30/04/2024

Οι Ρώσοι είναι οι πιο επικίνδυνοι ΜΜΑ μαχητές…

Αν ήμουν ΜΜΑ μαχητής, ανερχόμενος και ταλαντούχος, ή βετεράνος που ψάχνει μια τελευταία καλή Pay day, το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα πήγαινα να παίξω ενάντια σε έναν ντόπιο μαχητή θα ήταν η Ρωσία. Φυσικά μαζί υπόλογίζουμε και περιοχές όπως η Τσετσενία, το Νταγκεστάν κοκ.

Στον σημερινό ΜΜΑ χάρτη, η Ρωσία είναι τόσο αχανής όσο και στον γεωλογικό. Αχανής γιατί περιέχει μια τεράστια παράδοση στα μαχητικά αθλήματα αλλά δεν έχει το ανάλογο self promotion που έχει μια Αμερική ας πούμε, ή μια Ιαπωνία. Στην Ρωσία οι πιτσιρικάδες δεν μαθαίνουν να παλεύουν για να ξεφύγουν από την φτώχεια, ή επειδή είδαν ένα μάνγκα/άνιμε και γούσταραν…Το κάνουν γιατί κάποιος τρελαμένος προπονητής τους έβαλε να παλέψουν με μια αρκούδα! Δεν με πιστεύετε; Δείτε την απίστευτη ιστορία του σημερινού νούμερο 1 διεκδικητή του UFC, Khabib Nurmagomedov… 

Οι Ρώσσοι όπως είπαμε έχουν μια τεράστια παράδοση στα μαχητικά αθλήματα αλλά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, διακρίνονται στα όχι και τόσο προβεβλημένα σποτ. Το Sambo, το Judo και η Πάλη είναι τρία από αυτά τα αθλήματα που ενώ είναι τρομερά ανταγωνιστικά (2 από αυτά είναι και Ολυμπιακά) δεν είναι γνωστά για τους πρωταθλητές τους στο ευρύ κοινό. Το θέμα είναι όμως ότι αυτά τα αθλήματα είναι ίσως και η καλύτερη βάση για το ΜΜΑ! Σε συνδυασμό και με το εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, υπάρχουν Ρώσοι μαχητές που κάνουν τον Ιβάν Ντράγκο να μοιάζει με ηθοποιό του True Blood.

Αν πετάξεις μια πέτρα κάπου σε μια μια πλατεία, πιο πιθανό είναι να πετύχεις έναν Master of sport του SAMBO παρά έναν οικονομολόγο/μπαρμαν/DJ (σ.σ. τα επαγγέλματα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα). Εκτός αν πετύχεις τον Alex Emelianenko βεβαία οπότε πρέπει να ετοιμαστείς να περάσεις πολλά βράδια σε κάποιο μπουντρούμι στο άγιο Όρος! 

Δείτε το τελευταίο παράδειγμα Ρώσου μαχητή που ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο.

Ο Alexey Oleinik είναι ένας Ουκρανορώσος 37χρονος ΜΜΑ μαχητής, με 60 αγώνες στο ενεργητικό του και 50 νίκες! Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του παίζοντας σε δευτεροκλασάτες, στην καλύτερη, διοργανώσεις, με αποκορύφωμα το Bellator το 2011 όταν και πήγε 1-1 στο HW τουρνουά και κόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ήρθε όμως η ώρα πέρυσι, να παίξει στη Ρωσία με τον σπουδαίο Mirco Cro Cop, τον οποίο και τελείωσε ,με scarf-hold headlock στον πρώτο γύρο.,.. δικαιώνοντας το παρατσούκλι του «BOA CONSTRICTOR». Από τότε είναι 2-0 στο UFC και μάλιστα στον τελευταίο του αγώνα κέρδισε με ΤΚΟ τον ανερχόμενο Jake Rosholt!  Όμως αυτός μόνο και μόνο με το ρεκόρ του σε προϊδεάζει ως ένα βαθμό, για την σκληρότητά του. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι σε αυτούς που δεν μοιάζουν ιδιαίτερα απειλητικοί… Εκεί είναι που μπορεί να γίνει η ζημιά.

Στα τέλη του 2013 κάνοντας το Matchmaking για το GFC 5 έψαχνα έναν καλό Ρώσο heavyweight για μια πιθανή μάχη με Έλληνα Heavyweight. Προφανώς δεν ψάχναμε για κάτι του επιπέδου Fedor…. αλλά θέλαμε κάτι καλύτερο από το επίπεδο των Βούλγαρων ας πούμε.

Η πρώτο πρόταση που έσκασε ήταν για έναν μικροκαμωμένο για Heavyweight μαχητή, επιθετικό στο στυλ αλλά λίγο άτσαλο, με το όνομα Konstantine Erokhin και ρεκόρ εκείνη την εποχή 3 νίκες και 1 ήττα. Τίποτα τρομερό ε; Αυτό σκέφτηκα και εγώ αλλά δεν προχώρησε τελικά η μάχη.  Ένα μήνα μετά ο Erokhin υποδέχεται στη Ρωσία τον βετεράνο του PRIDE και του UFC, Rameau Thierry Sokoudjou τον οποίο και τελειώνει με γροθιές στον πρώτο γύρο. Λίγους μήνες μετά παίζει τον πρώην τοπ διεκδικητή του Strikeforce, Brett Rogers, τον οποίο  τελειώνει με ομόφωνη απόφαση. Σήμερα έχει 9 σερί νίκες με 8 ΚΟ και ένα κλεισμένο ματς στο UFC για το νέο έτος!

Η Ρωσία είναι γεμάτη τέτοιους αθλητές και παγίδες για τους νέους μαχητές και δεν είναι τυχαίο που έχει αρχίσει για τα καλά την αντεπίθεση της στο παγκόσμιο ΜΜΑ στερέωμα.

http://www.youtube.com/watch?v=SsX6qeQjub4