05/05/2024

Με κανόνες UFC οι ΜΜΑ στο The Battle 5!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα (σ.σ. αν δεν με απατά η μνήμη μου) στο «The Battle 5» στη 1 Ιουνίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δύο ΜΜΑ μάχες με κανόνες UFC!

Σύμφωνα με τους επίσημους ενοποιημένους κανόνες των ΜΜΑ που χρησιμοποιούν πια σχεδόν όλες οι διοργανώσεις στον κόσμο (πλην ONE FC) και το UFC φυσικά, στο Battle 5 οι μαχητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ΚΑΙ τους αγκώνες τους στο έδαφος για να χτυπήσουν τον αντίπαλο, είτε στο σώμα είτε στο κεφάλι.

Αυτό είναι και το κύριο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε στις δύο μάχες του προγράμματος αφού οι αγκώνες στο έδαφος είναι πολύ σημαντικό όπλο το οποίο δεν είχαν μάθει μέχρι τώρα να αξιοποιούν οι Έλληνες μαχητές (πλην σαφώς αυτών που έχουν εμπειρίες από το εξωτερικό) και μπορεί να αλλάξει άρδην την εξέλιξη μίας μάχης.

Με δεδομένο ότι στα δύο ζευγάρια υπάρχουν μαχητές που αρέσκονται να ελέγχουν το παιχνίδι από την τοπ θέση, κάτι μου λέει ότι θα δούμε αρκετούς αγκώνες στο έδαφος.

Βέβαια το μεγάλο αρνητικό αυτού του κανόνα είναι ότι οι αγκωνιές ανοίγουν εύκολα κοψίματα τα οποία ενώ ματώνουν αρκετά και μοιάζουν σοβαρά, σπάνια είναι κάτι ιδιαίτερο. Στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή σε τέτοια θέματα από τους διαιτητές και τους γιατρούς αλλά στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να διακόπτουμε λίγο εύκολα μάχες για κοψίματα νομίζω. Θεωρώ πάντως ότι είναι πιο έτοιμος ο κόσμος να δεχθεί τους αγκώνες και ότι συνεπάγεται με αυτό, αλλά και να μην είναι… πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν γιατί είναι ένα όπλο που πρέπει να το έχουν στη φαρέτρα τους οι Έλληνες μαχητές.

Τέλος, καλό θα είναι οι Έλληνες μαχητές να παίζουν στα ακριβή κιλά των κανόνων του UFC, ειδικά αυτοί που έχουν βλέψεις για έξω. Η weterweight κατηγορία του UFC είναι μέχρι τα 77 κιλά max ενώ τα 78 πάνε στη Middleweight μετά.

Γενικά πάντως χαιρόμαστε που βλέπουμε να εφαρμόζονται οι κανόνες του UFC στην Ελλάδα, που σαν τακτική μπορεί μας δώσουν αρκετές εκπλήξεις μέσα στο ρίνγκ ή στο κλουβί.

Οι δύο ΜΜΑ μάχες του The Battle 5 είναι:

Στο part 1 o Αλέξης Νικολακόπουλος θα αντιμετωπίσει τον Γιάννη Παλαιολόγο στα -78 κιλά ενώ στο part 2 ο Zurabe Zarnage θα παίξει με τον Παναγιώτη Στρουμπούλη στα -93 κιλά.

Ανάλυση των ζευγαριών σύντομα!

thebattlemma