03/05/2024

Αχιλλέας Μογαντάμ: Δεν θεωρώ σωστό οι προπονητές να ακολουθούν σκληρές μεθόδους προπόνησης

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο Fightsports. gr ο προπονητής του Royal Academy of Kick Boxing and Muay Thai, Αχιλλέας Μογαντάμ.


Ο έμπειρος κόουτς μίλησε για την εξέλιξη των μαχητικών αθλημάτων στην Ελλάδα, για το επίπεδο των Ελληνικών διοργανώσεων, τον επόμενο…Ζαμπίδη και την νέα γενιά προπονητών. Αναλυτικά:

Είσαι πολλά χρόνια στον χώρο ως αθλητής και προπονητής. Πώς βλέπεις τα μαχητικά αθλήματα ως ενασχόληση στην χώρα μας. Θεωρείς πως κερδίζουν έδαφος σε σχέση με άλλα πιο δημοφιλή σπορ όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ για παράδειγμα;

«Φυσικά και το Kick-Boxing και Muay-Thai, πιστεύω ότι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου, καθώς είναι δύο αθλήματα που προσφέρουν συνδυαστικά οφέλη και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τους σωματότυπους.

Έτσι, ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός, μπορεί κανείς να κερδίσει από τα αθλήματα αυτά, την ικανότητα της αυτοάμυνας, την πλήρη και αρμονική εκγύμναση όλου του σώματος, αλλά και ψυχικά πλεονεκτήματα όπως αυτοπεποίθηση, σεβασμό και πειθαρχία.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα διοργανώνονται συχνά αγώνες Kick-Boxing και Muay-Thai, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου».

 Γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες διοργανώσεις ωστόσο παρατηρούμε πως σε σχέση με το παρελθόν λείπουν τα εγχώρια ντέρμπι κι αυτός είναι ίσως ένας λόγος που δεν βλέπουμε πολύ κόσμο στα event. Εσένα ποια είναι η άποψη σου επ’ αυτού;

«Η αλήθεια είναι ότι-όπως προαναφέραμε- στην Ελλάδα πλέον γίνονται αρκετές προσπάθειες οργάνωσης μεγάλων αγώνων, όμως η οικονομική πραγματικότητα στη χώρα σίγουρα δεν βοηθά, ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις διοργανώσεις.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε, στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν διοργανώσεις στην Ελλάδα, όπως το  Gods of War  του κύριου Στέλιου Πολίτη και άλλα, στα οποία υπάρχει σταθερά μεγάλη προσέλευση κόσμου και πάντα γεμίζουν τα στάδια.

Εύχομαι στο μέλλον να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να παρακολουθεί όλους τους αγώνες, ώστε να γνωρίσει από κοντά τη γοητεία του αθλήματος».

Δουλεύεις και με την νέα γενιά των μαχητών. Βλέπεις πως μπορεί να υπάρξει κάποιος αθλητής στο επίπεδο του Ζαμπίδη τα επόμενα χρόνια;

«Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα και θα μπορούσε ίσως κάποιος αθλητής να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα, αλλά με το δικό του τρόπο και στυλ.

Ωστόσο, επειδή έχω κάνει πολλές προπονήσεις και sparring με τον Ζαμπίδη στο παρελθόν, ο Μιχάλης Ζαμπίδης είναι ένας και μοναδικός, καθώς έχει προσφέρει μεγάλο έργο στο άθλημα του Kick-Boxing.

Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς αμφιβολία, ότι ο Μιχάλης Ζαμπίδης είναι ο αθλητής που βοήθησε να γίνει το άθλημα του Kick-Boxing, ακόμα πιο γνωστό στην Ελλάδα , ενώ με τις νίκες και τις διακρίσεις του παγκοσμίως  έδωσε ισχυρό κίνητρο σε μικρούς και μεγάλους να ασχοληθούν και να αγαπήσουν το άθλημα. Μακάρι στο μέλλον να υπάρξουν και άλλοι τόσο μεγάλοι αθλητές».

Ανήκεις στην νέα γενιά των προπονητών κατά την γνώμη μου με εκσυγχρονισμένες ιδέες όσον αφορά την προπόνηση. Ποιο θεωρείς ότι είναι το πλεονέκτημα των νέων προπονητών της γενιάς σου και ποιο το μειονέκτημα σε σχέση με τους παλαιούς;

«Ως προπονητής της νέας γενιάς αθλητών, αλλά με τεράστια εμπειρία κυρίως ως αθλητής, έχοντας δίπλα μου μεγάλους δασκάλους, όπως τον κ.Βίκτωρα Ρέντη και τον κ. Μάριο Μπαρμπάτσα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι διατηρώντας τα θετικά στοιχεία της διαπαιδαγώγησης του παρελθόντος, όπως σεβασμό, πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση και ελεγχόμενη αυστηρότητα, πάντα προσπαθώ και επιδιώκω να μαθαίνω και να λαμβάνω σοβαρά υπ’οψιν μου τις ανάγκες και απαιτήσεις των νέων αθλητών.

Σαφώς θεωρώ οτι δεν είναι σωστό ένας προπονητής να χρησιμοποιεί πολύ σκληρές μεθόδους ή οποιαδήποτε μορφή βίας σε πολύ νεαρούς αθλητές, όπως γινόταν πιο συχνά στο παρελθόν, με το πρόσχημα να σκληραγωγηθούν, γιατί  η πολύ σκληρή προπόνηση, αν δεν πραγματοποιηθεί με σωστό τρόπο μπορεί να βλάψει τους αθλητές ανεπανόρθωτα. Πάντα πρέπει να τηρείται το μέτρο, διότι πρώτα πρέπει κάποιος να είναι υγιής και μετά να γίνει αθλητής.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα, οι μέθοδοι της προπόνησης ποικίλλουν, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του αθλητή.

Εννοείται ότι στην περίπτωση αυτή γίνεται πολύ πιο απαιτητική, συστηματική και σκληρή προπόνηση, φυσικά λαμβάνοντας πάντα ως προτεραιότητα την υγεία, την ασφάλεια και την ψυχολογία του εκάστοτε αθλητή».

Πώς αισθάνεσαι που από πρωταθλητής στα ρινγκ τώρα να ετοιμάζεις νέα παιδιά να πάρουν το δρόμο σου;

«Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η επαφή μου με τις πολεμικές τέχνες ξεκινάει από όταν ήμουν 12 ετών και συνεχίζει έως και σήμερα, φυσικά έχοντας ως προσωπικό στόχο όχι πλέον κάποιο αγώνα, αλλά να βοηθήσω τους μαθητές μου να διακριθούν και να κατακτήσουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του αθλήματος.

Θεωρώ ότι έχω μια μεγάλη εμπειρία, που βέβαια μπορεί να μην γνωρίζουν οι καινούργιοι στο χώρο, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 80 αγώνες σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο, ξεκινώντας από sanda, full-contact, kick-boxing και muay-thai και συνεχίζει με υψηλότατες διακρίσεις, όπως αυτή του πρωταθλητή Ελλάδος, για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές (2000-2004) και του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο K1 style. Πιστεύω ότι έχω πολλά ακόμα να προσφέρω ως δάσκαλος».