18/05/2024

Ποιοι είναι τελικά οι πέντε κορυφαίοι MMAer όλων των εποχών;

Ο Μάνος Ναβροζίδης μέσω του fightsports.gr σας παρουσιάζει τους πέντε κορυφαίους MMAer κατά τη δική του πάντα ταπεινή άποψη. Σεβόμενοι το γεγονός πως τέτοιου είδους επιλογές αποτελούν προσωπική άποψη περιμένουμε με χαρά το δικό σας «top 5» στις μεικτές πολεμικές τέχνες, αλλά και στην πυγμαχία για την οποία σαφώς και χρειάζεται διαφορετικό ψάξιμο στο «χρονοντούλαπο» των επιτυχιών για να καταλήξουμε.

Οι ΜΜΑ έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους τα τελευταία χρόνια και από τη στιγμή που υπάρχει ένας οργανισμός σαν το UFC που κλείνει όλα τα μεγάλα ματς… χθες, επόμενο είναι η προβολή να γιγαντώνεται συνεχώς και οι φαν να ασχολούνται όλο και περισσότερα με τα δρώμενα του οκταγώνου.

Για τους παλιούς της πιάτσας δεν είναι μόνο το UFC, αλλά και μεγάλα promotion όπως ήταν το αγαπημένο μας PRIDE, το Rings, το Pancrase King και φυσικά τα underground ραντεβού στη Βραζιλία. Πώς όμως μπορείς να ορίσεις τους πέντε κορυφαίους όλων των εποχών όταν έχουν περάσει μαχητές οι οποίοι έχουν γίνει θρύλοι, αλλά η προβολή ήταν ελάχιστη στην εποχή τους οπότε δεν τους έχεις δει; Δύσκολο να καταλήξεις με βίντεο και… χαλασμένο τηλέφωνο, αλλά anyway οι καλές πεντάδες έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Ο υποφαινόμενος θα επιχειρήσει να βγάλει ένα δυνατό «top 5» σύμφωνα με αυτά που έχουν δει τα μάτια του και όχι σύμφωνα με αυτά που έχει διαβάσει σε… παπύρους του παρελθόντος για μαχητές που ομολογουμένως δεν έχει παρακολουθήσει τον τρόπο μάχης τους, ακόμη και τη ζωή που διάγουν στην καθημερινότητά των απλών ανθρώπων.

Ας δούμε τη σχετική λίστα:

1. FEDOR EMELIANENKO: Ο Ρώσος είναι ο άνθρωπος που προσωπικά με έκανε να μ’αρέσουν οι ΜΜΑ. Πρωτοπόρος για την εποχή του και καθόλου φαφλατάς ο καλύτερος MMAer όλων των εποχών (σ.σ. προσωπική προσέγγιση) καθάριζε αποκλειστικά και μόνο μέσα στο ρινγκ του PRIDE, παίζοντας με τους φαινομενικά καλύτερους εκείνης της εποχής. HIGHLIGHTS

2. GSP: O Georges St. Pierre είναι ο αγαπημένος μου MMA fighter απ’όλες τις απόψεις. Στυλ μάχης, συμπεριφορά και προσήλωση στην προπόνηση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον Καναδό. Δεν είναι στο νούμερο «1» λόγω παλαιότητας και σεβασμού στον «αυτοκράτορα». Άλλωστε και για τον ίδιο τον GSP ο Fedor είναι ο κορυφαίος όλων.  Υ.Γ: Ο «Rush» είναι πρωταθλητής με την πραγματική έννοια του χαρακτηρισμού. Κάθε φορά που έχανε επέστρεφε καλύτερος, κερδίζοντας τον σεβασμό ολόκληρης της ΜΜΑ κοινωνίας, αλλά και του αθλητισμού. (HIGHLIGHT)

3. Jon Jones: Υπερβολικό;.. Μην με λιθοβολήσετε αλλά εάν ο «Bones» είχε διαφορετικά μυαλά θα τον είχα βάλει και νούμερο «1» στη δική μου προσωπική λίστα. Μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο μαχητή, αθληταρά με φυσικό ταλέντο και ολέθρια χτυπήματα. Πρωταθλητής που έχει χάσει τη ζώνη του λόγω… βλακείας ενώ δεν έχει χάσει ποτέ μέσα στο κλουβί σίγουρα πρέπει να διορθώσει πολλά πράγματα. (HIGHLIGHT)

4. Mighty Mouse: O… Μήτσος ο Johnson δεν ξέρω εάν είναι ο καλύτερος MMAer όλων των εποχών, σίγουρα όμως είναι ο πιο αδικημένος. Αήττητος και με τα καταπληκτικό στυλ ο Demetrious παίζει σε μία κατηγορία που δυστυχώς δεν μπορεί στα μάτια των απλών φαν να τον χρήσει ως έναν εκ των κορυφαίων fighter. Κι όμως ο «Mighty Mouse» ανήκει και παρά ανήκει στη συγκεκριμένη ελίτ και καλό είναι να τον παρακολουθούμε όποτε παίζει. (HIGHLIGHT)

5. Anderson Silva: Τοπ 5 χωρίς… Spider δεν γίνεται. Ο Silva έχει φτάσει πλέον στη δύση της καριέρας του και ίσως από το 2012 μέχρι και σήμερα να χάνει, αλλά ο άνθρωπος έκανε πραγματική επανάσταση στις ΜΜΑ, παίζοντας πρωτοποριακά με γνώμονα το θέαμα ο Anderson σε άλλες λίστες θα ήταν το νούμερο «1» στη δική τον τοποθετώ στην 5η χωρίς αυτό να λέει κάτι. (HIGHLIGHT)

ΟΙ… ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ

Υπάρχουν και μαχητές των ΜΜΑ που δεν μου πάει η καρδιά να μην τους κάνω μία τιμητική αναφορά, οπότε θα υποστεί για λίγες γραμμές ακόμη τις απόψεις μου. Κριτήριο στη συγκεκριμένη λίστα δεν είναι τα ρεκόρ και οι επιτυχίες, αλλά το τι έδωσε ο καθένας από την καρδούλα του για τον κόσμο που γουστάρει τις μεικτές πολεμικές τέχνες.

  1. Wanderlei Silva ίσον θέαμα.
  2. PJ Benn διπλός πρωταθλητής πριν καν ο McGregor μπει σε γυμναστήριο.
  3. Vitor Belfort ζήτω το ξύλο.
  4. Ronda Rousey επαναστάτρια.
  5. Chuck Liddel ψυχάρα.