09/05/2024

Πράγματα που δεν γνώριζες για τον Ali

Σε ηλικία 74 ετών υπέκυψε ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών Muhammad Ali. Η είδηση δεν συγκίνησε μόνο των χώρο των μαχητικών αλλά όλο τον πλανήτη που γνώριζε και σεβόταν μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Παρακάτω θα επισημάνουμε κάποια γεγονότα που ίσως να μην γνωρίζεται.


Το αληθινό του όνομα

Το όνομα του ήταν Cassius Marcellus Clay.

Γιατί ξεκίνησε το μποξ

Ξεκίνησε το μποξ γιατί του έκλεψαν το ποδήλατο! Ο Ali κατήγγειλε το γεγονός και ο αστυνομικός υπηρεσίας Joe Martin τον συμβούλεψε να μάθει πυγμαχία και έγινε ο πρώτος προπονητής του!

Φοβόταν τα αεροπλάνα

Ήταν γνωστή η φοβία του και μάλιστα ήταν αυτό που τον εμπόδιζε να πάει στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Χάρη στον προπονητή του πάντως, Joe Martin τελικά πήγε, αγοράζοντας πριν το ταξίδι αλεξίπτωτο!

Έχασε το χρυσό μετάλλιο 

Αυτό που κατέκτησε το 1960 στους Ολυμπιακούς,  λέγεται πως μετά από ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε το πέταξε σε ένα ποτάμι. Τελικά μετά από χρόνια αποκάλυψε πως απλά χάθηκε.

Πως έφτασε να αλλάξει όνομα

Μετά την νίκη του Malcolm X  στις εκλογές, ο Αli αποφάσισε να ασπαστεί το Ισλάμ, θεωρώντας πως το όνομα που έφερε πριν ως Clay ήταν όνομα που εκπροσωπούσε την δουλεία.

Ήταν λιποτάκτης

Του ζητήθηκε να πάει στο Βιετνάμ και εκείνος αρνήθηκε. Μάλιστα τιμωρήθηκε γι’αυτό καθώς δεν έπαιξε για τέσσερα χρόνια αγώνες.

Του άρεσε το θέατρο

Και μάλιστα να πρωταγωνιστεί! Ο Ali είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες και ανέβαινε στο σανίδι, ενώ έγραφε και ποιήματα, βγάζοντας και δίσκο με δική του μουσική.

Ήταν Ιρλανδός;

Είχε πάντως ρίζες σίγουρα. Ο προπάππους του ήταν Ιρλανδός που μετανάστευσε στην Αμερική. Εκεί παντρεύτηκε μία σκλάβα.

Έπεισε τον Σαντάμ να απελευθερώσει ομήρους

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο Ali είχε τετ α τετ με τον ηγέτη του Ιράκ και τον έπεισε να αφήσει στο Κουβέιτ 15 ομήρους!

Τα είχε βάλει με παλαιστή

Είχε λάβει μέρος σε αγώνα πάλης, απέναντι στον Antonio Inoki στην Ιαπωνία. Ο αγώνας έληξε ισοπαλία.