03/05/2024

Μαχητή, να τα πάρεις τα…βουνά

Άρθρο της Νικολέτας Γκαρέτσου 

Έχεις σκεφτεί ποτέ, πως μια ανάβαση σε κάποιο βουνό μπορεί να σε βοηθήσει ως αθλητή, ως μαχητή μα πάνω από όλα ως άνθρωπο;


Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι Ελλάδα είναι μια χώρα με πάρα πολλά βουνά, τα περισσότερα εκ των οποίων τα επισκέπτονται ξένοι ταξιδιώτες, συχνά πυκνά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι λοιπόν εύκολο για τον καθένα μας να βρεθεί σε ένα βουνίσιο πεδίο και να ζήσει μια εμπειρία μοναδική, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η συχνή επαφή με την φύση, επηρεάζει θετικά την φυσική μας κατάσταση, τις αξίες και την νοοτροπία του ανθρώπου. Οι συνθήκες του βουνού, βοηθούν τον οποιονδήποτε να ανταπεξέρχεται σε καταστάσεις άγχους στην πόλη.

Και θα μου πεις τώρα, τι σχέση έχεις εσύ αθλητής μαχητικών αθλημάτων να πάρεις τα βουνά;

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα βουνά και τις αναβάσεις, κατάλαβα από την πρώτη μέρα ότι ένας γύρος μέσα στο ρινγκ είναι μια ανάβαση σε ένα βουνό με τίμιο υψόμετρο.

Ξεκινάς νωρίς το πρωί από τους πρόποδες. Έχεις μπροστά σου 6 με 7 ώρες μέχρι την κορυφή και ναι φίλε μου το ζόρι που σε περιμένει είναι μεγάλο.

Στα πρώτα λεπτά θα ιδρώνεις, θα λαχανιάζεις, η καρδιά θα χτυπάει στο φουλ και τα πόδια δεν θα πατάνε καλά. Θυμήσου όμως, στον αγώνα σου τα πρώτα δευτερόλεπτα κάπως έτσι δεν είναι;

Καθώς περνάει η ώρα και έχεις ζεσταθεί, θα αρχίσεις να χαζεύεις τριγύρω και να απολαμβάνεις την ηρεμία της φύσης. Στο καναβάτσο, όσο περνάει η ώρα τόσο πιο ώριμος και σωστός δεν αισθάνεσαι;

Η διαδρομή για την κορυφή θα σε βρει να χαμογελάς, να πονάς, να κουράζεσαι. Θα θες να τα παρατήσεις και θα βρίζεις από μέσα σου. Μα όταν πατήσεις στο ψηλότερο σημείο του βουνού θα νιώσεις τέτοια ικανοποίηση με την πάρτη σου που θα τα ξεχάσεις όλα.

Πες αλήθεια! Όταν τελειώνει ο αγώνας σου ή μια έντονη προπόνηση δεν νιώθεις μια γαλήνη, μια γλυκιά κούραση που δεν την αλλάζεις με τίποτα; Ακόμα και τις μέρες που έχεις μαυρισμένο μάτι, δεν πτοείσαι γιατί το βλέπεις σαν παράσημο.

Έτσι ακριβώς και στο βουνό, στο τέλος της διαδρομής νιώθεις γεμάτος και πιο ώριμος. Ανυπομονώντας την επόμενη σου συναναστροφή με την φύση.

Χτίσε την εικόνα! Εσύ, ένας, δύο φίλοι, ένα πανέμορφο τοπίο, απόλυτη ηρεμία, καθαρός αέρας και όλα αυτά σε υψόμετρο που αγγίζει τα σύννεφα (ίσως όχι από την πρώτη φορά).

Αν όσα διάβασες παραπάνω σου κίνησαν έστω και λίγο το ενδιαφέρον, τότε μην αργείς. Κάνε το!

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα παγούρι, ένα αντιανεμικό και έφυγες! Μην σε τρομάζει το άγνωστο, και στο πρώτο σου παιχνίδι έτσι ένιωθες, αφόρητο άγχος μέχρι να πέσει η πρώτη μπουνιά.

Στην Ελλάδα οι συγκοινωνίες δίνουν την ευκαιρία σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τις πεζοπορίες να βρίσκεται εύκολα στους πρόποδες των βουνών. Από τον Όλυμπο, στον Ταϋγετο, στον Πάρνωνα, στον Ψηλορείτη ακόμα και στην κοντινή στους Αθηναίους Πάρνηθα.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο λοιπόν, αντί να την βγάλεις στην καφετέρια, τόλμησε το και έλα σε επαφή με την φύση.

Ξεπέρασε τα όρια σου, σκληραγωγήσου και θα δείς ότι στην προπόνηση θα νιώθεις πιο έτοιμος.

Μονάχα να θυμάσαι κάτι. Το βουνό, όπως και ο αντίπαλος στο ρινγκ θέλουν μεγάλο σεβασμό. Μην το υποτιμήσεις ποτέ και από την άλλη μην υπερτιμήσεις τις δυνάμεις σου. Το νοκ αουτ εκεί ψηλά παραμονεύει και είναι πολύ πιο σκληρό και ξαφνικό από κείνο του αγώνα.

Επιμονή, υπομονή, όρεξη για εξερεύνηση και πάνω από όλα ταπεινότητα τα εφόδια που θα σε πάνε στην κορυφή του λόφου, του βουνού και του βάθρου.

Καλά ανεβάσματα!