05/05/2024

Είναι γνώστες του αντικειμένου δάσκαλοι και μαθητές πολεμικών τεχνών;

Ένα ερώτημα που βασανίζει το μυαλό μου τρία χρόνια τώρα που ασχολούμαι ενεργά ως δημοσιογράφος και παλαιότερα σαν φαν του είδους. Με την επικοινωνία που έχω με τους δασκάλους και τους μαθητές των σχολών μέσω των συνεντεύξεων που κάνω, συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Επειδή είχα συνηθίσει από το ρεπορτάζ του ποδοσφαίρου να κάνω αναλύσεις μαζί με προπονητές και παίκτες που σου έκαναν φύλλο και φτερό ένα παιχνίδι, το ίδιο επιχειρώ και μέσα από τις συνεντεύξεις μου στο Fightsports. Ζητάω από τον εκάστοτε προπονητή να σκιαγραφήσει τον αντίπαλο και ακούω απαντήσεις τύπου, είναι σκληρός, θα γίνει καλό παιχνίδι και μέχρις εκεί.

Προσωπικά αν με ρωτούσαν πως θα αντιμετώπιζα για παράδειγμα έναν κατεξοχήν πυγμάχο σε αγώνα Κ-1, θα έλεγα πως θα πρόσεχα τα χέρια του καθότι είναι το δυνατό του σημείο και θα προσπαθούσα να τον κρατήσω σε απόσταση διότι η κοντινή μάχη δεν με συνέφερε, αν υποθέταμε ότι είμαι kickboxer.

Απλά πράγματα που θα μπορούσε να μου πει ένας προπονητής και τα έχω ακούσει ελάχιστα. Τις αναλύσεις τις ζητάμε φυσικά για να μαθαίνουμε και εμείς από τους δάσκαλους, που έχουν μεγαλύτερες γνώσεις.

Το δεύτερο κομμάτι της αναφοράς μου έχει να κάνει με τους αθλητές. Όταν φτάνουμε στην ερώτηση για το που υπερτερεί κάποιος, ποιο είναι το δυνατό σημείο, πως θα τον αντιμετωπίσει, η απάντηση είναι «ρωτήστε τον προπονητή μου, εγώ δεν ξέρω»! Σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλα τα αθλήματα υπάρχει το πλάνο του παιχνιδιού. Δεν λέμε να αποκαλύψει ο αθλητής τα πάντα, αλλά αν δεν γνωρίζει εκείνος το πλάνο, πότε θα το μάθει; Πάνω στο ρινγκ;

Η συζήτηση θεωρώ πως είναι ένα μεγάλο όπλο της γνώσης και της εμπειρίας. Στο σχολείο λέγαμε πως μαθητής που δεν έχει απορίες δεν είναι καλός. Εγώ σαν καλός μαθητής που επιδιώκω να γίνω, θα εκφράζω τις απορίες μου. Οι αόριστες απαντήσεις γενικότερα δεν βοηθούν και την δουλειά μας. Λέγεται πως όταν απαντάει κάποιος αόριστα δεν κατέχει το θέμα. Δεν θέλω να πιστέψω πως οι δάσκαλοι δεν κατέχουν το αντικείμενο…

H ανάλυση του Freddie Roach στο παρακάτω βίντεο είναι ένα καλό παράδειγμα. Ο προπονητής του Manny Pacquiao μιλάει για τον Floyd Mayweather κυρίως αλλά και για τους Khan, Broner, Algieri.