19/05/2024

Ξεκινά το πρόγραμμα της Ε.Ο.Μ.Α. ‘’ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ’’ για τις ηλικίες 3 έως 5

Σε εφαρμογή μπαίνει πλέον το εξειδικευμένο πρόγραμμα προπαιδικής Αυτοάμυνας με την ονομασία ‘’ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ’’ το οποίο αναφέρεται στις ηλικίες από τα (3) τρία έως τα (5) πέντε έτη.Αναλυτικά το δελτίο της ΕΟΜΑ:


«Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από την σχολή του κου Κώστα Μαυροκεφαλίδη Α.Σ. Μυρμιδόνες με έδρα τα Κουφάλια όπου μαζί με την παιδαγωγό κα Κωνσταντίνα Κακούλη εργάστηκαν για έναν χρόνο περίπου σε συνεργασία αλλά και την καθοδήγηση καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο τριβής και οργάνωσης το πρόγραμμα ‘’ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ’’ ‘’μπαίνει’’ σε επιλεγμένους συλλόγους της Ε.Ο.Μ.Α.

Τα κριτήρια για την αποδοχή κατά βάσιν προπονητών και κατ’ επέκτασιν των συλλόγων είναι αυστηρά και θα λειτουργήσουν με ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια επιτήρησης.

Πέρα από το πρακτικό μέρος των ασκήσεων και την προϋπόθεση οι εκπαιδευτές να έχουν τουλάχιστον πτυχίο Γ’ Κατηγορίας θα εκπαιδευτούν και θα υποβληθούν σε εξετάσεις σε πολλά περαιτέρω μαθήματα όπως Παιδοψυχολογίας, Κινητικής Ανάπτυξης, Παιδαγωγικής Γυμναστικής, Προπονητικής, Εργοφυσιολογίας, Παιδιατρικής, Διατροφής κ.α.

Το πρόγραμμα ‘’ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ’’ είναι μελετημένο και καταρτισμένο από ειδικούς και διαβαθμισμένο σε επίπεδα δυσκολίας.

Οι ασκήσεις αλλά και η μεθοδολογία καθώς και η συμπεριφορά των εκπαιδευτών σκοπό έχουν να τονώσουν ψυχοκινητικά τους Μικρούς Μαχητές να βελτιώσουν τις φυσικές ιδιότητες των παιδιών μέσα από ασκήσεις ορθοσωμικές με πλούσιο κινητικό και συναισθηματικό περιεχόμενο για την ικανοποίηση των αισθήσεων του παιδιού, την ψυχοκινητική τους ανάπτυξη, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας , την εκτόνωση, την ευεξία και την δημιουργία εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, το ανθρώπινο μυαλό «χτίζει» τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τα επόμενα στάδια της κοινωνικής και επαγγελματικής πορείας ενός ανθρώπου: την ικανότητα της εστίασης, την δημιουργία στόχων, τον αυτοέλεγχο και την κοινωνικότητα.

Για την πρώτη εκπαιδευόμενη ομάδα στη Βόρειο Ελλάδα θα επιλεγούν αρχικά μόνο 5 προπονητές. Στην Κρήτη ήδη σε συνεργασία με τον κο Μιχάλη Κουγιουμιτζάκη η επιλογή έχει πραγματοποιηθεί και η εκπαίδευση στον πρακτικό τομέα θα γίνει το Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου».