28/04/2024

Γνωρίζοντας την τέχνη του Σάμπο!

Σάμπο τεχνική

Η τέχνη του Σάμπο άρχισε να αναπτύσσεται στην πρώην σοβιετική ένωση περίπου το 1920… Ο όρος Σάμπο προέρχεται από δύο λέξεις και στα ελληνικά μεταφράζεται ως: «Αυτοάμυνα χωρίς όπλα». Πρωτομάστορες αυτής της πολυσύνθετης πολεμικής τέχνης ήταν τα μέλη του ιστορικού Κόκκινου Στρατού της Ρωσίας που πέτυχε σπουδαίες νίκες στην παγκόσμια πολεμική ιστορία! Η «γέννηση» του Σάμπο προήλθε από ένα συνδυασμό διάφορων ξεχασμένων πολεμικών τεχνών της σοβιετικής επικράτειας όπως της Αρμενίας, των Τατάρων, των Αζέρων και των Ουζμπέκων.
Δημιουργοί και υπεύθυνοι ανάπτυξης του Σάμπο θεωρούνται οι Βίκτορ Σμπιριντόφ και Βασίλι Ουσπέκοφ. Αμφότεροι καλλιέργησαν την «αυτοάμυνα χωρίς όπλα» και τη διέδωσαν σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Αυτή τη στιγμή το Σάμπο είναι η επίσημη πολεμική τέχνη στη χώρα της «Κόκκινης Αρκούδας» και διδάσκεται σε μεγάλο αριθμό μαθητών! Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Το Σπορτ Σάμπο, το Κόμπατ Σάμπο και το Φριστάιλ Σάμπο με τους κανόνες να μην έχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις, αφού το Σάμπο διδάσκεται σε μία βάση και η τεχνική του δεν παραλλάσεται…
Πλέον, οι τάξεις ζωνών στο Σάμπο, στη Ρωσία, είναι πανομοιότυπες με του Τζούντο και του Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου. Σημειώνεται ότι η ρώσικη πολεμική τέχνη, σύμφωνα με τη FILA, ανήκει στη βαθμίδα των δύο παραπάνω τεχνών και εντάσσεται σε όλα τα προγράμματα ανάπτυξης… Εν κατακλείδι το Σάμπο αποτελεί τη βασική τεχνική πολλών πρωταθλητών στις μικτές πολεμικές τέχνες, όπως είναι τα αδέρφια Εμιλιανένκο Φέντορ και Αλεξάντερ και του Αντρέι Αρλόφσκι. Στην Ελλάδα, το Σάμπο δεν έχει ακόμη πολλούς θαυμαστές, αφού οι συμπατριώτες που ασχολούνται με το ΜΜΑ επιλέγουν για τη μάχη εδάφους το γκράμπλινγκ, το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου και το Τζούντο.