04/05/2024

Ο αθλητικός διαιτολόγος Γιάννης Μαυρίδης μας εξηγεί πως η Ελίνα Καλλιονίδου έφτασε στο ιδανικό κόψιμο κιλών

Με επιτυχία ζυγίστηκε η Ελίνα Καλλιονίδου σήμερα ενόψει της αυριανής μάχης της με την Bruna Ellen στο Bellator.


To κόψιμο κιλών είναι μία από τις δύσκολες διαδικασίες για κάθε αθλητή και το συγκεκριμένο κομμάτι ανέλαβε ο αθλητικός διαιτολόγος Γιάννης Μαυρίδης.

Η συνεργασία αυτή έφερε αποτελέσματα και η Gunner εμφανίστηκε στην ζύγιση όπως είχε συμφωνηθεί. Ο Μαυρίδης μας εξηγεί την διαδικασία για να φτάσει στην επιτυχημένη ζύγιση η αθλήτρια του Armagos Gym.

Γιάννη ανέλαβες την κόψιμο κιλών της Ελίνας Καλλιονίδου σε μία από τις πιο σημαντικές φάσεις στην καριέρα της στον τρίτο της αγώνα στο Bellator. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να πετύχετε των στόχο των κιλών;

«Ναι όντως αυτός ο αγώνας της Ελίνας είναι ο σημαντικότερος στην μέχρι τώρα πορεία της. Το Armagos Gym ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου και μου προτάθηκε να αναλάβω της Ελίνα στην πορεία της από εδώ και πέρα. 

Είχα πληροφορηθεί ότι το να κόψει κιλά δεν ήταν κάτι εύκολο σαν διαδικασία και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να παρέχω την επιστημονική μου κατάρτιση».

Για ποιο λόγο όμως δεν ήταν εύκολο να πιάσει τα αγωνιστικά κιλά της;

«Στην πορεία της διαδικασίας συνειδητοποίησα ότι όντως το να κόψει κιλά η Ελίνα δεν ήταν εύκολη διαδικασία, όχι γιατί δεν είναι συνεπής ή εγκρατής σαν χαρακτήρας, αλλά λόγω του μορφισμού του σώματος της γονοτυπικά.

Για να το εξηγήσω πιο απλά, η Ελίνα έχει μεγαλύτερα ποσοστά μυϊκού ιστού στο σώμα της, καθώς και ήδη πολύ χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους πριν καν αρχίσει την διαδικασία να κόβει κιλά από τα 67 στα -57.

Αυτό από μόνο του έκανε την όλη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη μια και ο στόχος ήταν να μην μειωθεί ο καθαρός μυϊκός ιστός και κατά συνέπεια η δύναμη της, αλλά το σωματικό λίπος(που ήταν ήδη χαμηλό) καθώς και το νερό στο σώμα της.

Έτσι θα μπορεί να είναι περισσότερη εκρηκτική στο παιχνίδι της, με πιο στεγνά χτυπήματα και ταχύτερα αντανακλαστικά. Ακολουθώντας όμως ένα camp με καθημερινά: διπλές ή και τριπλές προπονήσεις τόσο στις ΜΜΑ, στο striking, στην ενδυνάμωση και άνοδο του καρδιοναπνευστικού της επιπέδου, οι μύες της δέσμευαν μεγάλες ποσότητες νερού τόσο για την αποκατάσταση της όσο και για να μην τραυματιστεί.

Το αποτέλεσμα ήταν από την μια οι προπονήσεις να είναι άκρως απαραίτητες για να προετοιμαστεί κατάλληλα αλλά ταυτόχρονα εμπόδιζαν τον αγωνιστικό στόχο της μείωσης των σωματικών κιλών».

Τελικά με ποιο τρόπο κατάφερες να αποκτήσει τα αγωνιστικά κιλά της;

«Το κλειδί στην Ελίνα ήταν η αντλία καλίου νατρίου στο σώμα της. Ο υδρικός δηλαδή μηχανισμός που ελέγχει την ισορροπία των νερών στα κύτταρα της. Μια και το camp προετοιμασίας της ήταν πολύ απαιτητικό, και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, προσπάθησα διατροφικά να δώσω τις κατάλληλες προσαρμογές και το σώμα της μέσω της αντλίας αυτής, να αποβάλει μεγαλύτερη ποσότητα εξωκυτάριου νερού απ’ότι προσλαμβάνει.

Το σώμα της άρχισε να αντιδρά θετικά και τελικά πριν καν αναχωρήσει για Αμερική ήταν δύο κιλά πάνω από τον στόχο της. Μια ημέρα πριν την ζύγιση είχε ήδη πιάσει τα κιλά της χωρίς να ακολουθήσει καμία απολύτως επιβλαβή τεχνική ή διαδικασία και όντας σε πραγματικά πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση».

Επιδρά δηλαδή σημαντικά το κόψιμο κιλών στην ψυχολογία του αθλητή;

«Κατηγορηματικά ναι. Όταν ο αθλητής-τρια κατορθώνει να πιάσει τα κιλά του χωρίς να οδηγηθεί σε πρακτικές κυτταρικής αφυδάτωσης η οποία είναι άκρως επίπονη και επικίνδυνη για τον οργανισμό, ειδικά εγκεφαλικά, τότε κατορθώνει να μπει στον αγώνα με πλήρη αντίληψη και πλήρεις αντανακλαστικές αντιδράσεις».

Θεωρείς πως η προσπάθεια της να κόψει τα κιλά θα την δυσκολέψει στο παιχνίδι. Διότι βλέπουμε συχνά αθλητές να είναι καταβεβλημένοι στην ζύγιση ή και την μέρα στο παιχνίδι;

«Ακριβώς επειδή η Ελίνα δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει καμία επίπονη διαδικασία αλλά παρόλο το νεαρό της ηλικίας της συμπεριφέρθηκε σαν πραγματικός στρατιώτης, το κόψιμό κιλών δεν πρόκειται να την επηρεάσει ούτε στο παραμικρό βαθμό. Θα είναι πλήρως έτοιμη και είμαι σίγουρος έχοντας στην γωνία τους μια τρομερή ομάδα δασκάλων (Armagos Gym) θα πετύχει το καλύτερο δυνατό».

Πως ήταν η συνεργασία σου με τo Armagos Gym

«Θα είμαι απολύτως ειλικρινής και θα σου πω ότι ήταν κάτι καλύτερο από άριστη. Από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε άψογα και σαν οικογένεια και όλη η διαδικασία κύλησε απολύτως ομαλά.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε κομμάτι μιας ομάδας να δουλεύει πάνω στην ειδικότητα του και όλοι μαζί να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για το καλό των αθλητών».

Αν ήθελες να δώσεις μία συμβουλή στους αθλητές για το πως να διαχειριστούν τα κιλά τους χωρίς να καταπονήσουν τον οργανισμό τους τι θα τους έλεγες;

«Να σταματήσουν να ακολουθούν μιμητικές διαδικασίες που μπορεί να τους βλάψουν πoλύ σοβαρά και να διαλέγουν την κατάλληλη ομάδα και τους κατάλληλους επιστήμονες ώστε να πετύχουν το στόχο τους με γνώμονα την κυτταρική υγεία. Οι αγώνες κάποια στιγμή τελειώνουν, η υγεία όμως αξίζει να παραμένει».

 

 

MG DIET