29/04/2024

Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος των αθλουμένων νέων γιατί πρέπει να γίνεται

johnys-personal-training

Άρθρο του Πουντζουκιδη Κων/νου

Συχνά ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης για αθλητές οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους , χωρίς να προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή ατύχημα, αλλά και χωρίς να υπάρξει κάποιο προειδοποιητικό σημείο ή σύμπτωμα που θα ανάγκαζε τον άτυχο αθλητή να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Λέμε ότι η καρδιά του σταμάτησε και αφηνόμαστε ανυπεράσπιστοι στο δέος της τραγωδίας. Μας βασανίζουν πολλά ερωτήματα  του αν τέτοια δυστυχήματα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Ναι, αν ο άτυχος αθλητής είχε υποβληθεί σε καρδιολογικό έλεγχο θα είχε διαπιστωθεί καρδιοπάθεια, και το κακό θα είχε αποφευχθεί.

Ο προληπτικός έλεγχος των αθλουμένων νέων δεν είναι καθιερωμένος στη χώρα μας.Το πρόβλημα όμως του αιφνίδιου θανάτου αθλητών είναι υπαρκτό και μεγαλύτερο από όσο φαίνεται, μια και οι περιπτώσεις που φθάνουν στη δημοσιότητα δεν αφορούν τους νέους που ασχολούνται ερασιτεχνικά. Η λύση του προβλήματος είναι ο προληπτικός έλεγχος σε μαζική κλίμακα.

Η μέθοδος και οι εξετάσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο των αθλούμενων νέων αποτελούν αντικείμενο διχογνωμίας μεταξύ των καρδιολόγων. Ο λόγος είναι ότι το κόστος του καρδιολογικού ελέγχου ενός υγιούς στην πλειονότητα του πληθυσμού φαίνεται εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με την ωφέλεια από την πρόληψη μερικών θανάτων.

Ο καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Τη λήψη ιστορικού, όπου εξετάζεται το ατομικό ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό ιστορικό και των δύο γονέων (με έμφαση στην ύπαρξη καρδιοπάθειας σε μικρή ηλικία), η λήψη φαρμάκων καθώς και η ύπαρξη συμπτωμάτων.

Τη κλινική εξέταση για τυχόν ανεύρεση φυσημάτων ή άλλων σημείων που μπορεί να υποδηλώνουν μία καρδιοπάθεια.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα

Αν με τον βασικό αυτό έλεγχο βρεθούν κάποια ύποπτα σημεία, ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση (π.χ. υπερηχογράφημα καρδιάς, Holter ρυθμού, ακτινογραφία θώρακος). Ο έλεγχος αυτός καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο καθώς υπάρχουν κάποιες καρδιακές παθήσεις σπανιότατες μεν υπαρκτές δε (με εκπρόσωπο την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) που μπορεί να δώσουν τα πρώτα σημεία ύπαρξή τους στην ηλικία των 15 ετών, ενώ μέχρι τότε να μην είχαν δώσει κανένα κλινικό, ηλεκτροκαδιογραφικό ή έστω και υπερηχογραφικό εύρημα. Η πρόοδος της γενετικής ελπίζεται ότι θα βοηθήσει πολύ στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων σε βρεφική ηλικία .

 

Πουντζουκιδης Κων/νος

Καθηγητης Φυσικης Αγωγης ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Ειδικοτητες Γ.Γ.Α.

Tae kwon do – Kick boxing – Πυγμαχια – Σωματικη Διαπλαση

Προπονητης του Α.Σ.ΑΘΛΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Προπονητης Ομαδος ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Λιμενικου Σωματος

13 ετη Μελος Προπονητης και Εκπαιδευτης Αυτοαμυνας Ομαδας Ειδικων Αποστολων ΚΛΘ/Λ.Σ.

2 Φορες Παγκοσμιος Πρωταθλητης wasco kick boxing

Πρωταθλητης και Κυπελουχος Tae kwon do

open-international-fight-club-banner-600x120