09/05/2024

Όταν ο Μοχάμεντ Άλι νίκησε το Πάρκινσον με την πυγμαχία!

Όχι, ο πρόσφατα συγχωρεμένος Ali, δεν γιατρεύτηκε από την νόσο του Πάρκινσον πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο. Όχι οριστικά τουλάχιστον.

Την συγκινητική ιστορία περιέγραψε ο Freddie Roach στον Andrew Corsello του GQ.com ο οποίος και θυμήθηκε μετά τον θάνατο του Άλι.

Διηγείται ο Roach πως μια μέρα, από το πουθενά και χωρίς προειδοποίηση, άνοιξε η πόρτα του γυμναστηρίου του και μπήκε μέσα ο Μοχάμεντ Άλι με την συνοδεία του. Αυτό ήταν το 2008 και ο Ali σύμφωνα με την περιγραφή του Roach ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, με το ζόρι στεκόταν, δεν μπορούσε να μιλήσει και έπρεπε ο ίδιος ο Roach να του πιάσει το χέρι, να το σηκώσει και να κάνει την κίνηση του χαιρετισμού.

Όταν όμως ένας από την συνοδεία του, του είπε ότι ο champ θέλει αν είναι εύκολο να χτυπήσει λίγο τον σάκο και να κάνει λίγο σπάρινγκ, ο διάσημος προπονητής νόμιζε ότι του κάνουν πλάκα αλλά για να μην προσβάλει τον Άλι του είπε «βεβαίως και τον οδήγησε στα αποδυτήρια να αλλάξει».

Όταν όμως ο ζωντανός, ακόμη τότε, θρύλος της πυγμαχίας φόρεσε τα γάντια του και στάθηκε μπροστά στον σάκο, σήκωσε τα χέρια του και ξαφνικά άλλαξε. Το τρέμουλο σταμάτησε και ο ίδιος άρχισε να χτυπάει τον σάκο και με δύναμη και με τεχνική σαν να ήταν πάλι 100% υγιής. Αμέσως μετά μπήκε στο ρινγκ και αφού έκανε σε χαλαρό ρυθμό σπαρ με έναν νεότερο πυγμάχο, βγήκε έξω και έβγαλε τα γάντια. Και ξαφνικά ήταν πάλι ο άρρωστος, εύθραυστος, αδύναμος Άλι. Αφού έφυγε από το γυμναστήριο, ο Roach και οι δικοί του έμειναν να αναρωτιούνται αν ήταν όνειρο ή όχι αυτό που είδαν.

Όμως δεν ήταν όνειρο. Υπάρχει ένα φαινόμενο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και κανείς δεν ξέρει πως και γιατί συμβαίνει σε αρρώστους από Πάρκινσον. Λέγετε kinesia paradoxa και έχει να κάνει με ανθρώπους που ενώ 99% της ζωής έχουν όλα τα συμπτώματα του Πάρκινσον, όταν βρεθούν σε μια κατάσταση που δεν είναι απλά γνώριμη σε αυτούς αλλά είναι κάτι που εξάσκησαν ή επανέλαβαν για το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους, ξαφνικά γίνονται 100% υγιείς όσο κάνουν αυτή την δραστηριότητα και όταν σταματάνε, οι παγωμένοι μυς και το τρέμουλο επανέρχονται…

Το αν η πυγμαχία του προκάλεσε το πάρκινσον είναι ακόμη στον αέρα, αλλά το ότι η πυγμαχία του επιτρέπει να ξεφύγει έστω και λίγα λεπτά είναι μάλλον εμφανές.