18/05/2024

Ο Jack Dempsey, o Ippo και οι υπόλοιποι!

Πολλοί από εσάς είστε γνώριμοι με το manga/anime «Hajime no Ippo» με θέμα του την πυγμαχία και πρωταγωνιστή τον.. «Ippo» που ως καλό anime φροντίζει να παρουσιάσει σωστές και βασικές αρχές τις πυγμαχίας σε ένα πολύ εντυπωσιακό και εξωπραγματικό περιτύλιγμα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το κύριο όπλο του Ippo, μια τεχνική που λέγετε «Dempsey Roll» εμπνευσμένη από τον κορυφαίο πυγμάχο Jack Dempsey.

http://www.youtube.com/watch?v=VBvgd9q56f0

 

Η συγκεκριμένη τεχνική λοιπόν, που στο άνιμε μοιάζει τόσο εξωπραγματική,  είναι βασισμένη σε πολύ συγκεκριμένες αρχές τις πυγμαχίας. Ο Ippo, χρησιμοποιώντας την «Peek a boo» guard που έκανε διάσημη ο Mike Tyson, κινεί το πάνω μέρος του σώματος του δεξιά και αριστερά γρήγορα και σε κάθε επαναφορά εξαπολύει και ένα Hook στον αντίπαλό. Έτσι με μία κίνηση ταυτόχρονα και αμύνεται (αποφυγές) και επιτίθεται στην επαναφορά.

Προφανός, το Dempsey Roll όπως το παρουσιάζουν στο άνιμε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, όμως υπήρχαν στην ιστορία της πυγμαχίας αθλητές που είχαν παρόμοιους τρόπους πυγμαχίας με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον Jack Dempsey.

Αν και το βίντεο είναι πολύ παλιό, δείτε τον Dempsey  ενάντια στον Jess Willard πως με την κίνηση δεξιά αριστερά (weavying) αποφεύγει το πρώτο χτύπημα και ταυτόχρονα απαντάει με το hook και συνεχίζει με συνεχόμενες επιθέσεις και την ίδια κίνηση μέχρι το Knockdown. Είναι ότι πιο κοντινό έχουμε δει στο τηλεοπτικό Dempsey Roll (χωρίς τα εφέ προφανώς) .

Μια πιο πρόσφατη παραλλαγή είναι από τον Nonito Donaire που στην κίνηση προσθέτει και τα πόδια του, ενώ τα χτυπήματα γίνονται πιο ευθεία και άμεσα. Το αποτέλεσμα το ίδιο.

Παρόμοιο είναι και το στύλ του Έλληνα Μιχάλη Κατσίδη, ίσως λίγο πιο επιθετικό..

Τέλος, δείτε και ένα φοβερό διαφημιστικό για το άνιμε στην Ιαπωνία με «αληθινό» Ippo τον παγκόσμιο πρωταθλητή της WBC Daisuke Naito.