18/05/2024

Οι 4 κορυφαίες πυγμαχικές ομοσπονδίες!

Αρκετή κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το ποιές επαγγελματικές ομοσπονδίες υπάρχουν, το κύρος τους και την επιρροή τους, με επίκεντρο την συνεργασία του ΣΕΠ με την EBU (European Boxing Union). Αν και η επαγγελματική πυγμαχία δεν είναι ακόμη στο επίπεδο του Kickboxing με την υπερπροσφορά περιθωριακών, «παγκόσμιων» τίτλων (κάθε γειτονιά και ένας) παρόλα αυτά προσφέρει και αυτή μια σειρά από ζώνες και τίτλους που συχνά όταν φτάνουν στον αναγνώστη χάνονται κάπου ανάμεσα στη μετάφραση και στο αρκτικόλεξο. Για να δούμε όμως ποιες βρίσκονται στην κορυφή.

.

Η Αγία Τετράδα

Κατά γενική ομολογία οι παγκόσμιες ομοσπονδίες που ξεχωρίζουν είναι τέσσερις. Η International Boxing Federation (IBF), η World Boxing Organization (WBO), η World Boxing Association (WBA) και η World Boxing Council (WBC). Τι λέγαμε πριν για τα μπερδεμένα αρκτικόλεξα; Ναι αυτό.
Αυτές είναι και οι μόνες ομοσπονδίες που αναγνωρίζονται από το International Boxing Hall of Fame ως κάτοχοι επίσημων παγκοσμίων τίτλων ενώ ο τίτλος του «undisputed» πρωταθλητή δίνεται συνήθως σε κάποιον που έχει την ζώνη ταυτόχρονα και στις 4 ομοσπονδίες! Υπάρχουν και κάποιοι φορείς που θεωρούν ότι φτάνουν οι 3 ομοσπονδίες πλην της WBO για να είναι κάποιος Undisputed. Ομοσπονδίες όπως η IBO, IBU και WBF δεν υπολογίζονται.
.
H ΙBF ξεκίνησε ως μια περιφερειακή Αμερικάνικη διοργάνωση (όχι παγκόσμια δηλαδή) με το όνομα United States Boxing Association αλλά το 1983, όταν ο τότε πρόεδρος έχασε τις εκλογές για την προεδρία της παγκόσμιας WBA, αποφάσισε να αποχωρήσει και έφτιαξε στο New Jersey την IBF. Από τις τάξεις της έχουν περάσει πολλοί σπουδαίοι πρωταθλητές όπως Larry Holmes, Marvin Hagler, Vladimir klitschko, Sergei Kovalev κ.α

H WBO επίσης προέκυψε από διάσπαση στις τάξης της WBA το 1988 μετά από διαφωνία για τους κανόνες. Σε αντίθεση όμως με την IBF, άργησε πάρα πολύ να αποκτήσει ίσο κύρως με τις άλλες τρείς, ειδικά στα βαριά κιλά αφού στις αρχές οι Heavyweight πρωταθλητές της την παρατούσαν σαν σκαλοπάτι για να παίξουν σε μια από τις άλλες. Σήμερα όμως αναγνωρίζεται ως μέλος της Αγίας Τετράδας από σχεδόν όλο τον κόσμο. Γνωστοί πρωταθλητές της: Manny Pacquiao (Undisputed), Wladimir Klitschko (undisputed), Sergey Kovalev, Oscar De La Hoya, Naseem Hamed κ.α.

H WBA είναι και η παλιότερη ομοσπονδία από τις τέσσερις, δύο από αυτές όπως είπαμε πιο πάνω ξεπήδησαν από τα σπλάχνα της. Ξεκίνησε ως National Boxing Assosiation και αργότερα έγινε World Boxing Assosiation μεταφέροντας την έδρα της στο Παναμά. Ο πρώτος αγώνας που αδειοδότησε ήταν η Heavyweight μάχη του σπουδαίου jack Dempsey με τον Georges Carpentier το 1921. Γνωστοί πρωταθλητές είναι ή ήταν οι: Floyd Mayweather, Erislandy Lara, Gennady Golovkin, Wladimir Klitschko, Mohammad Ali κ.α.

H WBC είναι η τελευταία των τεσσάρων. Ξεκίνησε το 1964 με 11 χώρες μέλη και σήμερα έχει 161. Είναι ίσως η ομοσπονδία με το μεγαλύτερο κύρος αφού μιλάμε για πρωταθλητές του επιπέδου των: Rocky Marciano (49-0), Roy Jones, Jr., Wilfred Benítez, Wilfredo Gómez, Julio César Chávez, Muhammad Ali, Joe Frazier, Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns, Mike Tyson, Salvador Sánchez, Héctor Camacho, Marvin Hagler, Carlos Monzón, Rodrigo Valdez, Roberto Durán, Juan Laporte, Félix Trinidad, Edwin Rosario, Bernard Hopkins, Alexis Argüello, Nigel Benn, Lennox Lewis, Vitali Klitschko, Erik Morales, Miguel Cotto, Manny Pacquiao και Floyd Mayweather Jr. Συνεργαζόμενη μαζί της είναι και η EBU αλλά ενώ είναι σημαντική η κατάκτηση της ζώνης της δεν θεωρείται απαραίτητο για έναν Ευρωπαίο πυγμάχο να το κάνει πριν διεκδικήσει μια από τις 4 μεγάλες.

. Ζώνες δίνει και το περιοδικό «The Ring» αλλά λειτουργεί σε διαφορετικό πλαίσιο, αφού οι ζώνες του μπορούν να αποκτηθούν μόνο αν κάποιος κερδίσει τον κάτοχο, ή σε περίπτωση που είναι κενή η κατηγορία, μόνο ανάμεσα στο νούμερο 1 και το νούμερο 2 των rankings του περιοδικού. Έτσι ήθελαν να αποφύγουν, τα πιο στημένα παιχνίδια όπου κάποιος παίρνει την ζώνη επειδή η ομοσπονδία τον «έφτιαξε» με μη άξιο αντίπαλο. Δεν ζητάει χρήματα το περιοδικό γι αυτές και δεν αποκλείει κανέναν κάτοχος ζώνης ομοσπονδίας.