04/05/2024

Το πείραμα «Lomachenko» πέτυχε αλλά κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει

«Γεννήθηκα με τα γάντια». Αυτή είναι η ατάκα του Vasyl Lomachenko όταν τον ρωτούν πως νιώθει για την πυγμαχία. 


Μεγαλωμένος στις ακτές της μαύρης θάλασσα, σε ένα λιμάνι το Bilhorod-Dnistrovsky το οποίο έχει παράξει πολλούς πυγμάχους αλλά κανέναν σαν τον «Loma». Είναι μία πόλη 2,5 χιλιάδων χρόνων που αναφέρει μέχρι και η Ελληνική μυθολογία. 

Ο τρόπος όμως που έμαθε ο Lomachenko το μποξ δεν ήταν κοινός. Η μητέρα του ήταν γυμνάστρια, η αδερφή του και η γυναίκα του ακροβάτες, ο πατέρας του πρώην πυγμάχος και δάσκαλος. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν Dr. Frankenstein διότι είναι ο δημιουργός του «τέρατος» της πυγμαχίας, του τεράστιου Vasyl.

O Anatoly ο πατέρας του αποστασιοποιήθηκε των συνηθισμένων μεθόδων προπόνησης και δημιούργησε μία δική του. Τον έστειλε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε μία σχολή χορού για να μάθει να κινείται, γιατί το μποξ για εκείνον ήταν μία γλυκιά επιστήμη.

Ο Loma δεν ήταν χαρούμενος στην σχολή χορού και μάλιστα απέφευγε να το μοιράζεται. Σήμερα τα πόδια του Lomachenko είναι πιο γρήγορα από χέρια των αντιπάλων του.

«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ο πατέρας μου όταν μπήκα στο πυγμαχικό γυμναστήριο ήταν ότι πρέπει να μάθω να στέκομαι στα πόδια μου και να κινούμαι. Πολύ αργότερα με έμαθε πως θα ρίχνω γροθιές», είναι η παραδοχή του Ουκρανού.

Δέκα χρόνια πριν ο Lomachenko κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο. Εκπροσωπούσε την Εθνική ομάδα της χώρας του και προπονητής του ήταν ο πατέρας του. Μαζί του και ο γνωστός σε όλους μας Oleksandr Usyk. Τότε ήταν που κατάφεραν να κερδίσουν τους Βρετανούς που ήταν ισχυροί στο μποξ.

Ο Vasyl όμως είχε χτίσει μία ερασιτεχνική αυτοκρατορία. Αυτό μεταφράζεται στο ασύλληπτο ρεκόρ 396-1! Ένα νούμερο που φαντάζει εξωπραγματικό όταν αγωνίζεσαι με μαχητές του ανατολικού μπλοκ και έχεις πετύχει τόσες νίκες.

Τα τατουάζ που φέρει στο σώμα του έχουν ξεχωριστή σημασία για εκείνον. Μερικά αφορούν τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς αγώνες και ένα άλλο τον πατέρα του. Είναι ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο του. Η σχέση πατέρα και γιου στην πυγμαχία δεν είναι πρωτάκουστη αλλά της οικογένειας Lomachenko η πιο πετυχημένη.

«Δεν ξεχώρισα ποτέ τον πατέρα από τον προπονητή. Μερικές φορές είχαμε διαφωνίες αλλά πάντα θα είμαστε οικογένεια», ομολογεί.

Όταν ο Anatoly εισήγαγε τις ανορθόδοξες μεθόδους του στην προπόνηση τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Χορός, κολύμβηση και διατήρηση της αναπνοής για πολλά λεπτά κάτω από νερό.

Η μητέρα του ανέλαβε να κάνει ευλύγιστο τον Vasyl με ακροβατικές ασκήσεις και όταν εκείνος κουραζόταν είχαν μάθει να δουλεύουν στον τομέα της ψυχολογίας. Ο Lomachenko προτιμά την ελεύθερη ώρα του, να παίζει σκάκι για να εξασκεί το μυαλό του.

Μέχρι και μικροτσίπ στο χέρι κουβαλούσε για να ελέγχουν την ταχύτητα και την δύναμη των χτυπημάτων του. Όλα αυτά ήταν επαναστατικά όταν τα δοκίμαζε η οικογένεια του. Τώρα μπορείς να τα βρεις σε πολλά κοινά γυμναστήρια.

Σήμερα ο Lomachenko μοιάζει τέλειος. Όταν μπήκε στο επαγγελματικό κομμάτι έγινε με σκληρό τρόπο. Στον δεύτερο αγώνα του έχασε από τον Orlando Salido που δεν έπιασε καν τα κιλά. Έπαιξε όμως μαζί του και έχασε ωστόσο τότε κατάλαβε πως ο κόσμος του επαγγελματισμού είναι διαφορετικός από εκείνον που είχε συνηθίσει.

«Τώρα που είμαι επαγγελματίας έμαθα πως αν ο αντίπαλος παίξει βρώμικα πρέπει να το κάνω κι εγώ», αναφέρει. Ο Ουκρανός κατάφερε να γίνει σύντομα σε τρεις κατηγορίες πρωταθλητής. Μέσα σε μόλις 12 αγώνες.

Ο τρόπος του αναγκάζει τους αντιπάλους να τα παρατούν. Μήπως τους ενοχλεί περισσότερο με τα χτυπήματα του;Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Δηλαδή πως ο Ουκρανός καταφέρνει να λυγίζει τους αθλητές και να μην θέλουν να συνεχίζουν; Εκείνος λέει πως μάλλον δεν ήταν έτοιμοι ψυχολογικά να τον αντιμετωπίσουν.

Ο Lomachenko για πολλούς είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος πυγμάχος σε όλες τις κατηγορίες. Είναι ταπεινός και τον τίτλο αυτόν τον αποποιείται προς το παρόν διότι λέει πως έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Το σίγουρο είναι πως ο πατέρας του μπορεί να περηφανεύεται πως το πείραμα που επιχείρησε πριν μερικά χρόνια, πέτυχε απόλυτα.