07/05/2024

Η σωστή στάση του πυγμάχου για να προστατέψει το σαγόνι

Το αμυντικό κομμάτι στην πυγμαχία είναι πολύ σημαντικό και υπάρχουν μαχητές όπως ο Floyd Mayweather που την άμυνα τους την έκαναν μεγάλο όπλο για τις αντεπιθέσεις. 


Η αχίλλειος πτέρνα του μποξέρ είναι το σαγόνι του. Το σημείο αυτό δεν μπορείς να το γυμνάσεις. Άλλοι γεννιούνται με δυνατό σαγόνι που αντέχει και άλλοι πέφτουν με την παραμικρή επαφή. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος για να αποφύγει το καναβάτσο;

Το ιδανικό είναι να μην δέχεται γροθιές καθόλου, αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό η στάση του σώματος, είναι μείζονος σημασίας. Εκτός από τις ασκήσεις που αφορούν τον αυχένα και σίγουρα βοηθούν στην αντίσταση, όταν δέχεται κάποιος γροθιές, η στάση είναι αυτή που θα προστατέψει πραγματικά το σαγόνι.

Αυτό θα πρέπει να είναι χαμηλά και προς τα μέσα στο στήθος, χωρίς οι γλουτοί να είναι προς τα πίσω. Όσο πιο φυσική είναι η στάση του σώματος, χωρίς υπερβολές, τόσο πιο εύκολες θα είναι οι κινήσεις για τον πυγμάχο. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για να καταλάβετε τι λέμε είναι το παρακάτω βίντεο του Expert Boxing.