01/05/2024

Κωνσταντίνος Σπάντσιος: «Οταν συνάντησα τον Dominick Cruz»

Ο Κωνσταντίνος Σπάντσιος γράφει στο Fightsports.gr για τη συνάντησή του με τον πρώην πρωταθλητή του UFC, Dominick Cruz στο πλαίσιο της διεξαγωγής του UFC 243.


Με τον Dominick βρεθήκαμε στο πλαίσιο του UFC 243 που θα γίνει το ματς, Whittaker vs Adensaya. Επισκέφτηκε την πόλη για να παρακολουθήσει τον αγώνα και θα επιστρέψει πίσω στην Καλιφόρνια στο Alliance mma gym να συνεχίσει την προετοιμασία του, ετοιμάζοντας την μεγάλη επιστροφή του ύστερα από περίπου 3 χρόνια στο UFC.

Ο Dominick Cruz είναι ένας εκ των κορυφαίων της Bantamweight κατηγορίας με το εκπληκτικό ρεκόρ 22-2-0. Κάναμε μια προπόνηση διαρκείας περίπου δυο ωρών χωρισμένη σε δυο μέρη, Grappling και striking, αρχικά με ένα ζεσταμα βασισμένο σε bjj.
Στο grappling αναλύσαμε τεχνικές mounting, guard, side controls , chokes, όπως και συνδυασμό αυτών.

Έπειτα στο striking αναλύσαμε κάποιους συνδυασμούς combo strikes, βασισμένους κυρίως στο kick boxing όμως με ιδιαίτερη κινησιολογία όσον αφορά το footwork.

Ο Dominick γενικά είναι λάτρης του footwork και δουλεύει πάρα πολύ στον τομέα αυτό. Του έδειξα την παγκόσμια πατέντα που έχω αναπτύξει (The simulator )όσον αφορά την κινησιολογία και το footwork το οποίο θα αναλύσουμε περαιτέρω εξ αποστάσεως λόγω του ότι από βδομάδα επιστρέφει στην Αμερική. Μου αποκάλυψε πως ετοιμάζει και αυτός κάτι παρόμοιο το οποίο θα προβάλει μετά τον επόμενο αγώνα του. Γενικά σαν άνθρωπος είναι παρά πολύ ευγενικός, γνωστής του αντικειμένου με πάθος σε οτιδήποτε καινούργιο και δίψα για περισσότερη γνώση.

Όσον αφορά τους θαυμαστές του, έχω να αποκαλύψω ότι ο επόμενος αγώνας του θα είναι την ερχόμενη χρόνια επειδή ο δεξιός του ωμός του είναι έτοιμος στο 75% έπειτα από τραυματισμό που είχε. Επίσης θέλει να δουλέψει περισσότερο την φυσική του κατάσταση ώστε να φτάσει σε αγωνιστικό επίπεδο. Σε προηγούμενο αγώνα του επίσης είχε κάταγμα στα αριστερά πλευρά έπειτα από σπάρινγκ στην προπόνηση, πράγμα που δεν είχε αποκαλύψει.

Αυτό που τόνισε γενικά όσον αφορά την νοοτροπία του στον τρόπο προπόνησης είναι ότι πάντα προπονεί χιλιάδες φορές τα βασικά γιατί αυτός που γνωρίζει τα βασικά και τα προπονεί όσο το δυνατόν περισσότερο, μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε συνθήκη και να βελτιώνεται συνεχώς. Ανέφερε ότι πολλές φορές λόγω του ανορθόδοξου τρόπου προπόνησης του κυρίως στο κομμάτι του footwork, οι συναθλητές του τον κορόιδευαν, αλλά αυτό είπε ότι είναι το μυστικό, να εξελίσσεσαι χωρίς οι υπόλοιποι να καταλαβαίνουν τι κάνεις.

Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και μεγάλη τιμή να τον γνωρίσω από κοντά και ως άνθρωπο και ως αθλητή.

Την Παρασκευή είμαι καλεσμένος σε ένα meeting διάρκειας τριών ωρών στο οποίο θα αναλύσουμε πολλά θέματα με τους:
Joe Clifford, κορυφαίο cutman του UFC Steve Perceval και Greg Kleynjans, διαιτητές του UFC και τον Clint Wattenberg Διευθυντή του UFC PERFORMANCE INSITUTE με έδρα το Las Vegas.