02/05/2024

Ο θρυλικός αγώνας του Στεφανόπουλου με τον Μαύροβιτς

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν λίγα λεπτά ένα σπάνιο συλλεκτικό βίντεο από τους σημαντικότερους αγώνες του Ολυμπιονίκη πυγμαχίας Γιώργου Στεφανόπουλου. Αντίπαλός του ήταν ο Γιουγκοσλάβος Ζέλικο Μαύροβιτς με προπονητή του το Μιροσλάβ Πόποβιτς. Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Στη γωνία του Γιώργου Στεφανόπουλου ήταν ο επ’ι17 έτη προπονητής του Λευτέρης Λειβάδης.  Πρόκειται για τον αγώνα του στους Μεσογειακούς αγώνες της Αθήνας το 1991.

Στο συγκεκριμένο αγώνα ο Γ. Στεφανόπουλος,  όπως ανέλυε  στο βιβλίο του 8 χρόνια πριν, αδικήθηκε κατάφορα μες στην πατρίδα του καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο αγώνας έπρεπε να διακοπεί υπέρ του, γιατί έπαιζε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι  με ένα μάτι.  Το άλλο μάτι του ήταν κλειστό από σκίσιμο  στο φρύδι με ράμματα που έγινε  την προηγούμενη μέρα στον αγώνα του με ένα Μαροκινό.

Ο Μαροκινός γιατρός του αγώνα, προφανώς πικραμένος από την ήττα του συμπατριώτη του από το Στεφανόπουλο την προηγούμενη μέρα, συνέχιζε αντικανονικά το παιχνίδι σκουπίζοντας απλά τα αίματα. Παρόλα αυτά έχασε το χρυσό μετάλλιο μες στο σπίτι του, το οποίο όμως χρυσό πήρε μετά από 2 χρόνια  στους Μεσογειακούς του 1993.

Το βίντεο αυτό έχει τεράστια αξία γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα βίντεο που υπάρχουν δυστυχώς από το μεγάλο Έλληνα πυγμάχο. Ο Γ. Στεφανόπουλος έχει κάνει κατά καιρούς δημόσια έκκληση απευθυνόμενος στους διαδικτυακούς φίλους  του να του δώσουν βίντεό του που ενδεχομένως υπάρχουν σε προσωπικές συλλογές.

Μέχρι τώρα βγήκαν στη δημοσιότητα 2-3 βίντεο που του παραχώρησε από το  αρχείο του ο συναθλητής του Λεωνίδας Προμπονάς. Το συγκεκριμένο βίντεο έφτασε στα χέρια του Γ. Στεφανόπουλου από έναν διαιδικτυακό φίλο, άγνωστο για το Γ . Στεφανόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για αυτό το υλικό που είχε. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ένας μεγάλος θαυμαστής του Γ. Στεφανόπουλου, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μες στο υλικό που απέστειλε καθώς ζει στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν αλλά 3 πολύ θεαματικά παιχνίδια του μεγάλου πυγμάχου που  θα δημοσιευτούν κι αυτά, αλλά και δηλώσεις και συνεντεύξεις του.

Ο Γ. Στεφανόπουλος δήλωσε για αυτό το υλικό που μετά από τόσα χρόνια ήρθε στα χέρια του.

«Η χαρά μου και η συγκίνησή μου είναι τεράστια που μετά από τόσα χρόνια αυτό το βίντεο ήρθε στα χέρια μου. Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια επαληθεύονται λεπτό προς λεπτό όσα είχα γράψει για αυτό το συγκλονιστικό παιχνίδι στο βιβλίο μου. Για μένα αυτό το παιχνίδι είναι κλεισμένο μες στο μυαλό μου και  στην ψυχή μου με τα θετικά του και με τα αρνητικά του.

Είναι κομμάτι της ζωής μου. Εγώ το βίωσα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι το έχω πια σε βίντεο όχι για να το δείξω, γιατί εμείς εκείνα τα χρόνια παίζαμε για να το ζήσουμε και όχι για να το δείξουμε. Είναι όμως πολύτιμο βίντεο για μένα, γιατί μου το ζητούν εδώ και χρόνια οι μαθητές μου αλλά και τα παιδιά μου που είναι μικρά και δε με είδαν ποτέ να παίζω.

Για λόγους που δε θέλω να αναφέρω το δικό μου αρχείο δυστυχώς δεν το έχω. Έχω ζητήσει  αρχείο από την ερασιτεχνική ομοσπονδία, μου είπαν ότι δεν έχουν τίποτα, έχω ζητήσει δημόσια από φίλους, θαυμαστές, συναθλητές, δε με ενημέρωσε κανείς. Ξαφνικά εμφανίστηκε στο φεισμπουκ αυτός ο άνθρωπος που του ζήτησα να τον ευχαριστήσω επωνύμως δημόσια αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και θα το σεβαστώ. Είμαι σίγουρος ότι σε προσωπικές συλλογές υπάρχουν κι άλλα βίντεο.

Παρακαλώ θερμά όποιος έχει βίντεο να τα εμφανίσει, για να δουν και τα νέα παιδιά ότι αυτή η χώρα είχε κάποτε σπουδαία πυγμαχία. Και δε μιλώ μόνο για μένα. Στα dvd που ήρθαν στα χέρια μου υπάρχουν κι άλλα σπουδαία παιχνίδια συναθλητών μου που εννοείται ότι είναι φυσικά  στη διάθεσή τους. «