21/05/2024

Σπάσε την απόσταση στο μποξ

efs-websitebanner-adv

Άρθρο του Βασίλη Οικονόμου επικεφαλής του Fight Academy

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυγμάχοι είναι πώς να πλησιάσουν κοντά στον αντίπαλο πυγμάχο δηλαδή να «σπάσουν την απόσταση». Αυτό είναι αρκετά σύνηθες στους αρχάριους που παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν χωρίς να χτυπηθούν. Η δυσκολία αυξάνεται κατακόρυφα όταν έχουμε να κάνουμε με ψηλότερο αντίπαλο οπότε έχουμε και το μειονέκτημα την απόστασης.

1. Προσποιήσεις:

Είναι ίσως ο βασικότερος τρόπος για να εκθέσεις τη στρατηγική του αντιπάλου. Εκτελώντας διαρκώς προσποιήσεις τον αναγκάζεις να δώσει χτυπήματα εκτός χρόνου, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι είχε προσχεδιάσει. Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να επιτεθείς γρήγορα και αποφασιστικά.

2. Βήματα:

Τα πόδια, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, είναι το Α και το Ω στην πυγμαχία. Η συνεχής κίνηση των ποδιών σε βοηθάει να είσαι σε ετοιμότητα για την επίθεση σου και σε διατηρεί μέσα σε ρυθμό, που είναι επίσης πολύ σημαντικό πυγμαχικό στοιχειό. Με την κίνηση των ποδιών αλλάζεις διαρκώς τη θέση στην οποία βρίσκεσαι, κάνεις τον εαυτό σου δύσκολο στόχο και δημιουργείς τις κατάλληλες γωνίες επίθεσης.

3. Άμυνες:

Για να εκτελέσεις μια άμυνα δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχεις «δει» ένα χτύπημα που έρχεται. Η συνεχής κίνηση με το κεφάλι, τον κορμό και τη μέση είναι άλλη μια δυσκολία που μπορείς να θέσεις στον αντίπαλό σου. Φρόντισε να μην το παρακάνεις. Ο πυγμάχος που θέλει να «μπει», πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα. Μια ή δυο άμυνες είναι αρκετές για να εκτελέσεις την επίθεση σου.

mallios2-768x230