04/05/2024

Παίζεις αγώνα; Μάθε πως θα αντέξεις μέχρι τέλους!

Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο δύσκολα και κουραστικά αθλήματα που υπάρχουν. Οι γύροι δείχνουν ατελείωτοι και οι ανάσες λιγοστεύουν. Όσο μένεις από ανάσες μένεις κι από δυνάμεις. Στο τέλος κερδίζει ο πιο αντοχικός.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις αφορά την προπόνηση σου. Μην δουλεύεις πιο σκληρά απ’ όσο αντέχεις κι αναπνέεις. Βρες μία ισορροπία μεταξύ της ανάσας και της έντασης που δουλεύεις. Για κάποιους μπορεί δύο- τρία χτυπήματα και η κίνηση για πέντε δεύτερα να είναι αρκετή. Για άλλους πέντε χτυπήματα εκρηκτικά και γρήγορα μπορεί να είναι πιο εύκολα. Μάθε να αναπνέεις με ρυθμό. Αυτό θα σε βοηθήσει να διοχετεύεις το σώμα σου με οξυγόνο σωστά.

Κάνε ασκήσεις για την καρδιά σου. Τρέξιμο, σκοινάκι είναι τα καλύτερα. Φυσικά το μποξ από μόνο του είναι πολύ καλό, αλλά μπορείς με τα παραπάνω να ξεπεράσεις τα όρια σου. Μαθαίνεις να αναπνέεις πιο γρήγορα, αυξάνοντας τις ικανότητες του σώματος σου.

Η κακή τεχνική και η λάθος στάση του σώματος επίσης μπορεί να σε κουράσει γρήγορα. Αν χτυπάς με τα χέρια, αυτό είναι λάθος!  Χτύπα χρησιμοποιώντας τον κορμό σου. Αν συνεχίζεις να κουράζεσαι τότε σημαίνει πως δεν έχεις δουλέψει τον κορμό σου. Βελτίωσε τον κάνοντας βαθιά καθίσματα που είναι πιο χρήσιμα κι από τα push ups για να χτυπάς δυνατά! Ο κορμός είναι ο ισχυρότερος μυς στο σώμα. Όταν χτυπάς με τον κορμό η δύναμη έρχεται από τα πόδια στα χέρια!

Το ψυχολογικό κομμάτι

Είσαι ο τύπος που βαράει για ώρες τον σάκο αλλά δεν μπορεί να σταθεί τρεις γύρους στο ρινγκ;  Πιστέψτε με συμβαίνει στον καθένα. Έχετε ακούσει σίγουρα πως το μποξ είναι 90% σωματικό  αλλά υπάρχει και ένα 10% που είναι η ψυχολογία. Η πίεση πάνω στον αγώνα μπορεί να επιδράσει στον καθένα. Ο φόβος μην χτυπηθείς, η σκέψη του να βγάλεις συνδυασμούς που έκανες στην προπόνηση.

Ο καλύτερος τρόπος να αγωνιστείς είναι να έχεις τον ρυθμό που σε κάνει να νιώθεις απελευθερωμένος και με αυτοπεποίθηση. Ας είναι και σε ρυθμό προπόνησης. Το μεγαλύτερο λάθος των προπονητών είναι να βάζουν αθλητές ανέτοιμους πάνω στο ρινγκ. Αθλητές που δεν βγάζουν τις τεχνικές στην προπόνηση.