν σίγουρα. Πως τους κατατάσσω;

.

3. Jon Jones 

Δεν θα αρνηθώ ότι δεν τον συμπαθώ σαν άνθρωπο αλλά δεν το αφήνω να με επηρεάσει όταν τον κρίνω σαν μαχητή και εκεί είναι σπουδαίος. Κατέκτησε τον τίτλο το 2011 συντρίβοντας τον Shogun Rua και μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά αήττητος με 8 σερί υπερασπίσεις της ζώνης του ενάντια σε αρκετούς πρώην πρωταθλητές όπως ο Rampage, o Machida και ο Evans. Παρόλα αυτά η χρονική διάρκεια της συνολικής θητείας του ως πρωταθλητής είναι μικρότερη των άλλων δύο και γενικά όσο περισσότερο καιρό είσαι πρωταθλητής τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να σε «διαβάσουν» καλύτερα και να σε ρίξουν. Γι’ αυτό ρίχνω προσωπικά μεγάλο βάρος στην συνολική διάρκεια της θητείας. Επίσης πολλές από τις υπερασπίσεις του έγιναν ενάντια σε μαχητές που είναι κανονικά Middleweights (Machida, Sonnen, Belfort και Rua-Rashad ίσως) και είχαν απλά επιλέξει την light heavyweight κατηγορία όσο έλλειπαν θηρία όπως ο Jones, o Gus, ο Rumble κοκ.

.

2. Anderson Silva

Ο Silva σαν μαχητής είναι ο αγαπημένος μου της λίστας. Ακόμη και όσοι δεν γούσταραν την προσωπικότητά του δεν μπορούσαν να μην παραδεχτούν ότι ο Βραζιλιάνος ήταν και ίσως είναι ακόμη ένας από τους πιο εντυπωσιακούς μαχητές στο UFC. Κέρδισε το 2006 τον τίτλο διαλύοντας τον τότε πρωταθλητή και φαβορί Rick Franklin και τον κράτησε για σχεδόν 7 χρόνια με 11 σερί υπερασπίσεις συν 3 νικηφόρους αγώνες στην πιο αμέσως πιο βαριά κατηγορία! Αυτό που τον ρίχνει είναι φυσικά οι ήττες από τον Weidman και ίσως λίγο και οι παλιότερες ήττες στο PRIDE απέναντι σε χαμηλό επιπέδου μαχητές.

.

1. Georges St Pierre

Ο Καναδός είναι για μένα ο σπουδαιότερος μαχητής στην ιστορία του UFC μέχρι σήμερα. Με διαφορά ο πιο διάσημος στην τριάδα, είναι κατά τον Dana White και ο μαχητής με τις περισσότερες πωλήσεις PPV στην διοργάνωση και αυτό το κατάφερε χωρίς να παίζει θέατρο ή να προσβάλει τους αντιπάλους του όπως κάνουν άλλοι. Πιο «κύριο» δύσκολα βρίσκεις στο ΜΜΑ. Ταυτόχρονα ήταν και σπουδαίος μαχητής,. Μπορεί να μην ήταν τόσο φαντεζί όπως ο Silva αλλά ήταν σίγουρα επιβλητικός. Είναι ο μόνος που έχασε και ξανακέρδισε μετά τον τίτλο αλλά είναι και ο μόνος που κατάφερε να «εκδικηθεί» και τις δύο ήττες στην καριέρα του. Κέρδισε την πρώτη ζώνη το 2006 και μετά ξανά το 2007 κάνοντας 10 σερί υπερασπίσεις μέχρι την απόσυρσή του! Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο με το οποίο τον βάζω στην κορυφή! Αποσύρθηκε (για την ώρα τουλάχιστον) κορυφαίος! Όχι μετά από ήττες και με δεδομένη την παρακμή του όπως ο Fedor και ίσως ο Anderson. Λίγοι το έχουν κάνει αυτό και σίγουρα δεν είναι εύκολο ειδικά όταν βγάζεις πάνω από 5 εκατ. δολάρια ανά event.

.

Να ξεκαθαρίσω ότι παρότι αναγνωρίζω την αξία τω πρωτοπόρων του UFC (Royce Gracie, Randy Couture) δεν μπορώ να τους συγκρίνω με τους παραπάνω αφού όταν μεσουρανούσαν το UFC δεν ήταν η κορυφαία ΜΜΑ οργάνωση στον κόσμο όπως είναι στα μοντέρνα χρόνια.