28/04/2024

Υπάρχει ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη τελικά;

Άρθρο του Κίμωνα Οζζ.

Η φράση «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει» ταιριάζει γάντι στο συγκεκριμένο ερώτημα. Είναι πολλοί οι δάσκαλοι που θεωρούν τον… δικό τους τρόπο ως τον πιο ολοκληρωμένο για να αμυνθεί κάποιος στον δρόμο. Τι ισχύει τελικά;

Μία πολύ πρακτική αυτοάμυνα είναι  η πυγμαχία.. Δουλεύοντας τα χέρια σίγουρα υπερτερείς απέναντι σε κάποιον που δεν έχει καμία επαφή με τις πολεμικές τέχνες ή έχει κάνει πολεμικές τέχνες που δεν τον έχουν φθείρει ιδιαίτερα στην προπόνηση. Ο πυγμάχος έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει χτυπήσει και έχει χτυπηθεί. Πιθανότατα να αντέχει το ξύλο, όμως υπάρχει  ένα μεγάλο μειονέκτημα πως τα πόδια είναι εκτός. Επίσης εφόσον κάποιος κόψει την απόσταση του και γνωρίζει το παλαιστικό κομμάτι, τον εκθέτει.

Πάμε και στις πολεμικές τέχνες τύπου Thai και Kickboxing. Σίγουρα εξίσου σκληρές αλλά ενώ στο Ταϊλανδικό μποξ μπορείς και να παλέψεις με τον άλλον στο kickboxing έχεις σχεδόν τις ίδιες τρύπες στο παιχνίδι σου με την πυγμαχία. Όταν ο άλλος παλέψει μαζί σου είσαι σε μειονεκτική θέση. Και στις τρεις παραπάνω πολεμικές τέχνες η πτώση στο έδαφος θα κάνει δύσκολη την ζωή σου.

Η πάλη είναι δυναμική και σκληρή αλλά έχουμε δει πολλά παραδείγματα όπου ο παλαιστής ζορίζεται να κόψει την απόσταση, μαζεύει χτυπήματα και φθείρεται. Στο Brazilian Jiu Jitsu έχεις ένα τεράστιο πλεονέκτημα διότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις στο έδαφος, όμως σε συμπλοκή με πάνω από ένα άτομο μειονεκτείς ούτως η άλλως, ειδικότερα όμως αν πέσεις στο έδαφος και σε περιτριγυρίζει μία ομάδα ατόμων με άγριες διαθέσεις.

Οι Ανατολίτικες πολεμικές τέχνες σίγουρα αμφισβητούνται από τον κόσμο ως μη ρεαλιστικές και κάποιες από αυτές σε επίπεδο προπόνησης δεν έχουν φουλ επαφή. Αυτό  είναι ένα μειονέκτημα διότι αν κάποιος δεν δεχτεί χτυπήματα έστω και σε επίπεδο προπόνησης, το σοκ της πραγματικής συμπλοκής δύσκολα θα το… σηκώσει.

Εν κατακλείδι άπαντες θα πρέπει να εκπαιδεύονται σε μία πολεμική τέχνη αλλά αυτή δεν πρέπει να πλάθεται στο μυαλό του ασκούμενου ως η υπέρτατη που θα τον κάνει άτρωτο. Μία κακιά στιγμή αρκεί, για αυτό και ο καλύτερος τρόπος να κερδίσει κανείς την μάχη, είναι να την αποφύγει.