07/05/2024

Έξι τρόποι που η πυγμαχία μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία σου

Τα μαχητικά αθλήματα είναι ένα σπουδαίο «όπλο» για τον άνθρωπο αρκεί να καταλάβει τα οφέλη του.


Δεν είναι μόνο η ολοκληρωτική εκγύμναση του σώματος αλλά και η βελτίωση της ψυχολογίας που έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν.

Η έντονη άσκηση μάλιστα έχει ακόμα σπουδαιότερα οφέλη και δεν είναι τυχαίο πως όσοι έχουν δοκιμάσει να κάνουν μία προπόνηση σε ένα μαχητικό σπορ, συνήθως θα συνεχίσουν για κάποια περίοδο της ζωής τους.

Πάμε να δούμε έξι τρόπους που το μποξ μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει την καθημερινή του μελαγχολία, άγχος, στρες και να βελτιώσει την ψυχολογία.

Ταξιδεύεις σε έναν άλλον κόσμο

Η καθημερινότητα σε φορτώνει προβλήματα τα οποία θέλοντας και μη, κουβαλάς μαζί σου στο γυμναστήριο. Η στιγμή όμως που θα ξεκινήσεις την προπόνηση και για μία ώρα περίπου, ζεις κάπου αλλού. Επικεντρώνεσαι σε κάτι άλλο και οι έννοιες μπορούν τουλάχιστον να μείνουν για λίγο στο…ράφι.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως για να πυγμαχείς πρέπει να είσαι 100%  συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Η πυγμαχία απαιτεί ταχύτητα, εγρήγορση. Ένα καλό διάλειμμα από την ρουτίνα θα σε βοηθήσει όταν φύγεις από την προπόνηση να αντιμετωπίσεις με καθαρό μυαλό αυτό που μπορεί να σου συμβαίνει και να σε απασχολεί.

Ανακουφίζεσαι από το στρες

Η σωματική δραστηριότητα ως γνωστόν μειώνει το στρες. Συμβαίνει στους δρομείς, στους ποδηλάτες μέχρι και στους πυγμάχους. Όταν δουλεύεις έντονα, αυξάνεται η παραγωγή ενδομορφίνης στο σώμα σου.

Αυτό δημιουργεί θετικές σκέψεις. Οι γροθιές παρά την φαινομενικά αντίθετη εικόνα ξεκουράζουν και χαλαρώνουν τους μύες, ενώ σε κατάσταση στρες γνωρίζουμε πως και το σώμα επηρεάζεται έντονα. Βρίσκεις συγκέντρωση και φυσικά ξεχνάς τους λόγους που σε στρεσάρουν.

Κάνεις κοινωνικές σχέσεις

Ένα τμήμα αποτελείται πάντα από δεκάδες άτομα. Οι γνωριμίες που μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν χώρο με νέα άτομα πάντα βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να γίνεις φίλος με μερικούς από αυτούς. Η ομαδική άσκηση επίσης δεν είναι ποτέ βαρετή όσο η ατομική. Ο συναθλητής θα σου δώσει κουράγιο, θα σε διασκεδάσει με ένα αστείο και θα σε κάνει να ξεχαστείς.

Επίσης υπάρχει το κίνητρο της βελτίωσης. Βλέπεις τον αντίπαλο σου και έχει εξελιχθεί. Για σένα είναι ένα κίνητρο να συνεχίσεις και να γίνεις καλύτερος.

Μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου

Αν νομίζεις πως τα όρια σου είναι συγκεκριμένα, σίγουρα μετά από μερικά μαθήματα σε ένα μαχητικό άθλημα θα αναθεωρήσεις. Οι δυνατότητες του καθενός είναι μεγάλες και τις γνωρίζει υπό μία τέτοια διαδικασία.

Η πυγμαχία μάλιστα είναι ένα πολύ στρατηγικό σπορ, που δεν χρειάζεται απαραίτητα σωματική διάπλαση. Αντιθέτως μετράει η αντοχή η οποία βελτιώνεται όσο προπονείσαι και το πλάνο που θα βάλεις στο παιχνίδι σου για να επιβιώσεις.

Ρεφλέξ, ισορροπία, ταχύτητα, όλα αυτά θα γίνουν καλύτερα και εσύ θα νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ουσιαστικά κάνεις κάτι που άλλοι δεν θα μπουν καν στην διαδικασία να το κάνουν επειδή είναι παρεξηγημένο, σκληρό ή ότι άλλος μύθος έχει δημιουργηθεί για τα μαχητικά αθλήματα.

Μεγαλώνεις την αυτοπεποίθηση σου

Πολύ σημαντικό γεγονός που συμβαίνει στα μαχητικά αθλήματα. Δεν λέμε πως θα γίνεις «πολεμική μηχανή» και θα κάνεις τον μάγκα παντού. Αλλά σίγουρα θα πατάς καλύτερα, θα νιώθεις αυτοπεποίθηση και θα ισχυροποιήσεις την ψυχολογία σου.

Όταν παλέψεις στο γυμναστήριο θα μάθεις να παλεύεις και έξω στην ζωή σου τα προβλήματα. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα μεγάλο όπλο για τα προβλήματα που…έρχονται.

Όλα αυτά συν του ότι στην εποχή μας καλό είναι όχι μόνο να γυμνάζεσαι, αλλά και να μπορείς να αμυνθείς στο μέτρο του δυνατού, ή έστω να χειριστείς διεξοδικά μία δύσκολη κατάσταση.

Θα ελέγξεις τα νεύρα σου

Άνθρωποι με νεύρα…Τους συναντάμε παντού, στο σουπερμάρκετ, στο φανάρι, στον δρόμο.  Αν ανήκεις σε αυτούς που παραξενεύονται με αυτή την συμπεριφορά είσαι σε καλό δρόμο.

Αν είσαι αυτός που φωνάζει χωρίς λόγο και ζει για να τσακώνεται, ξεκίνα μαθήματα μποξ. Όχι για να κάνεις κακό στους συναθλητές σου, αλλά αντιθέτως για να ηρεμήσεις.

Όταν μετά από 10 γύρους σπάρινγκ δεν θα έχεις κουράγια να προστατευτείς, θα καταλάβεις ότι είναι ανώφελο να τσακώνεσαι γιατί η οργή σε οδηγεί μονίμως σε λάθος επιλογές.