04/05/2024

Η τέχνη του light punch

Όλοι γνωρίζουν πώς να χτυπούν δυνατά. Τι γίνεται όμως με τα ελαφρά χτυπήματα που εξίσου σημαντικά στο μποξ;

Τα light punches είναι γρήγορα, απαιτούν λιγότερη ενέργεια και είσαι λιγότερο εκτεθειμένος. Επίσης μπερδεύουν τον αντίπαλο και μπορείς να κάνεις πιο απρόβλεπτες επιθέσεις. Οι περισσότερες σχολές βασίζουν την φιλοσοφία τους στα χτυπήματα 100% πάνω στον σάκο, ωστόσο θέλει μαεστρία, τέχνη και δουλειά για τα ελαφρά χτυπήματα. Όλοι θέλουμε να χτυπάμε σαν τον Τάισον. Αλλά εδώ μπαίνει το θέμα της τακτικής. Μπορείς να κερδίσεις παιχνίδι χωρίς να χτυπάς δυνατά. Τον ενοχλείς με τα συγκεκριμένα χτυπήματα, τον βάζεις στον ρυθμό σου και τον αποτελειώνεις με τα βαριά χτυπήματα που κρατάς όταν χαλαρώσουν οι άμυνες του.

Τα ελαφρά χτυπήματα ανοίγουν τον αντίπαλο για να  επιχειρήσεις τα πιο βαριά. Σε αυτά δεν παίζει ρόλο μόνο η ταχύτητα, αλλά και το timing και η θέση που βρίσκεται. Τον ενοχλείς μέχρι να τον φέρεις στην θέση που θες και μπορείς να τον στοχεύσεις καλά. Εκεί που υπερτερούν τα light punches σε σχέση με τα βαριά χτυπήματα, είναι πως μπορείς να τα εκτελέσεις ενώ είσαι  σε κίνηση. Οι τρεις βασικοί άξονες για τα πετύχεις είναι οι εξής:

  1. Δεν χρειάζεται να στρίβεις το σώμα σου ή τα πόδια σου,  όπως κάνεις με τα βαριά χτυπήματα. Μπορείς να κινείσαι αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  2. Το χτύπημα σου να θυμίζει γρήγορο χαστούκι. Ένα άγγιγμα που ενοχλεί και αποσυντονίζει τον αντίπαλο.
  3. Μην σκέφτεσαι το χτύπημα και μην σφίγγεσαι. Χαλαρή κίνηση και χτύπημα χαλαρό. Η επαφή θα πρέπει να είναι αιφνίδια, να έχει έκρηξη για να γίνεις απρόβλεπτος.