19/05/2024

ΜΜΑ μαχητής παραλίγο να χάσει την ζωή του και το πόδι του, από Weight Cut

Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν λίγοι άνθρωποι που έλεγαν ότι το υπερβολικό κόψιμο βάρους των ΜΜΑ μαχητών, πριν την μάχη και η προσπάθεια για ενυδάτωση όλου τους βάρους μέσα σε μια μέρα, είναι το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα του αθλήματος. 


Σήμερα,  όλο και περισσότεροι το ασπάζονται, από ομοσπονδίες μέχρι διοργανώσεις και αθλητές. Το UFC αλλά και άλλες διοργανώσεις όπως το ONE FC, παίρνουν συνέχεια νέα μέτρα με έμφαση φυσικά στην υγεία των αθλητών και όχι πως θα μπουν στο κλουβί με μεγαλύτερο πλεονέκτημα βάρους.

Μια ιστορία που φωτίζει αυτό το σοβαρό θέμα είναι αυτή του Jer Kornelsen που ήταν ερασιτέχνης πρωταθλητής στον Καναδά. Λέει ο ίδιος:

“Θα έκοβα 6.5 κιλά και είχα άλλα 1.5-2 κιλά ακόμη. Καθόμουν στην σάουνα και ένιωθα άσχημα. Σηκώθηκα να περπατήσω έξω από την σάουνα και λιποθύμησα χτυπώντας το πάτωμα. Ευτυχώς ένας πυροσβέστης εκτός υπηρεσίας ήταν στο δίπλα ντους¨. 

Ξύπνησε 90 λεπτά μετά και ζημιά στο συκώτι και τα νεφρά.

«Ήμουν κοντά στο να καταστρέψω όλα μου τα όργανα.» 

Δύο εβδομάδες μετά παραλίγο να του κόψουν το πόδι από μια μόλυνση σταφυλόκοκου.

«Το ανοσοποιητικό μου ήταν τόσο αποδυναμωμένο που το πόδι δεν μπορούσε να πολεμήσει την μόλυνση. Συνήθως κυκλοφορώ έξω στα 95 κιλά. Όλοι οι μαχητές στα κιλά μου έκοβαν μέχρι τα 84. Επειδή το έκαναν αυτοί, έπρεπε να το κάνω και εγώ.»

Αυτή η ιστορία μοιάζει πολύ με την περιπέτεια του Daniel Cormier το 2008. Ο νυν πρωταθλητής του UFC ήταν τότε αρχηγός της ομάδας πάλης των ΗΠΑ στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς και φαβορί για ένα μετάλλιο, ίσως και το χρυσό.

Μια μέρα πριν τους αγώνες, ζυγίστηκε, έπιασε το βάρος αλλά αμέσως μετά έπεσε άρρωστος. Τα νεφρά του σταμάτησαν να λειτουργούν και τον πήγαν στο νοσοκομείο. Προσπάθησαν να τον ενυδατώσουν αλλά δεν τα κατάφεραν και στην αρχή φοβόντουσαν και για μόνιμη ζημιά στα νεφρά. Τελικά έχασε τους Ολυμπιακούς αλλά γλίτωσε το σοβαρό πρόβλημα.

To ιδιαίτερο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόψιμο των κιλών αν και είναι μεγάλο, σε σύγκριση με άλλα περιστατικά μοιάζει ασήμαντο και δείχνει ότι ακόμη και σε λιγότερο extreme καταστάσεις, μπορεί να δημιουργηθεί θέμα που διακινδυνεύει την ίδια την ζωή του μαχητή.

Θέλετε να δείτε πιο extreme περιπτώσεις;

Ο Jake Shields έκοψε 9 κιλά σε μια μέρα, πριν την μάχη του με τον Kampmann στο UFC 121 και μετά ορκιζόταν ότι δεν θα το ξανακάνει ποτέ.

Ο Rory Markham είναι άγνωστο πόσα κιλά έκοψε, αλλά ήταν αρκετά για να χαρακτηρίσει την διαδικασία πραγματική κόλαση και να βρεθεί με έναν μη λειτουργικό πνεύμονα μετά την μάχη του με τον Dan Hardy στο UFC 95.

O Rampage έκοψε 21 κιλά σε 8 βδομάδες πριν από την ήττα του από τον Rashad Evans στο UFC 114. 

Διαβάστε αυτό το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες:

Ο Πλασάρης κόβει κιλά σαν άρχοντας