29/04/2024

Σωτήρης Παπαγεωργίου: Στην Αγγλία με έριξαν κατευθείαν στα βαθιά αλλά…μου αρέσει

Συνέντευξη στους Νικολεττα Γκρέτσου-Δημοσθένη Καραμούζα.

Ο Σωτήρης είναι από εκείνους τους αθλητές που αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Το επίπεδο και οι δυνατότητες του είχαν φανεί από νωρίς. Βρήκε το θάρρος λοιπόν, άφησε πίσω την Ελλάδα και πλέον στην Αγγλία κάνει αυτό που αγαπάει…παίζει μποξ.


Μας μίλησε για το παρελθόν του, το παρόν αλλά και το μέλλον. Μας περιέγραψε την καθημερινότητα του στις προπονήσεις εκεί στα ξένα, και δεν έκρυψε ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει πολύ ψηλά.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα μαχητικά αθλήματα;

Ήμουν κοντά 17 χρονών. Έπαιζα ποδόσφαιρο, πλησίαζαν οι πανελλήνιες εξετάσεις και σκεφτόμουν έντονα αν πρέπει να συνεχίσω να παίζω μπάλα ή αν πρέπει να διαβάσω. Αποφάσισα να το παρατήσω.

Όμως ήθελα να ασχολούμαι με κάτι, έτσι πήγα στη σχολή του Κώστα του Τζώτζου που ήταν στη γειτονιά μου. Φαντάσου τότε ακόμα η σχολή ήταν πολύ μικρή και ήμασταν περίπου δέκα άτομα. Ξεκίνησα λοιπόν με kick-boxing κατέβηκα και σε κάποιους αγώνες και έτσι άρχισα να μπαίνω στο νόημα των μαχητικών αθλημάτων.

Πώς πήρες την απόφαση να αφήσεις το kick-boxing και να ασχοληθείς με την πυγμαχία;

Είχα μπει στρατό. Στο τέλος της θητείας μου, άρχισα να έχω ενοχλήσεις στα γόνατα. Τότε ο δάσκαλος μου με προέτρεψε να ασχοληθώ με την πυγμαχία.

Εντωμεταξύ τότε στη σχολή εμφανίστηκε ως προπονητής ο Μουρλάς και με ξεχώρισε. Έτσι άρχισα να βλέπω σοβαρά την πυγμαχία. Μέσα σε μια σεζόν έπαιξα 7 αγώνες. Άρχισα να το κυνηγάω.

Ήθελα να παίζω πολλούς αγώνες. Βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα ότι στην Ελλάδα ίσως δεν έχω να κάνω πολλά πράγματα. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι το εξωτερικό.

Πώς αποφάσισες να αφήσεις την Ελλάδα και να φύγεις στην Αγγλία με αποκλειστικό στόχο την πυγμαχία;

Το σκεφτόμουν έντονα για δυο χρόνια. Ήθελα να το κάνω. Προσπαθούσα να βρω τρόπους. Η Αμερική ήταν αρκετά μακριά για εμένα. Έτσι άρχισα να ψάχνω την κατάσταση στην Αγγλία. Έπαιξε ρόλο το ότι εκείνη την εποχή έφυγε για Αγγλία και ο κολλητός μου. Λίγο καιρό μετά, χωρίς πολύ σκέψη ήρθα και τον βρήκα, και όλα ξεκίνησαν.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η μετάβαση στην πυγμαχία εκεί ;

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Προπονούμαι για να παίζω πολλούς γύρους. Οπότε το πλάνο προπόνησης στοχεύει εκεί, να μπορώ να αντέξω πολλούς γύρους σε έναν αγώνα.

Προσαρμόστηκες εύκολα στη νέα σου σχολή;

Όταν πρωτοήρθα, ψάχναμε με τον κολλητό μου σαν τρελοί να βρούμε μια σχολή. Πηγαίναμε και βλέπαμε διάφορες σχολές. Μέχρι που άκουσα για την σχολή που είμαι τώρα, που διδάσκει ένας πολύ καλός προπονητής ο Όλιβερ. Επικοινώνησα μαζί του, και κατευθείαν πήγα να παίξω σπαρινγκ. Αλλά καταλαβαίνεις στην αρχή το θέμα ήταν λίγο εγωιστικό.

Με βλέπαν ανταγωνιστικά. Ήρθε τώρα ο ξένος να μας αποδείξει κάτι. Οπότε τα σπάρινγκ ήταν πολύ δυνατά και ζόρικα. Μπήκα αμέσως στα βαθιά. Αλλά αυτό μου άρεσε. Είχαμε πολύ σωστό εξοπλισμό.

Έιχαμε πάντα κάποιον στη γωνία να μας μιλάει στο σπαρινγκ. Μέρα με τη μέρα λοιπόν τέθηκαν οι στόχοι και έτσι ξεκίνησα να προπονούμαι. Μου ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι τα πράγματα είναι δύσκολα εκεί. Όλα είναι θέμα μπιζνες. Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι. Σημασία έχει να πουλάς.

Πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι μέσα στο ρινγκ; Πώς αισθάνεσαι σε έναν αγώνα;

Στην αρχή υπάρχει πολύ άγχος. Όσο όμως ο καιρός περνάει μαθαίνεις και συνηθίζεις. Σίγουρα πάντα υπάρχει η αδρεναλίνη και το άγχος. Αλλά αρχίζεις και προσαρμόζεσαι.

Μέσα από τα σπάρινγκ μαθαίνεις να αντέχεις τις μπουνιές. Μέσα στο ρινγκ έχεις ένα πλάνο, ακούς τη γωνία. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι πολλά, πρέπει να αφήνεσαι στις γνώσεις και τον προπονητή σου.

Υπάρχουν στιγμές που θολώνεις μέσα στο ρινγκ, που σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου; Πώς το αντιμετωπίζεις;

Δεν θολώνω όχι, έχω μάθει να το διαχειρίζομαι. Αν βέβαια φας ένα δυνατό χτύπημα, αρχικά εύχεσαι να μην πέσεις στο καναβάτσο. Αν μείνεις όρθιος, σίγουρα ζαλίζεσαι αλλά με την εμπειρία βρίσκεις τον τρόπο να ανταπεξέλθεις.

Πέρα από την προπόνηση στην προετοιμασία τι άλλο χρειάζεται να προσέξεις;

Την διατροφή, ξεκάθαρα! Ειδικά όταν πρέπει να κόψεις βάρος για να παίξεις σε χαμηλότερη κατηγορία κιλών, πρέπει να κάνεις δίαιτα. Και όσο πλησιάζουν οι μέρες του αγώνα και της ζύγισης προσέχεις ολοένα και παραπάνω.

Κεφάλαιο διατροφή. Πόσο έχεις αλλάξει τις διατροφικές σου συνήθειες από τότε που ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό;

«Πάρα πολύ! Εδώ στην Αγγλία έχω φτιάξει πάρα πολύ την διατροφή μου. Βασική μου αρχή είναι να έχει κανείς στη διατροφή του τα πάντα. Πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, πολύ νερό, superfoods και κάποια καλά συμπληρώματα. Βέβαια μια στο τόσο χρειάζεται να κάνεις και κάποια κραιπάλη, το ζητάει ο οργανισμός.

Νιώθεις ότι αυτός ο τρόπος διατροφής σε κάνει να στερείσαι;

Όχι καθόλου. Μου αρέσει που πλέον τρώω πολύ υγιεινά. Βέβαια όπως είπα κάπου-κάπου θα κάνω την κραιπάλη μου, αλλά σε νορμαλ πάντα πλαίσια. Η μόνη περίοδος που ίσως δυσκολευτώ λίγο είναι πριν από τον αγώνα που πρέπει να πέσω κάποια κιλά.

Πιστεύεις ότι κάτι γίνεται λάθος στο θέμα προπόνησης και γενικά οργάνωσης στα μαχητικά σε σχέση με το εξωτερικό;

Αρχικά ο κόσμος φοβάται να επενδύσει χρήματα σε αυτά τα σπορ. Όλοι δίνουν βάση στα μεγάλα αθλήματα. Δεν ξέρουν καν τι είναι πυγμαχία. Εδώ στο εξωτερικό όλοι ξέρουν με το μικρό όνομα τον κάθε πυγμάχο. Τα προβάλλουν πολύ εδώ αυτά τα αθλήματα. Φαντάσου γίνονται συνέχεια αγώνες σε μορφή γιορτής και μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος.

Πώς ήταν το συναίσθημα να παίζεις πρώτη φορά στην Αγγλία, σου έλειπε η Ελληνική κερκίδα;

Μέσα στο ρινγκ δεν ένιωσα διαφορετικά. Δεν φοβήθηκα επειδή είχα να αντιμετωπίζω κάποιον ξένο αθλητή. Ευτυχώς στο θέμα της κερκίδας, είχα μαζί τον κολλητό μου που με στηρίζει από την αρχή, οπότε άκουγα μια Ελληνική φωνή και αυτό σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Είχες συνηθίσει τόσα χρόνια να ακούς τις οδηγίες του Κώστα του Τζώτζου, πώς νιώθεις τώρα που ακούς οδηγίες στα Αγγλικά;

Δεν θα πω ψέματα. Την ώρα του αγώνα είναι λίγο δύσκολο να ακούσεις καθαρά τα αγγλικά. Όμως όταν έρθει η στιγμή να πας για λίγο να κάτσεις να ξεκουραστείς στη γωνία, τότε μπορείς να ακούσεις προσεκτικά τι έχει να σου πει ο προπονητής και να μπεις στον επόμενο γύρο πιο έτοιμος.

Περιέγραψέ μας το στιλ σου…

Μου αρέσει να παίζω δυνατά χτυπήματα και χρησιμοποιώ πολύ counter-punches. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν αυτοματοποιημένα μέσα από τη δουλειά που κάνω στην προπόνηση.

Υπάρχει κάποιο είδος αντιπάλου που σε δυσκολεύει περισσότερο;

Οι ψηλοί αντίπαλοι σίγουρα αποτελούν μία παραπάνω πρόκληση για μένα, αλλά και αυτό το αντιμετωπίζω. Τα πάντα είναι θέμα προσαρμογής. Μέσα από τα σπάρινγκ και τους αγώνες μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις κάθε στιλ αντιπάλου.

Αν ερχόταν μία πρόταση για ένα μεγάλο επαγγελματικό παιχνίδι στην Ελλάδα θα σε ενδιέφερε;

Αυτή τη στιγμή έχω θέσει κάποιους στόχους εδώ στην Αγγλία. Να δώσω αγώνες, να φτιάξω το ρεκόρ μου, να μπω στα δεκάγυρα και να διεκδικήσω κάποιο τοπικό τίτλο. Από εκεί κι έπειτα αν φτάσει στα χέρια μου μία πρόταση που θα είναι πραγματικά σοβαρή, φυσικά και θα το σκεφτώ, γιατί όχι;

Ποιος είναι ο χειρότερος αντίπαλος ενός αθλητή μαχητικών σπορ;

Σίγουρα η μοναξιά που συνοδεύει κάποιον που κάνει ένα ατομικό άθλημα. Το ότι όταν κανείς άλλος δεν πιστεύει σε σένα, εσύ πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου ακόμα πιο πολύ. Φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι κάθε φορά καλείσαι να ξεπερνάς τον εαυτό σου, να βελτιώνεσαι διαρκώς, κάτι που επιτελείται κατά κύριο λόγο όταν βρεθείς υπό δύσκολες συνθήκες.

Υπάρχει στην άκρη του μυαλού σου η μετάβαση στις Η.Π.Α. αν όλα κυλήσουν καλά στην Αγγλία;

Αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα. Αν καταφέρω να φτάσω σε ένα υψηλό επίπεδο εδώ και έρθει η σχετική πρόταση για Αμερική, τότε πολύ πιθανόν και να το τολμήσω.

Τι είναι κατά τη γνώμη σου αυτό που κρατάει τους ταλαντούχους Έλληνες αθλητές των μαχητικών σπορ εδώ και δεν δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό;

Κατά κύριο λόγο η αιτίες είναι οικονομικές. Κακά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με μια απλή δουλειά τα βγάζεις πέρα πολύ δύσκολα, ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος από πίσω σου να σε στηρίξει. Εγώ για να κάνω αυτό το βήμα σχεδίαζα κάθε πτυχή του δύο ολόκληρα χρόνια και με τη βοήθεια του κολλητού μου τελικά τα κατάφερα.

Τι θα έλεγες σε ένα γονέα που διστάζει να πάει το παιδί του να μάθει κάποιο μαχητικό σπορ;

Αρχικά είναι ευχής έργο ένα παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό, καθώς έτσι αποφεύγει άλλες παγίδες όπως είναι τα ναρκωτικά που αποτελούν πραγματική μάστιγα.

Από εκεί και πέρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα του έλεγα πως πρώτα από όλα μέσα από τα μαχητικά το παιδί θα μάθει να ξεπερνά τον εαυτό του, θα χτίσει ένα δυνατό χαρακτήρα, θα ωριμάσει και δε θα έχει κανένα απολύτως κίνδυνο καθώς δε χρειάζεται ντε και καλά να πάει να γίνει επαγγελματίας.

Θεωρείς ότι οι θυσίες και οι κόποι σου ανταμείφθηκαν στην Ελλάδα;

Η πατρίδα μας δυστυχώς δεν αποτελεί μία χώρα όπου μπορείς εύκολα να κάνεις πρωταθλητισμό. Δυστυχώς η νοοτροπία πολλών Ελλήνων βρίσκεται μόνο στην καλοπέραση. Όταν λοιπόν περιβάλλεσαι από τέτοιους ανθρώπους, σου είναι κι εσένα πολύ δύσκολο να αφοσιωθείς σε ένα στόχο.

Επιπλέον αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα με τον αθλητισμό πρέπει οπωσδήποτε να δουλεύεις για να τα βγάλεις πέρα, μόνο και μόνο από αυτό μένεις πίσω αγωνιστικά. Βέβαια από την άλλη είμαι της άποψης ότι αν θέλεις κάτι πραγματικά πολύ και είσαι αποφασισμένος να πετύχεις θα το κατορθώσεις όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Αν είχες τη δυνατότητα να γυρίσεις πίσω το χρόνο θα άλλαζες κάποια επιλογή σου και ποια θα ήταν αυτή;

Θα προσπαθούσα να φύγω εξ’ αρχής για το εξωτερικό και να ξεκινήσω ερασιτεχνικά από εδώ μαζεύοντας όσο πιο πολλούς αγώνες μπορούσα στην Αγγλία και μετά να το γυρίσω στο επαγγελματικό.

Τι είναι αυτό που εύχεσαι κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο;

Σκέφτομαι τους στόχους μου και το πως μπορώ να τους εκπληρώσω. Σκέφτομαι θετικά και οραματίζομαι το πως θα πετύχω. Προσπαθώ να δίνω συνεχώς κίνητρο στον εαυτό μου και να παίρνω κουράγιο για να συνεχίζω.

«Ο Σωτήρης μοιράζεται αυτό που αγαπάει το μποξ και την διατροφή». Ακολουθήστε τον στο Instagram εδώ.