29/04/2024

Γιατί οι πυγμάχοι θεωρούνται υπεραθλητές;

Η ερώτηση για το ποιο άθλημα βγάζεις τους πιο πλήρεις αθλητές δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα από έρευνες.


Ωστόσο εμείς θα εστιάσουμε στην πυγμαχία που για πολλούς είναι το άθλημα που γυμνάζει ολοκληρωτικά έναν άνθρωπο. Γιατί οι πυγμάχοι θεωρούνται υπεραθλητές;

Στην Αμερική οι περισσότεροι άνθρωποι του αθλητισμού, ονομάζουν την πυγμαχία ως το κορυφαίο άθλημα που απαιτεί τις περισσότερες σωματικές ικανότητες και αντοχές. Χρειάζονται αρκετοί μήνες προετοιμασίας για μπει ένας αθλητής στο ρινγκ και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Γι’αυτό άλλωστε και δεν βλέπουμε μαχητές όπως ο Lomachenko, o Mayweather, o Canelo να παίζουν κάθε Κυριακή ή έστω κάθε μήνα όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα αθλήματα.

Σε αυτή την περίοδο της απόλυτης αφοσίωσης στον στόχο του, ο πυγμάχος φτιάχνει την προετοιμασία του ανάλογα με τον αντίπαλο που αντιμετωπίζει κάθε φορά. Χρειάζεται έτσι πληθώρα σωματικών αλλά και πνευματικών δυνατοτήτων. Δεν πρέπει ο αθλητής να είναι στα πικ του μόνο σωματικά αλλά και εγκεφαλικά.

Θα πρέπει να έχει συντονισμό κινήσεων, ταχύτητα στα πόδια, δύναμη και αντοχή για να πετύχει έστω να βγάλει τον αγώνα. Πολλοί φανς θεωρούν πως χρειάζεται καρδιακή αντοχή για να ανταπεξέλθει ένας μποξέρ. Όμως εκτός αυτού χρειάζεται να λειτουργήσει υπό καθεστώς πίεσης και χωρίς οξυγόνο πολλές φορές για να κάνει συνδυασμούς και να πιέσει τον αντίπαλο.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο και κοπιαστικό είναι αυτό… Μιλάμε για ένα αδιάκοπο τρέξιμο μέσα στο ρινγκ όπου όλο το σώμα συμβάλλει κάθε στιγμή. Η λέξη που χαρακτηρίζει μία προετοιμασία στην πυγμαχία είναι «έντονη».

Πρέπει όλα να γίνονται έντονα για να υπάρξει αποτέλεσμα και να βγάλει ένας αθλητής δώδεκα γύρους, ξεπερνώντας τα όρια του.