29/04/2024

Πως η πυγμαχία μπορεί να γίνει ιδανική αυτοάμυνα στον δρόμο;

Η πυγμαχία ναι μεν είναι ένα μαχητικό άθλημα με κανόνες ωστόσο είναι εξίσου αποτελεσματικό και για την αυτοάμυνα στον δρόμο. 


Οι τεχνικές που μαθαίνει κάποιος στην πυγμαχία ξεχωρίσουν για την ακρίβεια, την ταχύτητα και την ισχύ των χτυπημάτων με τα χέρια, περισσότερο από κάθε άλλο μαχητικό σπορ.

Γι’αυτό η πυγμαχία θεωρείται μία από τις δυνατές επιλογές στην αυτοάμυνα, διότι εκπαιδεύει τα χέρια να γίνουν «ασπίδα» και «όπλο» στις μάχες σώμα με σώμα.Πάμε να δούμε σημαντικές παραμέτρους που θα πρέπει να προσέξουμε:

Μείνε όρθιος!

Αν ένας πυγμάχος βρεθεί στο έδαφος δυστυχώς έχασε το…παιχνίδι. Είναι σημαντικό να μείνει όρθιος και να χτυπάει ότι έρχεται μπροστά του.

Στον δρόμο δεν υπάρχουν κανόνες

Κανείς δεν απαγορεύσει σε αυτόν που σας απειλεί να χρησιμοποιήσει και τα πόδια του. Αυτό σημαίνει ότι οι πυγμάχοι δεν πρέπει να σκύβουν ιδιαίτερα, αντιθέτως είναι καλό να κινούνται συχνά και να μην δίνουν ως στόχο το κεφάλι τους.

Το ρινγκ δεν έχει καμία σχέση με τον δρόμο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αιφνιδιασμός και η αδυναμία πρόβλεψης.

Το jab είναι ένα χρήσιμο όπλο

Το μπροστινό χέρι είναι πολύ σημαντικό και ένα όπλο για να σταματήσει τον επιτιθέμενο. Ο πυγμάχος θα πρέπει να αποφύγει να πέσει θύμα κάποιας λαβής διότι τα χέρια του είναι πολύτιμα.

Συνεχής κίνηση

Ένας καλός τρόπος για να μην βρεθεί κάποιος στο έδαφος είναι να κινείται συνέχεια. Πολλοί καυγάδες καταλήγουν στο έδαφος μετά από ένα takedown αλλά αν ο μποξέρ κινείται συνεχώς ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Μην σπάσεις τα χέρια σου

Το μποξ σε μαθαίνει να είσαι εύστοχος και αποτελεσματικός όταν χτυπάς. Αυτό σημαίνει πως έχεις πολλές πιθανότητες να κάνεις ζημιά από τα πρώτα χτυπήματα που θα επιχειρήσεις.

Τα χέρια θα καταπονηθούν αυτό είναι σίγουρο, διότι είναι διαφορετικό να χτυπάς με γάντι και διαφορετικό να χτυπάς με γυμνά χέρια. Πολλοί instructors συμβουλεύουν να χτυπάς με ανοιχτές παλάμες ώστε να μην σπάσεις τα χέρια σου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο καλύτερος τρόπος να αμυνθεί κανείς χωρίς να πληγωθεί, είναι να αποφύγει την μάχη. Οι συμβουλές είναι εφόσον δεν μπορεί να προστατευτεί αλλιώς, παρά μόνο με την εμπλοκή στην μάχη.