08/05/2024

Ιραν: Ποιο είναι το καθεστώς για τις γυναίκες και την πυγμαχία;

Υφίσταται άραγε γυναικεία πυγμαχία στο Ιράν;

Οι πρόσφατες αναταραχές στο Ιράν λόγω της άδικης δολοφονίας μίας νεαρής κοπέλας, έχουν ξεσηκώσει κύμα συμπαράστασης προς όλες τις γυναίκες της χώρας. Η Mahsa Amini συνελλήφθη επειδή φορούσε με…λάθος τρόπο την μαντίλα και δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου κατά την κράτηση της. 

Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να δούμε τι δήλωνε η αθλήτρια πυγμαχίας Sadaf Khadem το 2020 για το πως βλέπουν την γυναικεία πυγμαχία στο Ιράν. Η Khadem ξεκίνησε την πυγμαχία σε underground γυμναστήρια της Τεχεράνης, που θύμιζαν «κρυφό σχολειό». 

Ταξίδεψε μόνη με δύο βαλίτσες στην Γαλλία επειδή δεν της επιτρεπεται να πυγμαχεί. Ο λόγος ήταν πως δεν έπρεπε να είναι κανένα σημείο του σώματος της εκτεθειμένο.Είναι η πρώτη γυναίκα από το Ιράν που κατάφερε να αγωνιστεί στην πυγμαχία.

Η Khadem κατάφερε να ξεφύγει και να βάλει στόχο τους Ολυμπιακούς του 2024. Με την βοήθεια του Eddie Hearn και του προπονητή της Mahyar Monshipour έκανε το ντεμπούτο της, ωστόσο αργότερα λάμβαναν σκληρό μήνυμα από την Τεχεράνη πως αν επιστρέψει η Khadem στην χώρα θα συλληφθεί! Από την στιγμή που δεν φορούσε μαντίλα και είχε άντρα προπονητή ήταν υπόλογη στην χώρα της.

Σήμερα θεωρείται σύμβολο για  πολλές γυναίκες στον κόσμο, καθώς όρθωσε το ανάστημα της και κυνήγησε τα όνειρα της, με κίνδυνο την ζωή της. Το προφίλ της στο instagram έχει 56.000 ακόλουθους και μπορείτε να βρείτε εδώ.